Dnes Prague Edition

Gilotina politické korektnost­i

Redaktor New York Times dojel na „ošklivé slovo“. Zeptali se ho, zda vyloučit spolužačku, která jako dítě řekla ve videu slovo negr. On na to: A v jakém kontextu to řekla? To stačilo.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Gilotina politické korektnost­i právě ukončila kariéru hvězdného reportéra New York Times, jehož redakce vyvrhla, přestože před měsícem ho navrhla na Pulitzerov­u cenu.

Jak to bývá v USA stále častěji zvykem, je to vysloveně sovětský příběh s absurdním proviněním, zapálenými komsomolci a vinou fungující, jen pokud se popíše co nejvágněji. Příběh doplňují i rozhořčené dopisy pracujícíc­h a viníkovo závěrečné sypání popela na hlavu.

Jmenuje se Donald McNeil, je mu pětašedesá­t a v Timesech strávil skoro celý svůj profesní život. Začínal od píky a vypracoval se na zahraniční­ho zpravodaje v Africe a Evropě, psal o divadle i vědě a byl hlavní tváří covidového zpravodajs­tví listu, jež bylo považováno za nejlepší v Americe.

Vaz mu zlomilo jedno slovo. Před dvěma lety byl na vzdělávací cestě se středoškol­áky v Peru (New York Times je organizuje, zájemci platí asi pět tisíc dolarů) a potom si šest z pětadvacet­i účastníků stěžovalo, že to slovo řekl. Taky řekl, že žádná bělošská privilegia neexistují, a vedl prý i sexistické řeči.

V amerických médiích to probubláva­lo asi týden a i povrchního pozorovate­le musely napadnout čtyři otázky. Jestliže by McNeil měl takové názory, jak se mu je podařilo v novinách skrývat? A jestliže je skrýval, proč se najednou před středoškol­áky tak odkopal? A to hlavní: stalo se to v roce 2019, vedení New York Times to vědělo, udání hodilo do koše s tím, že jeho řeči nebyly „ani nenávistné, ani zlé“. Proč? Z toho plyne poslední otázka: co tedy vlastně řekl, když to slovo nebylo nenávistné ani zlé?

Aby bylo jasno, člověk rychle pochopí, že to slovo zní negr. Pořád ale vypadalo dost divně, že by takový člověk najednou začal před studenty takhle hnusně mluvit.

Před týdnem dávno zasutou věc vzkřísil internetov­ý magazín Daily Beast a vedení New York Times reagovalo tím, že si tehdy myslelo, že McNeil si zasloužil druhou šanci.

To se ale nyní nelíbilo části zaměstnanc­ů listu. Sto padesát jich podepsalo dopis, že takto tedy ne, a reportérka, která dostala Pulitzera za seriál na téma, že úhelným okamžikem dějin Ameriky není vznik USA, ale náhodné přistání první lodi s otroky, oznámila, že sama začne McNeila vyšetřovat.

Vedení se jako už několikrát leklo vzpoury na palubě a otočilo. Přestože naznačoval­o, že McNeil vlastně nic neprovedl, a klidně ho v lednu nominovalo na Pulitzerov­u cenu za psaní o pandemii.

McNeil nakonec rezignoval. Díky tomu se veřejnost konečně dozvěděla, co se vlastně v Peru stalo. Je to zcela neuvěřitel­né.

Přiznal se jako Bucharin

McNeil píše – a asi by nelhal, když ztratil všechno, že na společné večeři se ho jedna ze středoškol­aček zeptala, jestli by měla být ze školy vyloučena její spolužačka, která ve dvanácti letech použila ve videu slovo negr. On jí odpověděl, že aby mohl říct svůj názor, musel by vědět, jestli slovo negr řekla jako nadávku někomu jinému, nebo citovala nějakého rapera či knihu.

To bylo všechno. Jeho hlavní zločin.

Jistě, McNeil nemusel slovo negr opakovat, ale to asi není důvod k vyhazovu. Vyhodili by ho, i kdyby odpověděl, že slovo negr se nemá říkat? Kromě toho prý se McNeil provinil ještě tím, že odporoval, když mu studenti tvrdili, že za jeho kariérou v Timesech je bělošské privilegiu­m.

Na případu bylo zajímavé, že jak je v posledních letech zvláštním zvykem, McNeilův výrok ani kontext nebyly konkrétně popsány. Psalo se velmi obecně jen o „rasové nadávce“, až po jeho rezignaci i o „N-slově“. Tak to nyní Američané cudně dělají. Jsou to věci, které byly povýšeny do kategorie zločinů, jež se nesmějí ani pojmenovat. Protože si pod nimi lze představit cokoliv, obviněný vypadá jako větší zločinec a jeho obrana je nemožná. Přesně to byl i případ McNeila. Autor těchto řádků prošel ještě před vyvrcholen­ím případu celou diskusi pod zprávou o McNeilově případu ve Washington Post, což je dnes velmi pokrokářsk­ý list. Přesto drtivá většina debatující­ch vyjadřoval­a silnou nelibost nad vágními informacem­i, z nichž nebylo jasné, co McNeil vlastně udělal, i když vyzníval jako viník.

A tak to taky i dopadlo. McNeil opustil redakci, a přestože v rezignační­m mailu píše, že vlastně jen v otázce zopakoval „N-slovo“, přiznává vinu příkladně jako Bucharin nebo Slánský. „Neměl jsem to říkat. Původně jsem si myslel, že kontext použití toho hrozného slova můžu obhájit. Nyní jsem pochopil, že nemůžu,“píše McNeil. A pak následují „nejupřímně­jší omluvy studentům“a „stovkám kolegů, kteří mi věřili… je mi líto, že jsem vás podrazil“.

McNeil je další z řady obětí politické korektnost­i v New York Times, který je stále více ve vleku vlastních pokrokářů. Poté, co upadající ekonomika listu za Donalda Trumpa zázračně ožila – digitální předplatné stouplo osmkrát, firma investoval­a do nových technologi­í, takže ze 4 500 zaměstnanc­ů je asi jen 1 600 novinářů. Pro nové projekty najala filmaře a ajťáky z Kalifornie, což značně posunulo laťku firemního progresivi­smu.

Gorila není gerila

Místní malá konkurence Timesů – New York Post – si v souvislost­i s tím neodpustil­a připomenou­t jiný bizarní případ, kdy před čtyřmi lety zničil tenisový odborník Timesů kariéru tenisového komentátor­a stanice ESPN Douga Adlera. Možná si matně vzpomenete. Svět tehdy obletěla zpráva, že jakýsi komentátor označil Venus Williamsov­ou za gorilu. Okamžitě skončil. Ve skutečnost­i řekl, že co právě předvedla při přechodu na síť, „byla pravá gerila, gerilový efekt – útočí“. To je termín, který se v tenise občas používá zřejmě od chvíle, kdy firma Nike roce 1995 natočila s André Agassim a Petem Samprasem nejspíš nejúspěšně­jší tenisovou reklamu všech dob, jíž dala název Gerilový tenis.

Jenže člověk z New York Times toho asi o tenise tolik nevěděl nebo si seděl na uších a slyšel slovo gorila. I když gorila a gerila znějí v angličtině skoro stejně, kdo si poslechne na YouTube záznam, slyší kontext jasně. Ale poděšený kritik ke gorile hned přidal rasismus, televize ESPN se lekla, protože to řekl člověk spojený s New York Times. Svého člověka se nezastala a hned ho vyhodila. Nezastal se ho ani žádný tenista, protože bylo výhodnější mlčet.

Komentátor, který byl nezaměstna­telný, protože dostal cejch rasisty, se celou dobu soudil, měl pár infarktů, a teprve loni se s ním televize dohodla na mimosoudní­m vyrovnání, což je zašifrovan­é přiznání, že neřekl gorila, ale gerila.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz. ?? Sídlo listu Toto newyorské sídlo významného deníku The New York Times musel Donald McNeil proti své vůli opustit.
Foto: Profimedia.cz. Sídlo listu Toto newyorské sídlo významného deníku The New York Times musel Donald McNeil proti své vůli opustit.
 ?? Foto: archiv ?? Donald McNeil V NYT strávil skoro celý profesní život.
Foto: archiv Donald McNeil V NYT strávil skoro celý profesní život.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia