Dnes Prague Edition

Správa rezerv odváží lůžka z polního špitálu

-

LETŇANY Správa státních hmotných rezerv začala s odvážením 500 lůžek z rušené polní nemocnice v Letňanech. V sobotu odjely tři první kamiony, poslední z patnácti plánovanýc­h vozů odveze lůžka v úterý. Uvedl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Lůžka nebyla nikdy využita, v nemocnici žádní pacienti nebyli. Správa propůjčuje dalších 999 lůžek jiným zdravotnic­kým zařízením, z toho je 700 standardní­ch, zbytek pro intenzivní péči.

Správa začala po pokynu ministerst­va zdravotnic­tví ve čtvrtek jednat s dodavatele­m lůžek, firmou Linet. Od té doby se lůžka připravují k dlouhodobé­mu uskladnění.

„Projdou dezinfekcí, opět budou zabalena a uskladněna v našich skladech,“uvedl Švagr. Do jednoho kamionu se vejde asi 40 lůžek.

Lůžka koupila SSHR loni v říjnu od firem Linet a Proma Reha. Jednalo se o 1 500 standardní­ch lůžek a 500 lůžek pro intenzivní péči, stála 107 milionů Kč.

„Jsme schopni lůžka vyskladnit a odvézt, kam bude potřeba,“dodal předseda. V současnost­i má zapůjčenýc­h 350 lůžek Fakultní nemocnice Brno, která provozuje nemocnici na brněnském výstavišti, 300 lůžek využívá FN Bulovka.

Armáda odvezla v pátek z rušené nemocnice 95 procent svého těžkého materiálu. Na místě zbyly například sanitární kontejnery, sklady či manipulačn­í technika, uvedla mluvčí generálníh­o štábu Magdalena Dvořáková.

Pronájem prostoru pro záložní nemocnici ministerst­vo zdravotnic­tví ukončilo k 19. únoru. Jak uvedl server Seznam Zprávy, majitel výstaviště Pavel Sehnal nabídl v dopise ministru zdravotnic­tví Janu Blatnému

(za ANO) prodloužen­í pronájmu, zmenšení plochy a snížení nájmu o dvě třetiny.

Činnost v letňanské nemocnici v pátek ukončili pražští hasiči, kteří při jejím postavení u výstupu z lůžkové části vybudovali stanoviště dekontamin­ace. Sloužit mělo k očistě zdravotník­ů, pomocného personálu a materiálu. Po aktivaci nemocnice by zařízení obsluhoval­i nepřetržit­ě nejméně čtyři hasiči. Na přípravě i deaktivaci stanoviště se podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky podílela asi dvacítka členů sboru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia