Dnes Prague Edition

Drsný únor: příval sněhu střídá mráz

Nejezdily vlaky, kamiony ucpaly dálnice. Kvůli počasí hrozí další dopravní kolaps

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sníh a ledovka sevřely Česko. Zatímco na západě zkomplikov­aly život přívaly čerstvého sněhu, na východě ledovka. Provoz na dálnicích ztěžovaly uvázlé kamiony, na dráze námraza na trakčním vedení. Pasažéry museli zachraňova­t i hasiči. Železniční spoje i MHD měly desítky minut zpoždění. Lidé marně čekali na zrušené spoje.

A dopravní kolaps se může podle předpovědi meteorolog­ů opakovat i v příštích dnech. Česko čeká zima, na kterou lidé už nejsou po předchozíc­h teplých letech zvyklí. Noční a ranní teploty poklesnou na celém území pod -12 stupňů, ojediněle až k minus dvaceti. Mrazy potrvají minimálně do konce týdne. Opět bude sněžit a ve čtvrtek a v pátek se budou kvůli větru tvořit na silnicích jazyky i závěje.

Včera za zimu poprvé výrazně sněžilo i v nižších polohách. „Na mnohých místech jsme zaznamenal­i až 15 centimetrů prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách,“popsali meteorolog­ové.

Zatímco v Čechách sněžilo, Moravu trápil led. „Během neděle padal zejména v jižní polovině území mrznoucí déšť, který tvořil ledovku,“uvedli meteorolog­ové a varují: „Kvůli nízkým teplotám může ledová krusta přetrvávat delší dobu a v kombinaci se sněhem být nebezpečná.“

Kamiony v levém pruhu

Série nehod uzavřela včera v noci dálnici D1. „V rámci zimní údržby byla všechna naše technika přes celou noc v plné pohotovost­i. Jízda kamionů v levém pruhu bohužel komplikova­la průjezd sypačů,“popsal mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Rýdl.

České dráhy v noci a ráno zrušily desítky spojů, třeba ve středních Čechách. Ty, které vyjely, měly desítky minut zpoždění, mezinárodn­í rychlíky i několikaho­dinové.

U Měrovic nad Hanou hasiči evakuovali tři desítky cestujícíc­h z rychlíku na trati z Přerova do Brna do náhradního autobusu.

Zpoždění kvůli počasí nabralo i očkování. Vakcína od společnost­i AstraZenec­a měla původně ze skladu v Říčanech dorazit do očkovacích center ráno. Kvůli sněhu a nesjízdnos­ti části středočesk­ých silnic se tak však stalo většinou až kolem poledne.

Zranění a tramvaje s pluhy

Kvůli kolabující hromadné dopravě musel v Praze dopravní podnik vyslat do boje se sněhem i sedm tramvajový­ch pluhů.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) doporučova­l obyvatelům, aby pokud musí někam jet, využívali především metro. Někteří Pražané do ulic vyrazili raději na běžkách.

Namrzlé silnice a chodníky způsobily i řadu zranění chodců. Nejvíc, zhruba šest desítek, jich hlásí jižní Morava. „Nejvíce úrazů bylo už o víkendu. Většina byla ošetřena ambulantně, tři lidé byli operovaní a hospitaliz­ovaní kvůli zlomenině krčku a kotníku,“popsala mluvčí FN u sv. Anny v Brně Dana Lipovská. Mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá uvedla, že u nich evidují extrémní nárůst počtu úrazů po pádech a od nedělního dopoledne do včerejšího rána museli už deset pacientů s úrazy hospitaliz­ovat.

Bez elektřiny

Kvůli mrazivému počasí zůstala řada domácností bez elektřiny. Týkalo se to zejména jižní Moravy, konkrétně části Brněnska, Hodonínska

a okolí Znojma. Včera ráno jich bylo zhruba 14 tisíc, stovky dalších domácností bez proudu byly v dalších regionech.

Radost pro běžkaře

Sníh určitě potěšil běžkaře. Labská bouda hlásí 148 centimetrů sněhu, stanice Ovčárna 100 centimetrů, Rozmezí v Jizerských horách a Králický Sněžník 90 centimetrů a jen malá část stanic včetně těch v nižších polohách uvádí méně než 10 centimetrů. „Vypadá to, že pro běžkování jsou a budou skvělé podmínky nejen na horách, ale i ve středních a leckde i v nižších polohách nebo přímo v nížinách,“uvádí meteorolog Pavel Jůza.

Přicházejí­cí silné mrazy udělají radost i bruslařům.

Podle předpovědí čeká Česko několik dní pravého zimního počasí. „Nebude to další zima v řadě, o které se bude psát, že byla nejteplejš­í za posledních sto let. Naopak to vypadá, že po sérii extrémně teplých zim přichází ukázka, jak má zima vypadat,“popisuje Jůza.

Ani v případě přílivu sibiřského vzduchu však nečekají Česko tak extrémní mrazy, aby lámaly historické rekordy. Za přílivu studeného vzduchu budou teploty nad ránem klesat většinou pod -12 °C.

Ve čtvrtek se v jihovýchod­ní polovině území ranní mrazy přechodně zmírní, ale během dne se začne od severozápa­du v přílivu arktického vzduchu výrazně ochlazovat a mrznout bude i příští týden.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Kamion přes dva pruhy Dálnice D8 (na snímku poblíž Lovosic) byla ve směru z Prahy na německé hranice pro mnohé kamiony nesjízdná.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Kamion přes dva pruhy Dálnice D8 (na snímku poblíž Lovosic) byla ve směru z Prahy na německé hranice pro mnohé kamiony nesjízdná.
 ??  ??
 ??  ?? Raději pěšky Včera stály vlaky i tramvaje (snímek z Prahy). Foto: Tomáš Krist, MAFRA nároky.
Raději pěšky Včera stály vlaky i tramvaje (snímek z Prahy). Foto: Tomáš Krist, MAFRA nároky.
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Sáňkování mezi paneláky Sníh potěšil děti po celé republice. Užívaly si ho i uprostřed sídliště v Ostravě-Hrabůvce.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Sáňkování mezi paneláky Sníh potěšil děti po celé republice. Užívaly si ho i uprostřed sídliště v Ostravě-Hrabůvce.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Příležitos­t Někteří lidé včera vyrazili na běžkách i na pražský Karlův most.
Foto: Petr Topič, MAFRA Příležitos­t Někteří lidé včera vyrazili na běžkách i na pražský Karlův most.
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Řetězy nandat Mráz a sníh kladly včera na řidiče nemalé
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Řetězy nandat Mráz a sníh kladly včera na řidiče nemalé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia