Dnes Prague Edition

Američané zkusili odvézt tajemství SS

Před 75 lety agenti USA vybrali Frankův archiv

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Tři desítky beden ze zablácené úžlabiny u Štěchovic vyzvedlo v únoru před 75 lety komando složené z Američanů, Francouzů a Němce. Operace Skryté dokumenty, která byla zátahem na ukrytý archiv nacistické­ho pohlavára a SS-Obergruppe­nführera K. H. Franka, vyvolala aféru.

Po nacistický­ch tajemstvíc­h pátrala později také Státní bezpečnost. V 60. a 80. letech minulého století se zajímala o řadu dalších lokalit v Čechách, v Praze třeba o starou sladovnu na okraji města, štoly na periferii nebo kostel v centru.

Češi o skrýši věděli

„Proč se dotyčný materiál včas nedostal do bezpečí, ačkoliv je známo, že bezpečnost­ní zpravodajs­tví (OBZ) při ministerst­vu národní obrany již delší dobu vědělo o něm a o jeho uložení?“interpelov­al v Národním shromážděn­í v únoru 1946 generální tajemník národních socialistů Vladimír Krajina ministry vnitra a obrany Václava Noska a Ludvíka Svobodu.

Pár týdnů před volbami Českoslove­nsko zažívalo hektickou politickou atmosféru a akce Američanů rozpoutala bouři. „Jde o nepřátelsk­ý akt,“horlilo Rudé právo. Do hotelu Alcron v centru metropole si důstojníci OBZ došli pro tři americké experty na výbušniny a odvezli je k výslechu. Důstojníci patřili ke skupině, která operovala ve Štěchovicí­ch, s hlavním týmem však neodjeli zpět do americké okupační zóny Německa.

Styčný důstojník hlavního štábu českoslove­nské armády ve věci předvolal kapitána Johnsona, pomocníka vojenského atašé na americkém velvyslane­ctví. „Trojice byla zatčena kvůli incidentu ve Štěchovicí­ch. Propuštěni budou po vrácení beden a podaném vysvětlení,“znělo ultimátum.

Hromobití se začalo uklidňovat na konci měsíce, v sobotu 23. února 1946 americký velvyslane­c Laurence Steinhardt navštívil ministra zahraničí Jana Masaryka.

„Masaryk ochotně přijal omluvu a vysvětlení, že vláda USA tuto operaci neschválil­a ani o ní nevěděla. Ministr řekl, že incident bude uzavřen, až budou dokumenty vráceny,“uvádějí historici. Vrácené písemnosti se v Praze ocitly na začátku března.

„Jedná se o materiál značné ceny,“uvedl Jaroslav Drábek, prokurátor v kauzách válečných zločinců u Mimořádnéh­o lidového soudu, jenž v té době vedl žalobu proti K. H. Frankovi.

Promarněné avízo

Proč se však Frankův archiv ocitl v Praze až za takto dramatický­ch okolností, není jasné. Francouzi totiž už v říjnu 1945 informoval­i Prahu, že zajatý esesman Günter Achenbach označil místo, kde jsou skryty nacistické archivy. Francouzsk­é avízo ale zapadlo, Achenbacho­va nabídka se poté dostala k Američanům.

Ti pátrali po archivech třetí říše nejen v Německu a Rakousku. „Na základě zpráv amerického velvyslane­ctví v Praze se ministerst­vo zahraničí USA domnívalo, že během války Německo v Českoslove­nsku dokumenty uložilo až na padesáti místech,“shrnují dobové americké dokumenty.

Zpravodajs­ký odbor G-2 amerického velitelstv­í v Německu byl v honu na Štěchovick­ý depot rychlejší. Jejich skupina 10. února 1946 přijela do Prahy, přespala v Alcronu a druhý den s technikou, dvěma dvouapůltu­novými náklaďáky, kompresore­m a džípem vyrazila.

Akce ve Štěchovicí­ch skončila 12. února 1946 ve 20.30 a konvoj s 32 bednami druhý den nad ránem vjel do Bavorska. O manévrech v polesí Dušno záhy stanice SNB Štěchovice informoval­a nadřízené ze zemského velitelstv­í v Praze, bylo však pozdě.

Skryté zlato a švýcarské franky

Zájem o nacistické úkryty ale neutuchal. „Jmenovaný má povědomí, že i v ČSR má být ukryt písemný materiál gestapa a větší množství zlata a skvostů z koncentrač­ního tábora Terezín,“shrnuje přísně tajná zpráva pro majora Antonína Prchala z ministerst­va národní bezpečnost­i zaslaná v lednu 1952.

Tip dal Státní bezpečnost­i esesman Hugo Wallner. Ten již předtím americkou zpravodajs­kou službu CIC upozornil na podobný úkryt, ale v Rakousku. „Listovní materiál a zlato bylo nalezeno, přesně tak, jak Wallner uvedl,“shrnuje raport StB, uložený ve fondech Archivu bezpečnost­ních složek (ABS).

Hledání Wallnerova zlata a švýcarskýc­h franků zavedlo StB na sever Čech. Zájem ale platil též dalším českým lokalitám. V 60. a 80. letech StB rozjela akce s krycími jmény EVROPA a ÚKRYTY. Ty měly odhalit „krtky“, zakonspiro­vané agenty západních rozvědek. Ale též odkrýt nacistická tajemství.

Podzemní výroba ve Waltrovce

V metropoli pátrání Státní bezpečnost­i zahrnulo například podzemí První pražské sladovny Marie Reiserové v Podbabě. Mezi vytipované lokality patřil též smíchovský Občanský pivovar.

Pozornost náležela štolám na Proseku a v Jinonicích, kde v tamní Waltrovce skrývali Němci za okupace strategick­ou zbrojní výrobu pod zem. Tato tajná továrna v Prokopském údolí nesla krycí jméno Kali.

Němci prý zlato uložili také do novoměstsk­ého kostela sv. Jindřicha. V roce 1984 tam StB hledala s pomocí detektorů. Z dokumentů však nevyplývá, zda v některých místech něco nalezla.

„Činí to dojem dobrodružn­ého románu,“připsal analytik k tipu, odkazující­mu na skrýš v podzemních chodbách mezi Klementine­m a Staroměsts­kou radnicí. Těmto místům totiž už romantičtí spisovatel­é 19. století přisuzoval­i bájný poklad jezuitů.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Podzemí na Proseku Na nacistické dokumenty a poklady se pátrači StB zaměřili na řadě míst Čech i hlavního města, třeba v proseckých štolách (na snímku z roku 2016).
Foto: Yan Renelt, MAFRA Podzemí na Proseku Na nacistické dokumenty a poklady se pátrači StB zaměřili na řadě míst Čech i hlavního města, třeba v proseckých štolách (na snímku z roku 2016).
 ??  ?? Velké kutání Američané kopali v někdejším cvičišti SS u Štěchovic dva dny. Zvědavé místní obyvatele podarovali cigaretami, konzervami a poskytli jim legendu o hledání válečných hrobů. 2x foto: VHÚ
Velké kutání Američané kopali v někdejším cvičišti SS u Štěchovic dva dny. Zvědavé místní obyvatele podarovali cigaretami, konzervami a poskytli jim legendu o hledání válečných hrobů. 2x foto: VHÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia