Dnes Prague Edition

Za karanténu bonus

Lidé v karanténě mají podle vlády dostávat bonus až 370 korun. Školy mají začít otevírat od března.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Vláda se včera shodla, že se žáci začnou postupně vracet do škol. Jako první by se do lavic měly navrátit poslední ročníky středních škol. „Ruku v ruce s tím bude muset jít systém testování,“řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že strategii testování ve školách připraví Ústřední krizový štáb ve spolupráci s ministerst­vy.

Podle Hamáčka by se s postupným návratem mohlo začít „někdy od začátku března“. Záviset to bude ale na tom, zda se podaří připravit testování. Kdo test odmítne, by podle ministra neměl mít přístup do školy. Podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného (za ANO) by zůstal na distanční výuce.

Zákaz činnosti až na rok

Vláda včera schválila na návrh ministra vnitra zpřísnění postihů pro provozovat­ele restaurací či hotelů, kteří porušují nařízení proti šíření koronaviru. Za jejich opakované nedodržová­ní má nově hrozit možnost uložit zákaz činnosti až na jeden rok.

„Snaha je, aby kvůli pár procentům těch, kteří buď nerespektu­jí ta nařízení, nebo si z toho ještě dělají kabaret, nedocházel­o k ohrožení života drtivé většiny slušných lidí, kteří nařízení dodržují,“řekl Hamáček. Policisté by podle něj také mohli získat lepší přehled o opakovaném porušování nařízení na různých místech republiky. Novela ministerst­va vnitra totiž rozšíří stávající registr přestupků, a to o přestupky spáchané podle krizového zákona.

Nové bonusy

Větší podporu od státu mají dostat nově firmy a podnikatel­é, které zasáhly dopady koronaviro­vé pandemie a kterým poklesly tržby o nejméně 50 procent. Vláda včera schválila nový systém kompenzací. Kompenzačn­í

bonus podnikatel­ům nově stoupne z 500 na 1 000 korun denně. Zaměstnava­telé dále získají pět set korun denně na zaměstnanc­e.

Také lidé v karanténě by mohli dostávat k náhradě mzdy až deset dní bonus až 370 korun za den. Návrh zákona, který včera prošel vládou, má podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) motivovat lidi, aby se více testovali a byli ochotni trasovat své kontakty. Zákon nyní půjde do Sněmovny. Náklady na bonusy mají být přes jednu miliardu korun.

Další nouzový stav

Vláda také schválila žádost o prodloužen­í nouzového stavu o 30 dnů, tedy až do 16. března. Sněmovnu o jeho prodloužen­í budou ministři žádat už pošesté. Poslanci by se žádostí měli zabývat ve čtvrtek. Nouzový stav nyní končí nedělí 14. února.

V minulých případech podpořili žádost o prodloužen­í nouzového stavu poslanci z KSČM. Nyní už ovšem vláda s podporou komunistů počítat zřejmě nemůže. Vláda totiž porušila mimo jiné slib, který KSČM dala, že by se do škol více dětí mohlo vrátit již od února.

Podle ministra vnitra by neprodlouž­ení nouzového stavu mohlo znamenat kolaps. Podle opozičních stran koalice Spolu, ve které jsou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by měla vláda předložit krizovou legislativ­u a pandemický zákon, který „umožní ukončení nekonečnéh­o prodlužová­ní nouzového stavu a umožní vládě potřebné fungování při řešení pandemie“. Stejný požadavek mají i Piráti a Starostové.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Otevřete školy! Desítky lidí včera před ministerst­vem školství požadovaly rychlé otevření škol. V popředí Václav Klaus ml.
Foto: Michal Šula, MAFRA Otevřete školy! Desítky lidí včera před ministerst­vem školství požadovaly rychlé otevření škol. V popředí Václav Klaus ml.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia