Dnes Prague Edition

Orlí smrtelná hostina

Policie šetří hromadnou otravu vzácných orlů mořských. Stopy vedou na hnojiště plné jedu.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Čtyři orli mořští leží na zemi se zatnutými pařáty, s poloroztaž­enými křídly a skloněnou hlavou. Zabil je roky zakázaný nervový jed karbofuran. Místo: Velký Bor u Horažďovic na Klatovsku. Orly mořské tu zmíněným jedem někdo tráví už roky.

Dva v roce 2014, další dva jen několik kilometrů odsud v roce 2019, po jednom pak v roce 2018, 2016 či v roce 2008. V lednu 2019 tu do želez někdo chytil také výra velkého. A to jsou jen dravci, jejichž těla ochránci přírody na loukách či v lesích nalezli. Policie je teď ale zřejmě výrazně blíž, aby neznámého traviče dravců – jako vůbec prvního v republice – vypátrala.

„Byl to strašný pocit marnosti, vzteku a bezmoci, vůbec největší úhyn mořských orlů, jaký jsme řešili. Dravci leželi v okruhu sta metrů od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku,“říká Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, který mrtvé orly sbíral a přivolal policii.

Až dosud si ochranáři při každém nálezu lámali hlavu, jak to, že je tolik otrávených dravců na jednom místě – okolo jedné vesnice. Nyní se domnívají, že odpověď znají.

Smrt v křečích

O uplynulém víkendu se nalezení ptáci podle ochranářů slétli na jedno místo. Na hromadu hnoje, kam kdosi vyváží i zbytky z jatek. Vyvržené vnitřnosti, kůži, peří, pařáty od drůbeže a další zbytky. Tentokrát je pravděpodo­bně polil karbofuran­em.

„Orli likvidují hlavně mršiny a sem se naučili na zbytky chodit. Z hromady jedovatých zbytků si každý něco odnesl na strom a obzvlášť trýznivá smrt je zkroutila hned po prvním soustu,“odhaduje Makoň.

Pastviny, kde těla největších evropských orlů a vůbec největších dravců žijících v Česku ležela, jsou sice blízko vesnice, ale příliš lidí sem nepřijde. Jednoduše proto, že jsou obehnané ohradníkem. Jde o louky u Březového potoka z Velkého Boru směrem na malou obec Svéradice. Hospodaří na nich zemědělec Miloslav Augustín, který chová krávy, jeleny a má i vlastní jatka.

Místní lidé jej příliš v lásce nemají, část z obyvatel si myslí, že své hnojiště otrávil právě on. Augustín

Byl to strašný pocit marnosti, vzteku a bezmoci. Největší úhyn mořských orlů, jaký jsme řešili.

 ??  ?? Otrávení dravci Záchranář Karel Makoň s mrtvými orly mořskými.
Otrávení dravci Záchranář Karel Makoň s mrtvými orly mořskými.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia