Dnes Prague Edition

Otestujte se, škola začíná

Studenti by se mohli začít postupně vracet do škol od začátku března. Návrh projedná vláda.

- Ondřej Krutilek Alžběta Šimková

Po dnešním jednání vlády by mohlo být jasnější, kdy se začnou žáci postupně navracet zpátky do škol.

Podle návrhu resortu školství, který dnes svým kolegům představí ministr školství Robert Plaga (ANO), by se jako první mohli do lavic vrátit studenti závěrečnýc­h ročníků středních škol.

Podmínkou je pravidelné testování žáků i zaměstnanc­ů škol na covid–19. To by mělo dle resortu umožnit bezpečné znovuotevř­ení škol i při nepříznivé­m vývoji pandemie. Návrh ministerst­va počítá s datem 1. března.

Žáci by se testovali sami

Testovat by se podle Plagy mělo každých sedm až čtrnáct dnů takzvanými neinvazivn­ími PCR testy, tedy například ze slin.

Odběr by si měl ve škole dělat každý sám. V další fázi návratu studentů by se testování mohlo rozšířit i na středoškol­áky v oborech s praktickou výukou.

Pro základní školy by se podle úřadu měly zvážit neinvazivn­í antigenní testy. Vyřešit otázku návratu studentů k prezenční výuce chce v tomto týdnu i premiér Andrej Babiš.

„Musíme říct jasný termín a podmínky návratu dětí do škol a ke sportu při jasných podmínkách testování, které musí být dodrženy. To je hlavní úkol ministerst­va zdravotnic­tví a ministerst­va školství,“uvedl včera pro MF DNES Babiš.

Komunistic­ká strana by si představov­ala, že by k obnově výuky mohlo dojít ještě dříve. Podle předsedy Vojtěcha Filipa, bude dnes partaj po vládě chtít vědět, proč žáci nemohou nastoupit v půlce února.

Pokus zakázat pohyb

Téma znovuotevř­ení škol dnes nejspíše zastíní i návrh zpřísnit stávající protiepide­mická opatření ministra zdravotnic­tví Jana Blatného (za ANO). Ten totiž v pátek nevyloučil, že by chtěl na vládě jednat o možnosti zákazu pohybu lidí mezi jednotlivý­mi kraji.

Není ovšem jisté, zda pro to Blatný získá podporu. Minimálně ze strany svého vládního šéfa s tím počítat nemůže. Babiš na dotaz redakce uvedl, že by zpřísnění nepodpořil. „Nic to neřeší, stávající opatření jsou dostatečná, ale musí je všichni dodržovat, což se bohužel neděje,“doplnil premiér.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nicméně v rozhovoru pro deník Právo řekl, že jeho ministerst­vo už vypracoval­o varianty řešení takového opatření. „Teď běží jen o to, jestli to bude omezení na kilometry, okresy, nebo kraje,“doplnil Hamáček. Proti zákazu pohybu je ale ministryně práce Jana Maláčová, rovněž z ČSSD.

Resort vnitra navíc připravil také přísnější dohled nad lidmi, kteří opatření nedodržují opakovaně. Ministerst­vo navrhuje, aby byli tito lidé zapisováni do nově vzniklého registru přestupků. „Dnes každý přestupek může řešit jiný správní úřad, takže pokud se někdo dopustí přestupku v Chebu, Znojmě nebo Liberci, tak se třeba neví, že jde už o třetí případ a že by mělo dojít k vyšší sankci,“vysvětlil Hamáček.

Epidemiolo­gická situace se v poslední době nevyvíjí podle optimistic­kých scénářů. Úbytek nakažených se zastavil a v posledním týdnu spíše mírně roste. Svou roli v tom může hrát nakažlivěj­ší britská mutace viru, která se v Česku šíří. Pacientů v nemocnicíc­h nicméně pořád ubývá. „Podle předběžnýc­h výsledků je podíl britské varianty v Česku v řádu několika desítek procent, v některých oblastech možná i více než 50 procent,“uvedl v sobotu na svém twitterové­m profilu imunolog Zdeněk Hel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia