Dnes Prague Edition

Praha chystá zimní azyl

Město posílí služby pro lidi bez domova. Noclehárny budou mít jiný režim

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Od prosince spustí Praha své zimní služby pro lidi bez domova v rozšířeném režimu. Město tím naváže na sérii protiepide­mických opatření, která přijalo v souvislost­i s pandemií koronaviru a vládními omezeními. Otevře se tak více nocleháren a nízkopraho­vá denní centra prodlouží své provozní doby. Klíčové bude podle města i zapojení sociálních služeb, neziskovýc­h organizací a spolupráce s městskou policií.

„Přidali jsme další noclehárnu, kterou jsme proměnili na ubytovnu, jež je v provozu 24 hodin 7 dní v týdnu. Fungovat budou také dvě ubytovny pro lidi bez přístřeší, kteří potřebují ošetřovate­lskou péči,“přibližuje spolupráci radní pro oblast zdravotnic­tví a sociální politiky Milena Johnová (Praha sobě). „Kromě toho otevřeme také jednu novou noclehárnu v Praze 5,“doplňuje radní.

Dohromady bude k dispozici zhruba 450 míst. V provozu jsou kromě toho pronajaté hostely, kde je ubytováno přes dvě stě lidí.

Více služeb s menší kapacitou

Nízkopraho­vých denních center bude letos v provozu celkem pět, a to s kapacitou až 500 osob. Fungovat budou v rozšířeném režimu. Podle Johnové bylo letos důležité zkombinova­t zimní pomoc pro lidi bez přístřeší s opatřeními proti šíření koronaviru. Noclehárny musely omezit počet ubytovanýc­h lidí. „Snížila se kapacita jednotlivý­ch míst, ale zvýšil se jejich počet. A to proto, aby se snížilo množství lidí na jednom místě a omezilo se riziko šíření nákazy covidem-19,“vysvětluje Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha, které je hlavním koordináto­rem zimních služeb. Snížit počet nocležníků musela například loď Hermes, která funguje jako noclehárna. Obsazenost kajut se musela zmenšit jen na dva ubytované z původních šesti. Při extrémních mrazech a za příznivé epidemiolo­gické situace může na lodi přenocovat přes dvě stě bezdomovců. Centrum sociálních služeb kooperuje pomoc lidem v nouzi také s neziskovým­i organizace­mi. Terénní pracovníci pomáhají lidem na ulici už od začátku roku, kdy posílili své služby. „Rozdávají dezinfekci, roušky nebo informují lidi bez domova, kam se mohou obrátit, zejména pokud se potřebují uchýlit do izolace. Nyní budou také informovat o rozšířenýc­h možnostech denních center či nocleháren a případně zajistí převoz těchto osob do nemocnice nebo do humanitárn­ího ubytování,“přibližuje spolupráci Johnová.

Pomoc poskytují i strážníci

Zařízení, které je speciálně určeno pro osoby bez domova v izolaci, sídlí na Vyšehradě. Ubytovaní tam mohou být nejen nemocní, ale i osoby s nařízenou karanténou. Přepravuje je tam speciální vůz, který pro hlavní město zajišťuje organizace R-Mosty ve spolupráci s Mediky na ulici.

Bezdomovců­m pomáhají i složky záchrannéh­o integrovan­ého systému. „Strážníci městské policie jsou do zimních opatření zapojeni. Při své každodenní činnosti lidi bez domova informují o možnostech pražských nocleháren a center,“potvrzuje náměstek primátora pro oblast bezpečnost­i Petr Hlubuček.

V provozu bude opět také centrální dispečink. Ten zprostředk­ovává v nonstop režimu kontakt mezi lidmi bez přístřeší a sociálními službami, které jsou rozptýleny po celé Praze. Služba také propojuje organizace a instituce zapojené do systému zimních opatření a eviduje kapacity jednotlivý­ch zařízení. Nově letos město přizve ke spolupráci i azylové domy.

 ??  ?? Všechny zimní noclehárny v Praze pro lidi bez domova se v rozšířeném režimu otevřou nejspíše 1. prosince. Termín bude záviset na počasí. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
Všechny zimní noclehárny v Praze pro lidi bez domova se v rozšířeném režimu otevřou nejspíše 1. prosince. Termín bude záviset na počasí. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia