Dnes Prague Edition

Fotbalový smutek Fanoušci truchlí po Maradonovi

- — David Čermák

Slzy v očích mužů Argentinšt­í fanoušci zesnulého legendární­ho fotbalisty Diego Maradony pláčou ve frontě lidí, kteří se v Buenos Aires jdou poklonit k jeho rakvi. Fotbalový velikán, který dovedl svoji zemi k vítězství na mistrovstv­í světa v roce 1986, zemřel ve středu, bylo mu šedesát let.

Rychlík Karlsson pelášil po křídle a spoluhráči na něj volali: Julda! Julda! Kudrnatý Švéd zvedl hlavu, precizním centrem na zadní tyči našel sparťanské­ho střelce s číslem 39 a deset minut před koncem bylo za stavu 3:1 prakticky hotovo.

Nakonec se do tabulky skupiny H Evropské ligy zapsal ještě výraznější výsledek.

Sparta – Celtic 4:1, stejně jako před třemi týdny v Glasgow.

Sedm střel na branku stačilo na čtyři góly a důležité vítězství, které sparťany vrátilo do hry o postup.

Skupina se zamotala, protože vedoucí Lille remizovalo s AC Milán a Spartu od něj rázem dělí jen dva body.

Napadlo by vás to po prvním utkání, ve kterém sparťané doma právě s Lille prohráli 1:4?

Nebo po druhém zápase v Miláně, kde si při porážce 0:3 neškrtli?

A co po nedělní ostudě proti Českým Budějovicí­m, které Spartě na jejím hřišti nasázely čtyři góly?

Tehdy si se sparťany v nastaveném čase pohrál hostující Brandner, zatímco včera před poloprázdn­ou brankou v posledních vteřinách kličkoval náhradník Plavšič. Obešel gólmana, mohl střílet, ale ještě si labužnicky povodil dobíhající­ho obránce a s klidem poslal balon po zemi do sítě. Sparta je v nové sezoně nevyzpytat­elná. Nikdy nevíte, co od ní čekat.

To platilo i po většinu včerejšího utkání, protože v promrzlém večeru nebyla výrazně lepší. Rychle prohrávala, pak otočila, ale ve druhé půli se pětatřicet minut klepala, protože Celtic nechala hrát.

Vysvobodil ji výborný kapitán Dočkal a Juliš, který po hattricku v prvním zápase tentokrát Celtic ztrestal dvakrát. S pěti góly patří k nejlepším střelcům Evropské ligy a dost možná zařídil, že skotský obr bude hledat nového kouče: už před odletem do Prahy proti současnému trenérovi Lennonovi protestova­li fanoušci a dá se očekávat, že další pohárovou čtyřku v kombinaci s jedenáctib­odovou ztrátou na rivalské Rangers neustojí.

Spartu to nemusí zajímat. Oklepala se z víkendové ostudy a její pohárová naděje ožila. „Neudělali jsme tolik kardinální­ch chyb jako v utkáních proti Plzni a Českým Budějovicí­m,“řekl sparťanský trenér Václav Kotal. „I když nás čekají těžké zápasy, máme to ve svých rukou. Myslím, že můžeme jen překvapit.“

To v případě Slavie už by bylo překvapení­m, kdyby v jarní fázi Evropské ligy chyběla. Včera zopakovala triumf nad francouzsk­ým Nice, venkovní odvetu zvládla 3:1 a k postupové jistotě stačí příští čtvrtek domácí remíza s izraelskou Beer Ševou.

„V Edenu to chceme zvládnout,“vzkázal do televizní kamery slávista Ondřej Lingr, jenž v Nice otevřel skóre krásnou střelou z 25 metrů.

Liberec v Evropě potřetí v řadě prohrál – doma s Hoffenheim­em 0:2.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia