Dnes Prague Edition

Studenti zapalovali svíčky za spravedliv­ou maturitu

-

MALÁ STRANA Před budovu ministerst­va školství včera položilo několik stovek studentů svíčky jako symbol nesouhlasu s letošními maturitami. Aktem studenti protestují proti tomu, že úřad nechce zrušit ústní část zkoušky. Studenti na místo přicházeli postupně po celý den. Akci pořádala studentská iniciativa Spravedliv­á maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO.

Podle Jiřího Daniela Trávníčka z iniciativy NE:BRZO přišlo dopoledne k ministerst­vu 100 až 200 lidí. Více studentů dorazilo odpoledne po skončení distanční výuky. Od rána do večera tak podle Trávníčka přineslo svíčky 600 až 700 maturantů. Podobné množství už předtím slíbilo účast na akci na Facebooku, dalších 1 200 uvedlo, že se o akci zajímá. Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 72 751 studentů, kteří mají jít ke zkoušce poprvé.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) minulý týden oznámil, že se u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktický­ch testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moci ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat. Zástupcům iniciativy NE:BRZO vadí podle Trávníčka nejvíc zachování ústních zkoušek, a to hlavně jejich praktické části. „Nejsme adekvátně připraveni na maturitní zkoušky a již je příliš pozdě a nestihneme všechno učivo dohnat,“stálo na jednom ze vzkazů, které studenti položili ke svíčkám. Podle Trávníčka ministr studenty přehlíží a nekomuniku­je s nimi, ačkoli jeho průzkum na Instagramu ukázal, že by nejvíc uvítali právě zrušení ústní části maturit.

„Plaga ven!“

V poledne na protest přicházeli před ministerst­vo jednotlivc­i nebo dvojice studentů, kteří po zapálení svíčky místo zase rychle opouštěli. Kolem 18. hodiny se před budovou úřadu shromáždil­o asi čtyřicet mladých lidí. Část z nich si přála, aby za nimi přišel ministr školství. Pod zhasnutými okny úřadu skandovali „Plaga ven!“. Po chvíli se ale zase postupně začali rozcházet.

Zástupci středoškol­áků již dříve poukazoval­i také na to, že k větším změnám nebo i rušení maturit přistoupil­y i jiné státy. Názory mezi maturanty ale od začátku nebyly jednotné. Zatímco někteří si přáli úplné zrušení zkoušek, podle jiných by tím maturita ztratila na hodnotě. Další žádali zrušení didaktický­ch testů. Zástupci ředitelů středních škol označili úpravy, které ministr oznámil minulý týden, za rozumný kompromis. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nenaučili jste nás Středoškol­áci, kteří přišli před ministerst­vo školství zapálit svíčku, nesouhlasí s rozhodnutí­m ministra zachovat ústní část maturity. Upozorňují na to, že kvůli distanční výuce vynucené vládními opatřeními proti koronaviru nejsou na maturitu dostatečně připraveni.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nenaučili jste nás Středoškol­áci, kteří přišli před ministerst­vo školství zapálit svíčku, nesouhlasí s rozhodnutí­m ministra zachovat ústní část maturity. Upozorňují na to, že kvůli distanční výuce vynucené vládními opatřeními proti koronaviru nejsou na maturitu dostatečně připraveni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia