Dnes Prague Edition

Za pizzu platil padělanými penězi. Dostal přes tři roky

-

Když padla tma, objednal si pizzu. Poslíčkovi, který mu ji přivezl k domu na litvínovsk­é sídliště Janov, zaplatil tisícovkou. Byl poněkud nervózní, zda rozvozci nebude bankovka připadat podezřelá. Druhý den ale udělal to samé. Jen změnil pizzerii. Zase mu to prošlo.

Pizzu si objednával zásadně večer. Spoléhal na to, že ve spěchu a tmě si poslíčci nebudou bankovky prohlížet. Šlo totiž o padělky. Jindy si za falešné peníze koupil cigarety, jednou zaplatil v centru Litvínova falešnou tisícovkou dealerovi marihuany. Mostecký okresní soud za to muže poslal na tři a půl roku do vězení.

Uložený trest je souhrnný, protože v mezidobí byl pachatel odsouzen ještě za jiný trestný čin. Před soudem s ním stanuli také dva jeho kumpáni.

Peníze pod kamenem

Skupina nepostupov­ala nijak sofistikov­aně. „Od zdroje jsme zjistili, že si bankovky schovávali pod kamenem za panelákem. Stačilo si na ně počkat,“uvedl šéf ústecké krajské hospodářsk­é kriminálky Radim Vojáček.

Zatímco zmíněný odsouzený pouštěl falešné peníze do oběhu, další je doma tiskl. „Celkem vyrobil padělky v hodnotě 378 tisíc korun,“uvedla soudkyně Dagmar Šebková. Padělatel od soudu odešel s tříletým podmíněným trestem odnětí svobody.

Třetí muž byl odsouzen za to, že u sebe po určitou dobu přechováva­l 159 padělaných bankovek, podmíněně na rok.

Kriminalis­té nechali při vyšetřován­í padělky prozkoumat Českou národní bankou. Odborníci je vyhodnotil­i jako „méně zdařilé“. „Dalo se jimi oklamat méně pozorného člověka,“doplnil Vojáček.

Rozsudek je pravomocný. Policisté původně navrhli obžalovat čtyři muže, státní zástupce však u jednoho stíhání podmíněně zastavil.

Případů padělání a pozměňován­í peněz prošetřuje policie v posledních letech méně než dřív. Zatímco v roce 2017 to bylo 1 611 případů, loni 725. (gor, rel)

 ??  ?? MOST
MOST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia