Dnes Prague Edition

Slavia bude hrát „Evropu“i na jaře

Evropská liga: Sparta a Liberec se loučí, Slavia postupuje. V Edenu řádil senegalský objev

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Žádné drama. Žádné nervy. Žádné nepříjemné překvapení. Dvě rány do poločasu, třetí v závěru – a vymalováno. Slavia – Beer Ševa 3:0. Jednoznačn­ý výsledek zařídil v Evropské lize postup do jara, takže v posledním zápase v Leverkusen­u už slávistům o nic nepůjde.

„Jsme rádi, že jsme to zvládli. Poslední krok bývá vždycky nejtěžší,“pochvalova­l si kapitán Ondřej Kúdela. „Těší mě, že jsme zápas absolutně kontrolova­li.“

Zápas z povinnosti čeká za týden i Liberec doma proti Crvene Zvezdě Bělehrad a Spartu, která přivítá giganta AC Milán. Jenže Slavia na rozdíl od nich v pohárech kolo před koncem nedostala stopku, naopak se může těšit na jarní bitvy.

Ne že by snad zbylé dva české týmy vyhořely, naopak. Liberec včera vyhrál v belgickém Gentu, Spartu o naději na postup připravil necitlivý verdikt španělskéh­o rozhodčího Fernandeze, který ji v nastaveném čase zápasu proti Lille pro domnělý útočný faul neuznal Plavšičův vyrovnávac­í gól.

Ale v součtu zaslouží rozhodně největší pochvalu Slavia – především za to, jak poctivě a odhodlaně k Evropské lize přistoupil­a.

Nemít Ligu mistrů? Nevadí!

Ne každý tým se dokáže otřepat, když ho od Ligy mistrů dělí deset minut a nakonec se dveře přibouchno­u kvůli přísně opakované penaltě.

Po smolné bitvě s dánským

Midtjyllan­dem slávisté cítili křivdu. Drtilo je obrovské zklamání.

Přesto už pár minut po nešťastném zápase v Dánsku kapitán Bořil vypálil: „Popereme se v Evropské lize a doufám, že dojdeme až do finále.“

Možná to znělo až moc odvážně, rozhodně z Bořila víc mluvily emoce než střízlivé uvažování.

Ale faktem je, že Slavia má na sebevědomí právo. Zkušeností už posbírala dost, opakovaně dokázala, že se může popasovat s každým.

„Mám z toho velkou radost,“říkal už před zápasem kouč Jindřich Trpišovský. „Zvlášť, když přihlédnem­e k tomu, jak se tým změnil.“Jak? Výrazně!

Z týmu, který před dvěma lety evropskou jízdu nastartova­l, zbylo v současném kádru už jen osm jmen, do základní sestavy se jich včera dostala jen polovina. Mimo zůstal třeba i kapitán Bořil, kterého tentokrát ze sestavy vytlačil liberijec Oscar.

Pořád je kam sáhnout

Je to jiná Slavia – a přece podobná. Principy, na kterých hra stojí, se totiž nemění.

Neustálá aktivita, agresivita, obětavost, dravost, týmový duch. To vše Slavii zdobí od doby, kdy ji převzal kouč Trpišovský a začal jí vštěpovat své zásady.

Sice přišla o tahouny Součka a Coufala, ještě dřív o Deliho, Ngadeua, Krále či Stocha, ale vždy si dokázala poradit a ztracené opory nahradit. Platilo to i letos, byť to chvíli vypadalo, že se obměna vymstí – vypadnutí s Midtjyllan­dem a úvodní nečekaná porážka v Evropské lize s Beer Ševou varovaly.

Přesto Slavia nakonec zase ukázala, že ví, kam sáhnout. Tipovali byste ještě před pár měsíci, že ji brzy potáhnou Kuchta, Lingr či Zima?

A co teprve senegalský objev Sima? Devatenáct­iletý útočník, kterého si slávističt­í skauti vyhlédli v druholigov­ém Táborsku, se pár týdnů ohřál v rezervě, pochytil několik anglických slovíček a včera vstřelil svůj třetí a čtvrtý gól v Evropské lize. Lepšího střelce Slavia nemá.

V jeho rozesmáté tváři jste mohli v chladném večeru najít odpověď na to, co Slavii zdobí nejvíc: nadšení a touha se ukázat.

Zase zkusit pozlobit slavnější soupeře než průměrnou Beer Ševu, která včera vůbec nedělala problémy. Zase si zkusit velké zápasy, připomenou­t si památný postup přes Sevillu, vyrovnané bitvy s Chelsea nebo loňské dobrodružs­tví v Lize mistrů.

Tenhle motor Slavii žene dál, lhostejno, v jakém složení nastupuje.

 ??  ??
 ??  ?? Hotovo! Slavia si doma snadno poradila s Beer Ševou i díky gólu Nica Stancia (vlevo) a postupuje do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Foto: Michal Šula, MAFRA
Hotovo! Slavia si doma snadno poradila s Beer Ševou i díky gólu Nica Stancia (vlevo) a postupuje do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia