Dnes Prague Edition

Indie: po zřícení ledovce zemřelo nejméně 150 lidí

-

DILLÍ Indické úřady se obávají, že 150 a možná i více lidí zemřelo poté, co se včera odlomil kus himálajské­ho ledovce a zřítil se do místní přehrady, což způsobilo záplavy, informuje agentura Reuters. Podle AP oblasti nacházejíc­í se pod ledovcem zasáhla vlna vody společně s bahnem a sutinami.

Povodeň zřejmě zničila jednu vodní elektrárnu a druhou poškodila. Úřady severoindi­ckého státu Uttarákhan­d nařídily evakuaci vesnic nacházejíc­ích se v okolí řeky Alaknanda. Vláda na místo vyslala pomoc a záchranáře.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazují množství vody, která se valí oblastí a devastuje ji, píše na svém webu BBC. Zveřejnila také video, na kterém je vidět, jak proud vody strhává část přehrady. Podle agentury AP povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a vodní elektrárnu Dhauligang­a poškodila. Úřady pohřešují 140 pracovníků z obou zařízení. U elektrárny Dhauligang­a se nachází tunel, ve kterém zůstalo uvězněno nejméně 16 lidí, uvedla agentura s odvoláním na mluvčího místní policie. Nedaleko tunelu se už našla těla tří obětí záplav.

Na řece Alaknanda a jejích přítocích se nachází několik vodních elektráren. Šéf policie ve státě Uttarákhan­d Ašok Kumar podotkl, že úřady další přehrady v oblasti evakuovaly.

„Přišlo to velmi rychle, nebyl čas nikoho varovat. Měl jsem pocit, že svět byl smeten,“řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel vesnice Raini, který popsal, že se údolím valila lavina prachu, kamení a vody. Místní obyvatelé se podle něj obávají, že zemřeli pracovníci tamní vodní elektrárny a také vesničané, kteří kolem řekly hledali dřevo nebo pásli dobytek. „Vůbec netušíme, kolik lidí je pohřešován­o,“dodal.

Hladina řeky Alaknanda se postupně stabilizuj­e. „Úroveň hladiny řeky je nyní metr nad normálem, ale průtok se už snižuje,“uvedl na Twitteru Trivendra Singh Ravat, představit­el státu Uttarákhan­d.

Indický premiér Nárendry Módí sdělil, že situaci neustále sleduje. „Indie stojí při Uttarákhan­du a národ se modlí za bezpečnost všech, kdo tam jsou,“napsal na Twitteru.

Ministr vnitra Amit Šáh uvedl, že na místo míří letecky záchranáři, aby pomohli místním úřadům se záchranným­i pracemi. Armáda do oblasti vyslala vojáky.

Bleskové záplavy a sesuvy půdy jsou ve státě Uttarákhan­d poměrně časté. V roce 2013 zapříčinil­y silné deště ničivé povodně, které zabily skoro 6 000 lidí. Média neštěstí označovala za „himálajské tsunami“, jelikož voda s bahnem a kamením, která se valila z hor, smetla domy, silnice i mosty. (zah a ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Záchranáři Pomáhají i vojáci a policisté.
Foto: Reuters Záchranáři Pomáhají i vojáci a policisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia