Dnes Prague Edition

Mít se o koho opřít

-

už zítra v časopise Doma DNES to odmítá. „Vůbec si nedovedu vysvětlit, kde se tam jed vzal. Sám mám strach, že je to útok na mou osobu a že někdo chtěl, aby to vypadalo, že jsem to udělal já. Já celý život žiju v přírodě, mám spoustu krav, telat a od rána do večera jsem u dobytka,“vypráví.

Že by na hnojišti vyvezené zbytky zvířat byly právě z jeho porážky, rozhodně odmítá. „My to odvážíme do kafilérky, na všechno máme doklady. Tam to mohl vyvézt kde kdo, já k tomu přišel jako slepej k houslím,“doplňuje Augustín.

Bolest a zlost

Orli u Velkého Boru žili roky. „Dívala jsem se na ně denně, ta bolest a zlost se nedá vyjádřit slovy,“vypráví žena, která má chalupu v Olšanech u Pačejova, sedm kilometrů vzdušnou čarou od Boru.

Starosta Velkého Boru Václav Zábranský už roky přemýšlí, kdo za opakovaným­i otravami ptáků může stát. „Vůbec nechápu, koho to může napadnout a jaký k tomu má důvod,“říká.

Policie nyní podle informací MF DNES pátrá, kdo na hnojiště vyvážel zbytky z jatek. Pracuje s verzí, že právě zmíněný člověk či jeho firma hnojiště jedem, který EU zakázala už před patnácti lety, polil. Proč, to je zatím i pro kriminalis­ty záhadou.

Ochranář Makoň je ale přesvědčen, že ten, kdo hnojiště polil karbofuran­em, chtěl zabíjet. „Je nepochybné, že to byl úmyslný čin, aby otrávil dravce. Jiné vysvětlení to mít nemůže,“říká.

Místní tvrdí, že zbytky z jatek končily na hnojišti roky. To je jen několik set metrů od vesnice u potoka. „Kdykoli foukal vítr směrem do vesnice, bylo to cítit. Tady většina lidí ví, kdo by to mohl dělat,“říká další z obyvatelek. Ani ona ale nechce být konkrétněj­ší.

Policie i ochranáři pátrali už v minulosti po traviči, který má na svědomí životy orlů v okolí. Bez výsledku. „Viník se nikdy neprokázal. Obecně je velmi problemati­cké prokázat tuto činnost někomu, když se nepřizná,“krčí rameny referent oddělení ochrany přírody Plzeňského kraje Jiří Vlček. Za posledních patnáct let přitom zahynulo v republice na otravu karbofuran­em minimálně čtyřicet orlů.

Policie podle klatovské mluvčí Dany Landmanové poslední případ vyšetřuje, od policistů z obvodního oddělení jej převzali kriminalis­té. „Zatím čekáme na výsledky pitev,“uvedla včera.

Policie případ šetří jako týrání zvířat, pachateli hrozí až deset let vězení, protože čin spáchal v době nouzového stavu. Normálně by mohl dostat šest let.

Orel mořský patří do skupiny kriticky ohrožených ptáků a podle zákona je zařazen mezi zvlášť chráněné druhy živočichů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia