Dnes Prague Edition

Bůh odešel. Diego, proč tak brzy? sport.idnes.cz

Byl nejtalento­vanější i nejkomplik­ovanější mezi všemi fotbalovým­i mistry. Hříšník a génius. Pláče nejen Argentina. Diego Maradona zemřel.

- Jan Palička David Čermák

Několikrát ležel na smrtelné posteli. Zahrával si. Neměl sílu přestat pít. Fetoval a tloustnul. Snažil se léčit a hubnul. A pak se zase léčit přestával. I když vlastním dětem v slzách sliboval, že jsou jeho démoni nadobro pryč, Diego Armando Maradona se ničil dál.

Jen na hřišti zůstával svůj. Geniální. Výjimečný. Nadpozemsk­ý.

Jakmile se kolem kutálel míč, vzal si ho a žongloval jako nikdo jiný. Diego, fotbalový bůh.

Bůh včera zemřel.

Než si svět stačil zvyknout, že je Maradonovi šedesát, už ho oplakává. Jeho srdce, těžce zkoušené léty kokainovýc­h eskapád, se zastavilo.

„Byl to nejlepší hráč mojí generace a pravděpodo­bně nejlepší hráč všech dob. Po požehnaném, ale neklidném životě doufejme, že konečně najde nějakou útěchu v rukou Božích,“vzpomněl na něj anglický útočník Gary Lineker, jehož tým vykopl Maradona z mistrovstv­í světa 1986 gólem rukou.

Boží rukou, jak ji sám nazval. Anebo ďábelskou, pokud se na to podíváte z druhého úhlu pohledu.

„Už dřív jsem zkoušel dát gól tímhle způsobem,“přiznal se později. „Rozhodčí mi jednou řekl: Diego, to už nikdy nedělej! Já jen pokrčil rameny a povídám: Nic neslibuju.“

Dělal si, co chtěl

Maradona byl všechno, jen ne obyčejný. Zatímco ostatní se před zápasy důsledně rozcvičova­li, on se jen ležérně procházel s rozvázaným­i kopačkami a bavil se parádičkam­i.

Na blátivém hřišti nechodil do soubojů, aby se neumazal.

Možná jako jediný hráč v historii si na trávníku dělal doslova co chtěl.

Bylo mu dvacet a zrovna začínal zářit v dresu Argentinos Juniors, když se do něj v novinách před vzájemným zápasem opřel Hugo Gatti, brankář Bocy Juniors: „Nevím, proč z toho kluka děláte zázrak. Přijde mi obtloustlý, má velký zadek.“

Maradona by si rozhovoru sám nevšiml, noviny nečetl, ale v předvečer utkání mu článek ukázal trenér López. Jeho mladičké hvězdě okamžitě naběhla žíla, kritika ho už tehdy uměla vytočit. Ale také namotivova­t k výkonům, které hraničily s magií.

Gattimu druhý den před výkopem nepodal ruku, zato mu nasypal čtyři góly, dva z dokonale zakroucený­ch přímých kopů. Fanoušci Bocy, jindy nenávistní, ho vytleskali – a za rok už byl jejich.

Doma v Argentině je Maradona nedotknute­lný, ale abyste jeho velikost skutečně docenili, musíte se vydat do Neapole. Tam pochopíte, že i obyčejný smrtelník se může stát bohem, kterého fanaticky uctívají davy.

Na každém rohu najdete něco, co Maradonu připomíná: zarámované bleděmodré dresy, pizzu pojmenovan­ou po něm, sádrové figurky, graffiti na zdech ošuntělých činžáků, zažloutlé fotky vylepené v barech, šály vyvěšené z oken.

Celé město se dodnes modlí k Diegovi, který přeměnil chudou Neapol z outsidera v italského mistra a jeden z nejlepších týmů Evropy. Sám!

Ať už válel za Argentinu, Barcelonu, Bocu, nebo Neapol, pomoc spoluhráčů v rozhodujíc­ích chvílích nepotřebov­al. Když se rozhodl ve vrcholné formě předvést svá kouzla, jako by se celý svět zastavil bez možnosti reakce a mohl jen sledovat jeho umění.

Sólo pro boha

Jako ve zmíněném zápase čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa 1986 proti Anglii: čtyři minuty po neférovém volejbalov­ém úderu předvedl možná nejúchvatn­ější sólo všech dob.

„Vím, že je to divné, ale měl jsem chuť začít mu tleskat,“líčil později soupeř Lineker. „Přišlo mi neskutečné, že by člověk z masa a kostí dokázal vstřelit tak nádherný gól.“

Není divu, že když Argentina šampionát vyhrála, kolem Maradony se začal tvořit kult. Nejvěrnějš­í fanoušci později dokonce založili maradonián­skou církev, která se řídí vlastní verzí desatera.

V něm mimo jiné stojí: Šiř zprávy o Diegových zázracích po celém vesmíru. Projevuj bezpodmíne­čnou lásku k Diegovi. Uctívej chrámy, kde hrál, a jeho posvátné dresy. Nežij odcizený realitě.

Právě poslední přikázání ovšem Maradona příliš často porušoval.

Vzhlížely k němu miliony lidí, ale on se často cítil sám a útěchu hledal v útěku do vlastních světů. Během angažmá v Barceloně na začátku osmdesátýc­h let poprvé okusil kokain. Proč? „Nevím,“krčil rameny. „Snad abych se na chvíli cítil naživu.“

Senzační přestup do Neapole mu pak sice pomohl získat fotbalovou nesmrtelno­st, ale zároveň ho nasměroval na scestí. Na každém kroku ho pronásledo­vali fanoušci a blesky fotoaparát­ů. Spřáhl se s mafiány, kteří si ho obtočili kolem prstu. A naplno zahučel do drogového pekla.

Od chvíle, kdy ho poprvé vyhmátli dopingoví komisaři, se mockrát dušoval, že šňupat nadobro přestane, ale nikdy se to nepovedlo.

Pozitivní test během mistrovstv­í světa 1994 nasměroval jeho kariéru ke smutnému konci, v trenérské roli už většinou působil jako vlastní karikatura.

Fotbalový svět si ho ale bude pamatovat jako nenapodobi­telného génia. A miliony věrných k němu budou vzhlížet dál.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Hrdina Neapole Chudý klub z Neapole vytáhl na špici a vyhrál s ním dvakrát italskou ligu. V Neapoli se proměnil v boha. Foto: Getty Images
Hrdina Neapole Chudý klub z Neapole vytáhl na špici a vyhrál s ním dvakrát italskou ligu. V Neapoli se proměnil v boha. Foto: Getty Images
 ??  ?? Hrdina Argentiny Diego Maradona se doma těšil obří popularitě, před měsícem oslavil šedesáté narozeniny. Foto: Profimedia.cz
Hrdina Argentiny Diego Maradona se doma těšil obří popularitě, před měsícem oslavil šedesáté narozeniny. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia