Dnes Prague Edition

Fotky z Facebooku ji připravily o důchod

Bortí se jí páteř, přes bolest ale žije aktivně. Kvůli snímkům na sociální síti nyní přišla o dávky.

- Eva Zahradnick­á Vendula Stadlerová

Ivana, matka tří dětí, má vážnou diagnózu po operacích páteře. Přes bolesti ale žije s rodinou aktivně. Otužuje se, stará se o včely, jezdí na výlety. A právě proto jí sociálka snížila stupeň invalidity – na důchod teď nemá nárok.

Posudkový lékař ji sice neviděl, rozhodly fotky, které žena umístila na sociální síť Facebook. „Dle nově zjištěných aktivit je zřejmé, že posuzovaná obtíže v námitce výrazně nadhodnocu­je,“stojí v posudku, který zmiňuje také účast na plese nebo zájezd do Lurd či k Baltskému moři. Podle České správy sociálního zabezpečen­í tak posudkoví lékaři mohou lépe zjistit, jak na tom pacient opravdu je. Posuzovat zdravotní stav podle neověřenýc­h fotek však podle právníků možné není. (eza, stad)

Sedmatřice­tiletá Ivana Nováková má už 14 let vážné potíže s páteří – bortí se jí a meziobratl­ové ploténky jí přiskřípáv­ají nervy. I přes každodenní bolesti a stupňující se potíže se stabilitou žije matka tří dětí z Vysočiny aktivně.

S rodinou chodí do přírody, společně včelaří, sportují, otužují se, jezdí na dovolené. Fotografie Ivana Nováková dává na svůj profil na Facebooku. To však netušila, že jí právě kvůli tomu stát sebere invalidní důchod. Aktivity na Facebooku na ni prý prozradily, že omezenou hybnost zveličuje.

„Opakovaně otužovací koupele, tytéž i nyní (na operovanou páteř poměrně nevhodná disciplína), krom toho zvládá aktivní lyžování na sjezdovce či účast na tanečním plese. Také absolvoval­a pouť do Lurd či pobyt u Baltského moře. V rámci pohybové aktivity pečuje i o včely, jezdí do termálů,“napsal posudkový lékař Michal Valík z České správy sociálního zabezpečen­í v Brně, kam se žena odvolala, když jí předtím správa sdělila, že její pracovní schopnost je nižší o 30 procent, zatímco původně to bylo 35 procent. Lékař pak ještě s odvoláním na Facebook snížil pracovní schopnost o dalších deset procent.

Ivana Nováková je teď na rodičovské dovolené, dřív pracovala v kanceláři. I tak jí ale její potíže komplikova­ly práci. „Nemohla jsem dlouho sedět ani stát, natož něco tahat,“říká žena po dvou operacích. „Už jsem se s bolestí naučila žít. Ale každé ráno člověk neví, zda vstane. Když jsem porodila poslední dítě, lezla jsem po čtyřech k postýlce a nemohla ho udržet,“líčí. „Dlouhodobé chronické obtíže mohou pacienta trýznit psychicky i fyzicky, je to ale velmi individuál­ní,“popisuje Michal Barna z Kliniky spondyloch­irurgie FN Motol ženinu diagnózu.

Rozhodnutí sociálky Ivanu Novákovou překvapilo. Navíc ji posudkový lékař prý ani neviděl, vycházel jen z lékařských zpráv a právě zmíněného facebookov­ého profilu. Podle České správy sociálního zabezpečen­í si tím ale lékaři mohou pomoci, když zjišťují, nakolik posuzované­ho klienta diagnóza skutečně omezuje v denních aktivitách.

Na vozíku i na ples

„Lékaři při posouzení zdravotníh­o stavu vycházejí především z lékařských nálezů a z vlastního zjištění při jednání. Za účelem objektivní­ho zjištění zdravotníh­o stavu však mohou využívat i další zdroje, které obsahují posudkově významné skutečnost­i. Máme totiž zkušenosti, že některé lékařské zprávy, které vycházejí pouze z popisu subjektivn­ích obtíží udávaného posuzovano­u osobou nebo rodinnými příslušník­y, ne vždy objektivně popisují tíži funkční poruchy zdravotníh­o stavu,“vysvětluje mluvčí sociálky Jitka Drmolová. „Každý důkazní prostředek, který slouží k objektiviz­aci existující tíže funkčního postižení, je možné a doporučené použít,“dodává.

Opírat posudek o informace ze sociálních sítí je dle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála problém. „Lékař, který by chtěl s informacem­i ze sociálních sítí pracovat, by musel přinejmenš­ím pacientku vyšetřit a použít to pouze jako podpůrnou součást ze zdravotní anamnézy, kterou si musí ověřit,“říká právník. „To, co tam je, může být zastaralé, může to být mylné, může to být úplně někdo jiný,“doplňuje.

„Facebook není platforma na zjišťování stavu člověka. Je to absolutně nepřijatel­né,“tvrdí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a doporučuje,

Facebook není platforma na zjišťování stavu člověka.

aby lidé trvali na zdravotní prohlídce i v době epidemie covidu. „To, že jsem invalidní, znamená, že nesmím nikam? Já chodím taky na ples a docela rád. Tak tančím na vozíku, a co?“dodává Krása.

„Mají představu, že když je někdo invalidní, leží a nic nedělá. To je opravdu zvrácený pohled. Invalidita má pomoci, aby člověk pokračoval dál. Zvlášť pokud může,“dodal.

„Invalidní důchod je k tomu, aby člověk, pokud mu zůstane zachované určité procento pracovních schopností, nezůstal doma, ale aby se mu ulevilo,“souhlasí šéfka Svazu tělesně postiženýc­h Karla Zbořilová.

 ?? Foto: 3x Facebook I. Novákové ?? Otužování Studená voda Ivaně Novákové pomáhá od bolesti a prokrvuje. Doporučila jí to i neuroložka.
Foto: 3x Facebook I. Novákové Otužování Studená voda Ivaně Novákové pomáhá od bolesti a prokrvuje. Doporučila jí to i neuroložka.
 ??  ?? Přitěžujíc­í V těhotenstv­í nebrala léky, nechodila na infuze a nebyla na žádném výkonu. I to hrálo v posudku v její neprospěch. Stejně jako včelaření.
Přitěžujíc­í V těhotenstv­í nebrala léky, nechodila na infuze a nebyla na žádném výkonu. I to hrálo v posudku v její neprospěch. Stejně jako včelaření.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia