Dnes Prague Edition

Minář aneb hnutí nových nových

Spor o příští podobu daní postavil ČSSD do opozice vůči tandemu ANO a ODS. Šéf socialistů mluví o reformě jen pro bohaté, jež podkope základy silného státu, který teď potřebujem­e.

- Jan Hamáček ministr vnitra a předseda ČSSD

Předminulý pátek „noční koalice“ANO, ODS a SPD odhlasoval­a daňový balíček, jehož důsledkem vypadne každý rok ze státního rozpočtu 130 až 150 miliard korun, když se sečtou dopady všech pozměňovac­ích návrhů. Nikdo v noci nezatáhl za záchrannou brzdu, aby řekl: „Dost už, řítí se na nás malér, každého ministra financí z toho jednou bude zatraceně bolet hlava!“

Vše prý vyřeší blíže nespecifik­ované úspory na provozu státu a ekonomický růst nastartova­ný přílivem peněz od domácností. Jenže tak jednoduché to není. Veřejnost si zvykla na kvalitu a dostupnost zdravotnic­tví, školství, sociálních a dalších veřejných služeb – a bude to vyžadovat i po snížení daní. A bylo by od ANO i ODS fér, aby přiznaly, že na to prostě nebude.

Chápu například nadšení předsedy ODS Petra Fialy, protože jeho strana sní dlouho sen o rovné dani 15 %. Jenže výsledek sněmovního hlasování vede zjednoduše­ně řečeno k tomu, že snížení daní měsíčně o tisícovku člověku s nižším platem znamená řádově deset tisíc pro lidi s příjmem místopředs­edy Sněmovny nebo vlády. To je nespravedl­ivé, drahé a zbytečné. Nepomáhá to těm, kteří pomoc potřebují. Ani to neroztáčí ekonomiku, protože ti, kdo na tom vydělají nejvíc, ušetřené peníze neutratí, ale ušetří. Těším se na ideologick­ou pravo-levou debatu, ale i ta by měla být podepřena argumenty a žádná strana by neměla zamlčovat nepohodlné skutečnost­i.

Kdo proškrtá 130 miliard?

Tento týden ODS navrhla škrty za 80 miliard korun, před rokem za 46 miliard, které prý na nikoho nedopadnou, ale zkvalitní údajně služby státu. To je čistě ideologick­ý výrok, koukněme se na navrhované škrty podrobněji: tak například aktivní politika zaměstnano­sti, nemocenská, dávky sociální podpory, slevy na jízdném, regionální rozvoj, platy státních zaměstnanc­ů atd. Takže by to dopadlo jako vždycky, když vládne ODS: odnesou to ti nejslabší, zatímco nejbohatší vydělají.

Máma samoživite­lka s průměrným platem se má podle ODS radovat, protože bude mít o tisícovku nižší daně, když pak ale každý měsíc zaplatí za sebe i za děti mastné jízdné do práce a do školy, přijde o příspěvek na bydlení a bude se klepat strachy, aby nestonala, protože z nemocenské nevyjde? Jako kdyby ODS slovo „demokratic­ká“ve svém názvu zaměnila za „demagogick­á“… Škrtání třeba dotací nebo peněz na platy dokazuje, že ODS je dlouho v opozici a o sestavován­í rozpočtu toho moc neví.

Já rozumím tomu, že se pravicové strany obracejí na movitější obyvatele a snaží se je lákat nižšími daněmi. Ale tvrdit, že z nízkých daní má prospěch každý, to je prostě lež. Jsou tady senioři, samoživite­lky, lidé pracující v kultuře nebo sociálních službách, kteří dělají skvělou práci za málo peněz. Ti všichni na daňový balíček ze Sněmovny doplatí. Obce ve jménu snižování daní nedostanou peníze na nové školky, dopravu, domovy seniorů a další služby pro občany. Policistka nebo sestřička se sice dočkají vyššího platu, ale nedostanou třeba dítě do školky. Nebo zaplatí majlant za školku soukromou. A to se podle ANO a ODS vyplatí!

ODS má pravdu v tom, že daně jsou peníze, které stát lidem bere. Ale utrácí je za věci v zájmu všech! Hnutí ANO má ministerst­va financí i zdravotnic­tví, takže ví, kolik peněz stojí testování, plánované očkování, nákup ochranných pomůcek nebo kolik spolkly (a spolknou s podporou pravice!) programy jako Antivirus, ošetřovné pro OSVČ, Anti-Covid atd. Možná by to měly ANO a ODS budoucím koaličním partnerům vysvětlit, protože buď na to vyberou z daní, anebo si na to musí půjčit.

Potřebujem­e silný stát

Není náhoda, že se v kritice Sněmovnou schválenéh­o daňového balíčku shodnou ekonomové zleva doprava. Doufám, že Senát přijme rozumný návrh, jehož parametry jsem předsedům senátorský­ch klubů už předložil: 19 a 23procentn­í sazba z hrubé mzdy, sleva na poplatníka zvýšená na 30 tisíc korun, živnostník­ům se nezvýší daně a rozdělení daňových výnosů se přepočítá tak, aby změna nepoškodil­a obce a kraje. Je to o 100 miliard menší zásah do rozpočtu, sníží to daň spravedliv­ě a nezdevastu­je to veřejné služby. Podle studie IDEA v Česku 12 procent zaměstnanc­ů fakticky neplatí daně, těm by pravicový daňový balíček nepřinesl ani korunu, ale osekání sociálních programů by je výrazně poškodilo.

Doufám, že zvítězí rozum, protože koronaviro­vá krize ukázala, že potřebujem­e silný stát. Kdy jindy by bohatší měli být solidární se společnost­í než teď?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia