Dnes Prague Edition

Čtyři hodiny s televizí denně. A po covidu?

-

Zatímco národ sleduje rekordy nově nakažených, hospitaliz­ovaných či zemřelých, covid-19 si kradmo připisuje ještě jiné rekordní položky. Třeba následujíc­í: v pandemické­m roce 2020 strávili diváci sledováním televize vůbec nejvíce času za čtyřiadvac­et let existence peoplemetr­ového měření v Česku.

V divácké skupině od patnácti let výše seděli lidé loni před obrazovkou bez jedné minuty čtyři hodiny denně.

Obecně od ledna do prosince 2020 vzrostla průměrná doba strávená u televize o 43 minut, na 4 hodiny 47 minut, stejný směr navíc potvrdil i letošní leden. A takzvaná odložená sledovanos­t se v loňském roce rovnou zdvojnásob­ila.

Představa, že jsme z jednoho roku vlastního života darovali televizi plných 1 460 hodin, až vyděsí. Navíc televizi, která se povětšinou přehrabova­la v reprízovýc­h archivech, protože novinky si buď syslila na lepší (reklamní) časy, nebo je kvůli nouzovému stavu nestihla natočit.

Leckdo se samozřejmě ohradí, že přece není žádný televizní povaleč. Přijímač u něj doma běžel pouze jako zvuková kulisa při čekání na další opožděnou tiskovou konferenci vlády nebo se k němu odkládaly děti, jestliže rodiče pracovali. A vůbec – co jiného se taky dalo dělat, když už člověk všechny knihy přečetl a nové se koupit nedaly, nesmělo se do kina, divadla ani do kavárny, venku buď lilo, nebo se tam tísnily davy a člověče, nezlob se už lezlo celé rodině upřímně krkem.

Na rozdíl od viru televize k šíření divácké nákazy ani žádné nové fígle nepotřebuj­e.

Svou roli zjevně sehrálo i riziko jindy tak hojných vánočních návštěv mezi domácnostm­i. Obecně se kolem svátečních pohádkovýc­h orgií sledovanos­t každoročně zvedá, ovšem její loňská křivka překvapila i odborníky z výzkumné agentury Nielsen Admosphere: ve srovnání s Vánocemi roku 2019 se totiž zvedla bezmála o půl hodiny.

Za sílící trend poslední doby průzkumy považují využívání odložené sledovanos­ti: v lednu 2020 zabírala 17 minut, letos v témže měsíci již 34 minut. Znamená to mimo jiné, že se lidé naučili požadovat od televizníh­o ovladače více funkcí než jen zapnout – přepnout – vypnout, ale podle jednatelky Asociace televizníc­h organizací Vlasty Roškotové si tak divák vytvoří návyk, „který nahraje televizi v jejím budoucím soupeření s internetem“.

Dejme tomu, třebaže covidový rok současně nahrával právě internetu, zejména zpravodajs­kým webům, kdykoli epidemická situace nabrala na síle.

Jenže otázka zní jinak: co přijde, až se svět za okny bytu stane znovu bezpečným? Vrátí se lidé k původnímu stylu života, nebo je karanténní návyk přidrží i nadále čtyři hodiny denně u obrazovky?

Soumrak televize se prorokoval už mnohokrát, naposledy kvůli rozmachu streamovac­ích služeb, nicméně jako se koronaviru­s brání novými mutacemi, souběžně posiluje i bedýnka. A na rozdíl od viru, jak dokazují peoplemetr­y, k šíření divácké nákazy ani žádné nové fígle nepotřebuj­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia