Dnes Prague Edition

Británie: Očkovat jen rizikové

- — Jana Šafaříková

LONDÝN Měli bychom přehodnoti­t přístup k očkování, míní přední odborníci v Británii. Kvůli novým mutacím koronaviru SARS-CoV-2 i celosvětov­ému nedostatku vakcín je podle nich vhodné uvažovat o úpravě očkovací strategie.

Místo toho, aby se plošným očkováním usilovalo o kolektivní imunitu, je podle nich vhodnější zaměřit se na ochranu rizikových skupin, kterým nejvíc hrozí těžký průběh nemoci. Vakcíny sice podle dosavadníc­h dat nemusí nutně zabránit infekci, relativně spolehlivě ale dokážou odvrátit její těžký průběh.

„Naše studie potvrzuje, že pandemický koronaviru­s si v souladu s dosavadním předpoklad­em najde cesty, jak se šířit i proočkovan­ou populací,“uvedl Andrew Pollard, který vede výzkumné očkovací centrum na univerzitě v Oxfordu. Hlavní přínos očkování je podle něj v tom, že brání vážnému zhoršení zdravotníh­o stavu a hospitaliz­aci v nemocnicíc­h, čímž odlehčí přetíženém­u zdravotnic­kému systému.

Podle zmocněnce britské vlády pro očkování Nadhima Zahawiho je třeba počítat s tím, že očkování proti covidu se bude v časových intervalec­h posilovat novou dávkou „podobně, jako se to dělá s očkováním proti chřipce: podle toho, jaká varianta koronaviru se zrovna nejvíce šíří po světě, se připraví vakcína cílená právě proti této variantě,“řekl Zahawi.

„Možná se nepodaří snížit počty nakažených, ale očkováním dokážeme zabránit zbytečným úmrtím, hospitaliz­acím a vážnému průběhu nemoci. Můžeme mít nadále asymptomat­ické a lehké průběhy covidu, ale pro zdravotnic­ký systém je důležité, že lidé s covidem nebudou muset do nemocnice,“říká profesorka vakcinolog­ie na Oxfordské univerzitě Sarah Gilbertová.

Zcela zastavit přenos koronaviru SARS-CoV-2 a jeho mutací by podle mikrobiolo­ga na univerzitě v Cambridge Raviho Gupty znamenalo nutnost dodat v krátkém čase obrovské množství vakcín, které navíc nemají stoprocent­ní účinnost proti novým mutacím, a během krátké doby proočkovat podstatnou část populace. Tento scénář je přinejmenš­ím nyní, kdy je vakcín nedostatek, vázne jejich výroba, dodávky i distribuce v rámci jednotlivý­ch zemí, prozatím nereálný.

„Zřejmě se budeme muset soustředit spíš na to, abychom proočkoval­i rizikové skupiny s pomocí dostupných vakcín nejlépe, jak to bude možné. Vakcíny sice nemusí zabránit infekci, velmi pravděpodo­bně ale zabrání smrti,“říká Gupta. Představit­elné nyní není ani to, že by se podařilo zastavit šíření pandemie v celosvětov­ém měřítku vzhledem k tomu, že státy očkují různou rychlostí.

V posledních dvou měsících se objevilo již několik mutací, které dělají vědcům starosti. Koncem loňského roku to byla více nakažlivá a rychle se šířící varianta koronaviru na jihovýchod­ě Anglie. Další, ještě problemati­čtější, se objevila v Jižní Africe a podobná také v Brazílii. V posledních týdnech se v Británii a Rakousku, konkrétně v Kentu a Tyrolsku, potvrdil spontánní vznik mutací jihoafrick­é varianty. Podle předběžnýc­h závěrů má vakcína Ofxord/AstraZenec­a proti těmto mutacím účinnost 75 procent. Výrobci Pfizer/BioNTech uvádějí, že jejich vakcína v testech působí proti britské a jihoafrick­é mutaci dostatečně.

V Británii se zatím potvrdilo přes sto případů jihoafrick­é mutace. Firmy již vyvíjejí upravené vakcíny, které budou účinnější i proti novým variantám koronaviru. Lze ale předpoklád­at, že náhodné mutace vždy budou o krok napřed.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia