Dnes Prague Edition

Všichni Babišovi spojenci

KSČM nepodpoří delší nouzový stav a cuká se i s další podporou vlády. Je ale možné se jí divit?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Jen tři dny má Andrej Babiš na to, aby si k ČSSD sehnal jiného spojence pro prodloužen­í nouzového stavu. KSČM v pátek oznámila, že od ní už to vláda čekat nemůže. A chce se bavit i o tom, jestli úplně vypovědět toleranční pakt s hnutím ANO, na němž vláda stojí.

Očistíme-li toto řinčení zbraněmi na věcnou dřeň, věc se má takto. Vláda už komunisty pro své bytí nepotřebuj­e. I čtvrtý státní rozpočet má díky hlasům KSČM v kapse a v klidu dovládne do voleb. Osm měsíců před nimi také nehrozí, že by kabinet ve Sněmovně musel bojovat o existenci. Po verdiktu Ústavního soudu, jehož „zásluhou“dnes země nemá volební zákon, to platí dvojnásob.

Větší problém představuj­e běžná správa země. Nebýt pandemie, byl by i to problém kosmetický, takto ale vláda potřebuje Sněmovnou protlačit tu prodloužen­í nouzového stavu, tu aktualizac­i státního rozpočtu anebo další kompenzace.

Komunisté, už delší dobu se potácející kolem pěti procent, mají nejen před volbami, ale také před sjezdem, který má po více než patnácti letech najít náhradu za Vojtěcha Filipa. Muže, který před dvěma a půl lety vsadil na riskantní kurz. V něm rudá partaj podpořila vládu v čele s miliardáře­m a za to měla dostat nejen posty v parlamentu a programové ústupky, ale hlavně vysněnou propustku z třicet let trvajícího rudého ghetta.

Svým způsobem to byla dohoda oboustrann­ě úspěšná. KSČM byla díky podílu na vládnutí vidět jako nikdy dříve, coby strana, k níž chodí premiér na kobereček. A za to byla dva a půl roku nejvěrnějš­ím spojencem. Babiš ale s blížícími se volbami zapomněl na jedno: má-li být spojenec spolehlivý, musí si před svými voliči zachovat důstojnost.

Premiér postupně – a definitivn­ě loni v prosinci – natlačil komunisty do pozice vazala. Slíbí-li vláda KSČM, že za její hlasy pro rozpočet sebere armádě 10 miliard, a premiér hned po hlasování oznámí, že to byl jen trik na komunisty a armáda dostane peníze hned zpátky, jsou funkcionář­i KSČM před svými voliči za šašky.

Babiš má k tomuto stylu sklony: podobně ponížil partnersko­u ČSSD, když v rozporu s koaliční smlouvou a v pragmatick­ém paktu s ODS protlačil výrazné snížení daní, nejdůležit­ější zákon volebního období. Vyzrát na partnera je lákavé, ale dlouhodobě kontraprod­uktivní. Má-li spojenectv­í alespoň jakžtakž fungovat, musí stát na krvavých kompromise­ch. Václav Klaus by mohl vyprávět, jak v koalici s KDU-ČSL a ODA trpěl, když musel kývnout na zavedení Senátu, krajů nebo ombudsmana.

„Nemůžete se divit, že nám došla trpělivost,“řekl včera Vojtěch Filip. A uchazeči o jeho křeslo jsou ještě tvrdší, protože role vazala straně body zjevně nepřidává. Proto boří mosty s hnutím ANO navzdory tomu, že jakékoliv výraznější povolební angažmá zaručuje komunistům právě jen spolupráce s ANO.

Babišovi nezbývá, než znovu hledat spojence. Teď k nouzovému stavu, ale podobně možná i po volbách pro vládu. A zkusit ho přesvědčit, že tentokrát už ho nepodrazí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia