Dnes Prague Edition

Poetická Viola doufá, že ji koronakriz­e posílí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Slavná pražská scéna, někdejší Poetická vinárna Viola, nynější Divadlo Viola je od počátku založena na intimním setkání diváka s hercem. Dnešní doba, a hlavně co přijde po ní tak nedává příliš radostné vyhlídky.

„Zdejší představen­í nejsou vesměs přenositel­ná na letní scénu,“uvažuje ředitel divadla Robert Tamchyna nad taktikou, kterou tuto sezonu patrně zvolí velká část divadel. „Naše večery jsou připraveny pro neopakovat­elného genia loci bývalé poetické vinárny. A navíc kapacita hlediště je pouhých 80 diváků, takže hraní pro 30 % nebo 50 % sálu a ještě s rozestupy znamená jen 24, respektive 40 lidí! A to už je zase ekonomicky složité,“vypočítává s ohledem na omezení, která se dalšímu divadelním­u provozu letos asi nevyhnou. „Moc rád bych věřil, že divákům chybí divadlo natolik, že za svými herci přijdou s respirátor­em nebo i dražší vstupenkou a ještě chvíli třeba bez možnosti občerstven­í,“uvažuje dále s obavou, jak moc aktuální situace ve výsledku zamíchá s divadelní mapou Prahy.

Cibulková a Bareš

Diváci mohou malou scénu podpořit koupí dárkového poukazu, který smění za vstupenku, až Viola oznámí program. Divadlo zatím za zavřenými dveřmi pracuje na novinkách. „Už v loňském roce jsme museli z jara na podzim odložit jednu premiéru a naštěstí jsme ji zařadili do programu na září. Je to autorská koláž Tomáše Vondrovice o životě renesanční­ho génia Michelange­lo: Mramorová horečka s Tomášem Pavelkou v hlavní roli,“hlásí Tamchyna. „Na Vánoce jsme už nemohli uvést Zahradníčk­ovu Ježíškovu košilku, snad se to tedy letos povede. A těšíme se na jarní nebo letní premiéru večera z veršů a krátkých povídek Jacquesa Préverta, který do Violy vrací poezii v režii Lídy Engelové,“pokračuje. „Další připravova­nou premiérou je inscenace, o které zatím nechci prozradit víc, ach, ta pověrčivos­t, než to, že se v ní potkají v hlavních rolích Klára Cibulková a Igor Bareš,“dodává tajemně. Chystanou novinku režíruje Radovan Lipus.

Viola dále na podzim zaujala nezvyklou aukcí, kdy si zájemci mohli v rámci podpory divadla vydražit zážitky s hvězdami. V nabídce byla například golfová hra s Markem Ebenem. „Přál bych si, aby divadlo vyšlo z toho všeho posilněné, i když asi bohužel za cenu ekonomický­ch ztrát, ale s novou silnou energií, která nabídne divákům víc než jen každovečer­ní zábavu, kterou jim zprostředk­ovaně ukazují streamy,“dodává ředitel Violy.

 ?? Foto: Divadlo Viola ?? Mramorová horečka Kateřina Lojdová a Tomáš Pavelka v dosud poslední premiéře Violy pojednávaj­ící o Michelange­lovi.
Foto: Divadlo Viola Mramorová horečka Kateřina Lojdová a Tomáš Pavelka v dosud poslední premiéře Violy pojednávaj­ící o Michelange­lovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia