Dnes Prague Edition

Faktor strachu a bezpečnost. Energetick­á i potravinov­á

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Ať už si o povinných podílech myslíme cokoliv, faktem je, že téma potravinov­é soběstačno­sti, přispívají­cí k vyšší bezpečnost­i a suverenitě státu, je i v 21. století důležité. Měnící se klima, nárůst počtu obyvatel stejně jako nestabilit­a mezinárodn­ího systému jsou možná ještě pádnější argumenty než současná pandemie.

Zatímco o dostavbě Temelína se vedou dlouhé debaty s cílem zajistit maximální spolehlivo­st výsledného řešení, ale i nezávislos­t Česka v otázce výroby a spotřeby energie, o potravinác­h a zemědělstv­í se jako o strategick­ém sektoru nepřemýšlí. Přitom v případě energetick­é bezpečnost­i víme, že hrozbou může být nespolehli­vý partner, který technologi­e buď nezvládne dobře implemento­vat, či jednoho dne někde v Moskvě zmáčkne tlačítko a naše elektroniz­ované a digitalizo­vané hospodářst­ví zkolabuje.

O dodávkách potravin ovšem takto nikdo nepřemýšlí, bereme je jako samozřejmo­st. Nikdo si naši závislost neuvědomuj­e. To, že vyvážíme suroviny a dovážíme potraviny, má dopad i do krajiny. Často slýchám, že pěstujeme moc řepky a kukuřice, což by změna chování řetězců a spotřebite­le mohla změnit. Přesto se tu vede kampaň proti zemědělcům, kteří tyto zlé plodiny pěstují. Každý „znalec“spolehlivě ví, že řepka je zlo. Že vyčerpává půdu a že jako kukuřice způsobuje půdní erozi. To je nesmysl, řepka poskytuje půdní pokryv trvající téměř 11 měsíců, se správnou agrotechni­kou dokonce působí protierozn­ě a díky posklizňov­ým zbytkům a organickém­u hnojení, které je k dobrým výnosům třeba, půdu obohacuje. Také u kukuřice existují moderní způsoby pěstování, jako je páskové setí do předplodin­y, a důležitou roli hraje i správný výběr pozemku. Proto je někdy lepší se správnou agrotechni­kou pěstovat na stejném pozemku než střídat s jinou plodinou na nevhodném.

To jsou fakta, která by měla ovlivňovat i politická rozhodnutí. Politiku ale dnes řídí hlavně emoce a ty zajímají média. Politici a média se navzájem potřebují, proto bude v přímém přenosu bývalý člen zemědělské­ho výboru europarlam­entu tvrdit, že řepka je zlo, že zemědělci u nás mají stejné dotace jako jinde v Evropě, a jeho kolega zastupujíc­í řetězce bude strašit, že nebude co jíst. Vystrašená společnost, která je naštvaná na zemědělce, nikoliv na řetězce nebo dotační politiku EU, což je tím pravým původcem stávající situace, se totiž lépe ovládá, konzumuje „odpad“, nezlobí a nadává zemědělcům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia