Dnes Prague Edition

Ministerst­vo chce nasadit na covid nové léky

-

Je to zatím experiment­ální léčba, kterou vyzkoušel i bývalý americký prezident Donald Trump. Nyní bude použití přípravků pro pacienty s covidem na bázi takzvaných monoklonál­ních protilátek možné i v Česku.

Ministerst­vo zdravotnic­tví je doporučí k používání. Konkrétně půjde o látky kasirivima­b a imdevimab od firmy Regeneron a bamlanivim­ab od firmy Eli Lilly, uvedl včera resort.

Vhodné by měly být pro lidi s vysokým rizikem těžkého průběhu onemocnění. „Z diskuse klinické skupiny vyplynulo, že tyto léky představuj­í velmi slibnou variantu pro léčení uvedených pacientů, což potvrzují také zkušenosti ze zahraničí. Zahájili jsme proto kroky, které je umožní používat, přestože se jedná o dosud neregistro­vané léčivé přípravky,“řekl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO).

Uvedené přípravky jsou velmi drahé, jedna dávka se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Počítá se, že by se používaly třeba u lidí po transplant­acích.

Aby je mohlo však ministerst­vo skutečně nasadit, musí využít výjimky v zákoně o léčivech. A k tomu potřebuje stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). „To může být doporučují­cí, nebo nedoporuču­jící. Na základě něj pak ministerst­vo rozhodne, zda výjimku udělí, či neudělí. Naše stanovisko může respektova­t, nebo nemusí,“sdělila MF DNES ředitelka SÚKL Irena Storová. V případě bamlavinim­abu ministerst­vo včera od SÚKL už doporučují­cí stanovisko dostalo.

Monoklonál­ní látky cílí na takzvaný spike protein, tedy výběžky na povrchu koronaviru. Společnost Regeneron koncem září uvedla, že dle předběžnýc­h výsledků jejich přípravek REGN-COV2 snižuje hladinu virové nálože a ulevuje od symptomů covid-19 u lidí, kteří nebyli hospitaliz­ováni v nemocnici.

Kolik dávek do Česka dorazí, dosud není jisté, jednání o nákupu zatím probíhají, a to i na úrovni Evropské unie. (eza)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia