Dnes Prague Edition

Englišova obrana proti křivým mozkům

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Když jsem si při studiích na VŠE v Praze vydělával na nájem, pracoval jsem v novinách. Zavedl jsem ekonomicko­u analýzu s grafy na celou stranu. Tyhle texty se líbily profesoru ekonomie Františku Vencovském­u. Dávali jsme čaj a rozebírali jsme je. Vencovský byl žákem Karla Engliše, několikaná­sobného ministra financí za první republiky. V archivu ČNB máme koresponde­nci Engliš–Vencovský. Vše jsem komplet přečetl, snad by to pánům nevadilo. Hned první z dopisů z 24. 4. 1948 stojí za zamyšlení. I když přesně nevíme, na co Engliš reaguje, nemáme totiž Vencovskéh­o první dopis:

„Milý pane kollego, těší mne, že se ujímáte práce za mne. Na všechno sám nestačím a pak, až zhasnu, kdo převezme pochodeň? Váš zájem těší mne tím více, že je spontánní a vzešel jen z vědeckého přesvědčen­í. Vidíte, jaké obtíže se staví v cestu každé nové myšlence.

A v hospodářsk­é vědě je o obtíž více: Quod homines volunt, id libenter credunt. O závisti, žárlivosti nebo zlovůli ani nemluvím. Všechno jsem to zkusil. Ale nejhorší je nedostateč­né vzdělání a nedostateč­ný intellekt: ‚Křivý mozek‘.

Kritiku, o níž píšete, jsem ani nečetl (koupil jsem si však), mám ji nerozřezan­ou. Vyšla v době, kdy nemohu odpověděti. A pak vím, že písmeno nevyvrátí z toho, co jsem napsal; a k čemu se rozrušovat­i, když v krátké době života, co mně zbývá, musím postupovat­i podle ‚relativníh­o užitku dne‘; mám ještě dokončiti své vědecké dílo.

Tím více mne těší, že přicházejí žáci moji, aby převzali pochodeň pravdy. Kritická analysa je první stupeň vědecké práce. Jí se připravuje­te k tomu, nač můj život už nestačil: ke kritickým dějinám hospodářsk­é vědy.

In merito bych chtěl říci, že vidíme, že solidarism­us v národě i v lidstvu je na postupu, ale míra závisí na mravní povaze lidí. Myslím, že není vhodné mluviti o ‚minimální‘ morálce. Jinak je vše správné. S přátelským pozdravem, Dr. Engliš.“Když jsem ten dopis dočetl, říkal jsem si, jaká to podoba s dneškem. Abychom zúčtovali s covidem a měli znovu silnou ekonomiku, je potřeba postupovat podle Englišova doporučení „relativníh­o užitku dne“a emocemi ovlivněným­i názory od lidí s „křivým mozkem“se nezdržovat. A pokud solidarism­us v národě i v lidstvu bude znovu na postupu, tak to zvládneme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia