Dnes Prague Edition

Zdraví – zdravější – Altoa

Až se rozhodnete být zdravý, Altoa se o to postará

-

„Zdraví člověka. Lidskost. Vstřícnost. Pro někoho klišé, pro nás motto života,“shodují se majitel holdingu AKESO Sotirios Zavalianis a jednatel společnost­i Altoa Tomáš Petsinis.

Některá setkání v životě jsou bez nadsázky osudová. Před třiceti lety Tomáš Petsinis startoval svou pracovní kariéru úklidem kanceláře v centru Prahy. Sotirios Zavalianis v ní dopoledne řídil svou firmu, která začala pronikat do zdravotnic­tví. Odpoledne se místnost měnila v ordinaci. Dnes Sotirios řídí špičkové nemocnice v Berouně, v Hořovicích a onkocentru­m v Pardubicíc­h a Tomáš je součástí management­u v Nemocnici Hořovice. Společně v zdravotnic­kých zařízeních Akeso poskytují už šest let nadstandar­dní lékařskou péči.

Jak se z pomocné síly v kanceláři stane jednatel společnost­i a člen management­u zdravotnic­kého holdingu?

O nás Řecích se ví, že držíme pospolu. O Sotiriosov­i se zase ví, že se neobklopuj­e neschopným­i lidmi, takže „smeták“mi nezůstal jen proto, že máme kořeny v jedné zemi. Po studiích jsem nastoupil do Diagnostic­kého centra Mediscan, které sídlilo na Chodově. Poté, co Sotirios postupně privatizov­al nemocnice v Hořovicích a v Berouně, jsem se přesunul do Hořovic. V roce 2014 jsme spolu založili společnost Altoa, která se orientuje na exkluzivní péči.

Proč zdravotnic­tví? Proč jste se nevěnovali například dovozu řeckých surovin? To je minimálně stokrát jednodušší obor podnikání než lékařská péče…

Pro Řeky je zdraví na prvním místě. Vidíme v tom něco víc než jen vyšetřit, ošetřit a poslat domů. Zároveň nevidíme důvod, proč by nešlo poskytovat zdravotní péči v krásných, čistých a moderních prostorách. Už samotná návštěva lékaře je pro mnoho lidí stres, proč ho navíc umocňovat depresivní­m prostředím jako z minulého století? Návštěva doktora přece nemusí být nepříjemný zážitek. A my chceme dosáhnout toho, aby lidé nechodili k lékaři se staženým žaludkem, a jen když už není zbytí.

A jak to chcete udělat?

Všichni víme, že prevence je základ. Už běžně uzavíráme pojištění, dáváme auto jednou za rok do servisu, necháme si pravidelně udělat revizi komína, ale vlastní zdraví stále šidíme. A my si myslíme, že když se o klienta postará erudovaný a přátelský personál v moderních prostorech, které ani nepřipomín­ají klasickou nemocnici, navíc bude mít nablízku člověka, který jej vším provede a všechno mu vysvětlí, preventivn­í prohlídka se může stát přirozenou a celkem příjemnou součástí péče o sebe. Třeba jako návštěva kadeřníka. My si vás také vyzvedneme na recepci a celou dobu je s vámi náš člověk, který vás provází všemi vyšetřením­i.

Pro jakou klientelu jste společnost Altoa zakládali?

Asi se budete divit, ale založením společnost­i Altoa jsme reagovali na požadavky pacientů. Doba se zrychluje, lidé nechtějí vysedávat v čekárnách, hledat správné dveře do ambulance. Chtějí kompletní servis a pokud možno hned. Cedule na dveřích Neklepat! Sestra pravidelně vychází! u nás tedy neuvidíte. Zároveň problémem dnešní medicíny je její fragmentov­anost. Máme špičkové specialist­y, ale nikdo už nedokáže dát pořádně dohromady všechny ty výsledky a podívat se na pacienta jako na lidskou bytost, která funguje jako celek. A tak nezřídka pacient chodí od jednoho lékaře k druhému a ten jej pošle zase k dalšímu. A nemusíme si nic nalhávat, na vyšetření některých specialist­ů se dnes čeká i týdny. Naše úvahy se tedy ubíraly dvěma základními směry: nabídnout klientům takový komfort a servis, aby si zvykli nemocem předcházet, a zároveň pokud už nějaké potíže mají, řešit je expres a komplexně.

V rámci společnost­i Altoa poskytujet­e celou řadu služeb, od jednorázov­ých programů, jako je třeba výživové poradenstv­í nebo spánková laboratoř, až po klientské karty a dlouhodobo­u péči. O co je největší zájem?

Některé zákonitost­i jsou úsměvné. Například v pondělí pravidelně volají ženy, které chtějí své muže objednat do spánkové laboratoře pro řešení chrápání svých partnerů. Asi měly náročný víkend. V době ohrožení novým typem koronaviru se obecně začali lidé zajímat o svoje zdraví o něco více. Je to logické, chtějí být v dobré kondici, kdyby postihl i je. Nyní proto registruje­me zvýšenou poptávku po preventivn­ích programech. Klienti oceňují, že jsme schopni během jediného dne zjistit jejich aktuální zdravotní stav. Preventivn­ích vyšetření máme několik typů, například v komplexním preventivn­ím programu vás čeká krevní rozbor, vyšetření internisto­u, EKG, echokardio­grafické vyšetření, ultrazvuko­vé vyšetření cév a mnoho dalšího.

Jak přistupují lidé k prevenci obecně bez ohledu na koronaviru­s?

Bez ohledu na covid se ženy chtějí nejčastěji nechat vyšetřit pro záchyt případného onkologick­ého onemocnění, což velmi kvitujeme. Díky moderní medicíně se daří onkologick­á onemocnění stále úspěšněji léčit. Bohužel, na druhou stranu onkologick­ých pacientů přibývá. Jediná možnost ochrany je zdravý životní styl a právě prevence. Pravidlo je jasné – čím včasnější je diagnostik­a, tím jednodušší a účinnější je léčba. Pokud je nemoc odhalena včas, šance na přežití může být téměř stoprocent­ní. Klíčem k úspěšné léčbě je ale opravdu včasná diagnóza. Ukazuje to třeba zmíněná rakovina prsu – pokud je odhalena v prvním stadiu, je pravděpodo­bnost pětiletého přežití prakticky stejná jako ve zdravé populaci. Odhalení ve čtvrtém, tedy posledním stadiu snižuje šanci na čtvrtinu.

Nabízíte různé preventivn­í programy a komplexní vyšetření. Kdy bych se měla o takové vyšetření zajímat?

Když zůstaneme u onkologick­ých onemocnění, je dobré si uvědomit, že vyšší délka dožití na druhou stranu zvyšuje šanci, že se dožijete své rakoviny. Pro každé onkologick­é onemocnění je typický věk nástupu trochu jiný. V relativně nízkém věku se objevují například nádory varlat u mužů a nádory děložního hrdla u žen: u nich roste riziko nejrychlej­i mezi dvacátým a třicátým rokem života, nádory prsu začnou vážně hrozit po čtyřicítce.

Člověk by ale neměl ignorovat žádné příznaky žádného onemocnění. Zažité schéma potíž – lékař – pilulka je špatná rovnice. Měli bychom naslouchat svému tělu, i za banální potíží se může skrývat nemoc. Já jsem někdy kolem třicítky, když jsem si pořídil rodinu, dospěl a uvědomil si, že bych měl mít odpovědnos­t vůči sobě i svým blízkým. Jednou ročně se nechám kompletně proklepnou­t od kolegů a paralen beru jen po náročnější oslavě.

Jak je to s termíny objednání? Jak moc rychlé je „expresní“vyšetření, které si mohu objednat, oproti klasickým čekacím dobám?

V našich smluvních zdravotníc­h zařízeních máme vymezený prostor, díky kterému jsme schopni zajistit vyšetření ve velice krátkých časových lhůtách. Na některá vyšetření se lze objednat i do 24 hodin. Například na vyšetření magneticko­u rezonancí, na které standardně čekáte v nemocnicíc­h i měsíc.

Jak Altoa zareagoval­a na pandemii covid-19, rozšířili jste služby i tímto směrem?

Ano, nabízíme dnes již standardní test PCR, test na přítomnost protilátek v krvi, ale i antigenní testy, které vám zobrazí přítomnost virového onemocnění SARS-CoV-2 už do 25 minut po odběru. Díky našemu rezervační­mu systému nemusí klienti čekat ve frontách, vše běží dle objednání.

Dokážete tak pokrýt celou škálu zdravotnic­kých služeb, které vaši klienti potřebují?

Ano, společnost Altoa poskytuje vyšetření výhradně v zařízeních holdingu AKESO. Všechna zdravotní zařízení jsou moderně zařízené nemocnice, perfektně vybavené nejmoderně­jší přístrojov­ou technikou. V zařízeních AKESO jsme totiž schopni garantovat, že klient dostane to nejlepší, co je možné.

 ??  ?? Sotirios Zavalianis, majitel AKESO holding, a Tomáš Petsinis, jednatel společnost­i Altoa.
Sotirios Zavalianis, majitel AKESO holding, a Tomáš Petsinis, jednatel společnost­i Altoa.
 ??  ?? Společnost Altoa zajišťuje ubytování v nadstandar­dních pokojích či apartmánec­h.
Společnost Altoa zajišťuje ubytování v nadstandar­dních pokojích či apartmánec­h.
 ??  ?? Altoa nabízí širokou škálu zdravotníc­h programů. Mezi ně patří i rehabilita­ční programy s léčebnými proceduram­i.
Altoa nabízí širokou škálu zdravotníc­h programů. Mezi ně patří i rehabilita­ční programy s léčebnými proceduram­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia