Dnes Prague Edition

Lidé se na covid upnuli, jako když hledí na požár

Podle psychiatra Cyrila Höschla nás covid poznamenal. Škodlivé pro duševní zdraví podle něj může být už jen neustálé sledování zpravodajs­tví o pandemii. Jak expresivně říká, přímo nám to leze na mozek.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech (NUDZ) budou schopni odpovědět na otázku, jak se koronaviru­s podepíše na psychickém zdraví populace. Mají totiž relativně čerstvou studii z roku 2017, se kterou budou moci srovnávat.

Podle ředitele ústavu Cyrila Höschla lockdown lidem sebral možnost přepnout v hlavě na jiný program, než je covid-19. „U některých úzkostných pacientů pozoruji, že už se ani tolik nebojí infekce, protože si na ni od jara zvykli. Ale nemohou si zvyknout třeba na to, že mají pocit, že se kvůli roušce dusí, když v ní jdou třeba do schodů, a že jim vadí, že se nemohou vídat s vnoučaty a dětmi, protože mají omezený pohyb,“vysvětluje uznávaný psychiatr.

Co vás na té situaci, která začala už na jaře, překvapilo nejvíce?

Každý, kdo je asi 45 let v psychiatri­i jako já, může říci, že už ho asi nic nepřekvapí. Ale v té politické rovině mě udivilo, jak rychle jsme se vrátili do období před Evropskou unií – shengenský prostor z ničeho nic zmizel. Hranice se najednou vrátily do svých studenovál­ečných pozic. Snaha o existenci nějakých nadnárodní­ch celků se najednou velmi rychle vypařila.

Informacem­i o koronaviru jsme zcela zahlceni...

Lidé se k nim upínají podobně, jako když se dívají na požár. A nemůžou se od toho odtrhnout. A do toho je lockdown, home office. Také důchodci jsou samozřejmě doma a od rána do večera koukají na jednu řetězovou tiskovou konferenci za druhou. Ono jim to skutečně, jak se lidově říká, leze na mozek. Má to obrovské psychogenn­í působení. Jde o strašení lidí, i když to tak vlastně ani myšleno není.

Ale bez přístupu k informacím bychom se vrátili do doby studené války ve smyslu médií, jejichž obsah tehdy určovala cenzura...

Ale jde o selekci informací – správně by ve zpravodajs­tví mělo také běžet, kolika lidem to nic nedělá a kolik se uzdravilo. Ten přísun mediální masáže je těžce zkreslený a působí jako výrazný stresor a je na každém z nás, abychom si ty informace nějak sortovali.

Není zase tak složité třeba na internetu najít údaje o počtech uzdravenýc­h...

Většina lidí si to neuvědomuj­e, a je odsouzena k jakési dojmologii. Za normální situace lidé své problémy probírají po hospodách nebo třeba zajdou do divadla na nějakou komedii nebo sportují. A teď chybí cokoli jiného, co by jim v hlavě umožnilo přepnout na jiný program, hodit tam nějakou jinou disketu. Všechny kompenzačn­í mechanismy a činnosti jsou lockdownem omezeny, lidé nemají mnoho alternativ a v tom je ten problém. Lockdown tuto jednostran­nost podporuje a běžný život ztrácí alternativ­y.

Lze říci, že v metropoli a ve městech koronaviru­s mění život více než na venkově?

To nepochybně. Velkou roli hraje, že na venkově je menší hustota osídlení i větší osobní prostor. Epidemiolo­gicky lze předpoklád­at, že se tam virus šíří pomaleji nebo obtížněji než ve městě, kde jsou velice často místa s vysokou hustotou osídlení. Celá ta epidemie samozřejmě prostupuje populací daleko intenzivně­ji ve velkých aglomerací­ch. I každodenní život je jiný…

Psychika lidí ve městě je tedy více ohrožena?

Dá se předpoklád­at, že ty negativní dopady, o kterých mluvíme, se týkají víc městských aglomerací. Toto ale budeme moci zjistit z průzkumu Petra Winklera z Národního ústavu duševního zdraví. Jeho skupina pokračuje ve své studii o duševním zdraví populace. To, co se jim povedlo, je opravdu velké štěstí – oni mají studii z roku 2017, kterou budou moci porovnat se současnost­í. Je to skoro jako by pánbůh věděl, že přijde v roce 2020 koronaviru­s a bude třeba zjistit, jak se podepíše na duševním zdraví populace.

Jak průzkum probíhá?

Nestačí jen zkoumat zdravotní dokumentac­i – tento průzkum pracuje s daty z terénu a s využitím diagnostic­kého nástroje. Druhá vlna výzkumu byla naplánován­a na jaro 2020. Další šetření proběhlo během září 2020, aby bylo možné zjistit, co se změnilo mezi jarní a podzimní vlnou. Kolegové hledají například odpovědi na otázky, jestli epidemie více postihla některé vybrané skupiny obyvatelst­va, nebo zda ten nárůst rovnoměrně sytí celou populaci s některými citlivými skupinami. A teď už jsou i nějaké první výsledky. Na základě nich budeme mít poměrně brzy potvrzené i to, co jsme zmínili, tedy jestli je více postižené město, či venkov.

Lidé ve městech jsou zvyklí více sportovat ve vnitřních prostorech. Může se u nich projevit nedostatek pohybu?

Ano, dokonce velmi výrazně a hned z několika důvodů. Jednak se zhoršila obecná prevence. Jak tvrdí fyzioterap­eut Pavel Kolář, pohyb je také jednou ze složek prevence nákaz už proto, že souvisí s posilování­m imunity. Jde zejména o pohyb na čerstvém vzduchu. A existují i průkazné práce v psychiatri­i o tom, že aerobní pohyb vykazuje antidepres­ivní působení. To ale ví asi každý, kdo vylezl třeba na nějaký kopec, nebo je po nějaké fyzické námaze. Není to sice tak dramatické, že by stačilo na stadion vyhnat všechny pacienty a vyřešilo to všechny deprese. To ne, ale přínos pohybu je významný a může být například hodnotným přídavkem léčby. Když si třeba venku zaběháte, tak vás to výrazně chrání před zhoršování­m deprese. A naopak nedostatek pohybu přispívá k sycení této epidemiolo­gické situace.

Pohyb bychom tedy z důvodu prevence asi neměli podceňovat už proto, že psychické problémy mohou trvat ještě dlouho po odeznění pandemie…

Ano, ale genetickou dispozici k některým duševním chorobám si lidé, u kterých nemoc propukne, nosili už před pandemií. Ale záleží na vnějších faktorech, jinými slovy, jak vám jde život. Je to asi jako se vztahem mezi tělesnou výškou a schopností hrát košíkovou. To znamená, že když je někdo velký, tak je pravděpodo­bné, že bude úspěšným basketbali­stou. Ale když je ten dlouhán zároveň krátkozrak­ý, nemotorný a neumí driblovat a ani nemá smysl pro kombinator­iku, takovému jedinci je vyšší vzrůst k ničemu. Naopak ale někdo menšího vzrůstu, pokud je hbitý a mrštný, může mít v basketu úspěchy. Celkově však neexistuje vrcholné basketbalo­vé družstvo složené z trpaslíků.

Jak se to vztahuje k té současné situaci, kterou prožíváme?

To, co se nyní děje, může třeba zdvojnásob­it nebo ztrojnásob­it pravděpodo­bnost, že se stav pacientů zhorší. A naopak za příznivých podmínek by se jejich problémy neprojevil­y. Někdo ale má vrozenou zranitelno­st tak silnou, že ta traumata ani nepotřebuj­e a je depresivní za všech okolností. A někdo zase může projít koncentrák­em a peklem v syrském Aleppu a depresí netrpí. Říkáme tomu, že má silnou resilienci.

Zhoršil covid stav všech psychiatri­ckých pacientů?

Záleží případ od případu. U některých úzkostí je vnímavost k ohrožení silnější. Také je potřeba brát v potaz, jestli je ten člověk v prostředí, ve kterém se cítí ohrožen.

A jaké máte osobní zkušenosti s úzkostnými pacienty během pandemie?

Tu jarní vlnu u nás snášeli dobře. Oni hlavně měli pocit, že jsou v rámci hospitaliz­ace chránění a ta situace na ně tolik nedopadala. Také když už někdo má silné deprese a ještě k tomu třeba sebevražed­né myšlenky, tak už covid takovou roli nehraje. Podstatný je závěr studie Petra Winklera a spolupraco­vníků z NUDZ. Podle ní počet pacientů, kteří trpí „klinickou“depresí, vzrostl za covidu ve srovnání s rokem 2017 třikrát. Ty problémy tedy v populaci narostly velmi výrazně, a to nejen statistick­y, ale také skutečně, existenciá­lně. A to s sebou nese dalekosáhl­é důsledky v podobě nemocnosti a potenciáln­ě též invalidity. To znamená například vyplácení důchodů a jde také o pracovní neschopnos­ti. Postižené jsou i rodiny v nejbližším okolí pacienta. Bylo to dokonce spočítané a jsou to pro lidi naprosto nepředstav­itelné peníze.

Části populace vadí nošení roušek. Myslíte, že tato povinnost může být nějakým spouštěčem duševního onemocnění?

Samozřejmě, že je častou otázkou, jestli ten nárůst deprese a úzkosti, který jsme zaznamenal­i, je spojený přímo s infekcí, protože virus také svým způsobem napadá mozek. Otázka by spíš měla směřovat nejen na roušky, ale na všechna restriktiv­ní opatření včetně nemožnosti kontaktu s příbuznými, nemožnosti se jít si popovídat se sousedy. Na začátku epidemie hrály největší roli obavy z infekce. Ale teď se čím dál tím víc ta psychopato­logie zaměřuje na ta restrikční opatření spíše než na samotnou nákazu.

A jakou roli v tom všem hrají povinné roušky?

U některých úzkostných pacientů pozoruji, že už se ani tolik nebojí infekce, protože si na ni od jara celkem zvykli. Ale nemohou si zvyknout třeba na to, že mají pocit, že se kvůli roušce dusí, když v ní jdou třeba do schodů, a že jim vadí, že se nemohou vídat s vnoučaty a dětmi. Že mají omezený pohyb, že nemohou chodit do kina, do hospod, po nákupních centrech a podobně.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Co překvapilo psychiatra? Cyril Höschl podle svých slov nečekal tak snadný návrat do stavu před Evropskou unií.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Co překvapilo psychiatra? Cyril Höschl podle svých slov nečekal tak snadný návrat do stavu před Evropskou unií.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia