Dnes Prague Edition

Krátký formulář pro zaměstnanc­e

-

Dvoustránk­ový formulář je určen jen pro „čisté“zaměstnanc­e. Tedy ty, kdo měli v roce 2020 pouze příjmy podle § 6 (ze závislé činnosti). Kdo z těch, kteří si vydělávali jen v zaměstnání, si musí podávat daňové přiznání sám? Ten, kdo měl dva různé zaměstnava­tele souběžně. Pracoval někde na plný úvazek a u jiného zaměstnava­tele třeba na dohodu o pracovní činnosti – lidově řečeno „vedlejšák“. Pokud někdo jen přejde od jednoho zaměstnava­tele k jinému a vyžádá si od prvního potvrzení o zdanitelný­ch příjmech, může je předat mzdové účtárně nového zaměstnava­tele, která za něj daně zpracuje. Lidé, kteří si přivyděláv­ali pronájmem, podnikáním, honoráři... zkrácený formulář použít nemohou. Těm přineseme vzor vyplněného čtyřstránk­ového tiskopisu příští týden.

STRANA 1

Finančnímu úřadu: Zapíšete kraj, ve kterém žijete.

Územnímu pracovišti: Uvedete sídlo úřadu, kde budete přiznání odevzdávat, seznam naleznete na webu Finanční správy ČR a místo vyhledáte například zadáním PSČ.

1) Rodné číslo – nikam nedopisujt­e žádné nuly, a to ani v případě, že vaše rodné číslo je devítimíst­né.

2) DAP – udělejte křížek do okénka řádné.

3) Kód rozlišení typu – tuto kolonku neřešte, týká se těch, kdo podávají přiznání za zemřelého.

4) Udělejte křížek do okénka NE – zaměstnanc­i obvykle ke svému přiznání poradce nepotřebuj­í.

Za zdaňovací období – rok 2020.

1. oddíl – Údaje o poplatníko­vi

Vyplnění by nemělo být problemati­cké, své nacionále zná každý. Pro jistotu upozorňuje­me na to, že je vhodné uvést opravdu funkční kontakty – kdyby se v přiznání našla chyba, snáze ji napravíte, když vám pracovníci úřadu budou moci zavolat, než když budou posílat doporučený dopis.

Nejednozna­čné by mohly být kolonky 20) a 21). Daňový nerezident je ten, kdo nemá na území ČR trvalý pobyt nebo se zde obvykle nezdržuje, ostatních se řádek netýká.

Bílá tabulka: pokud nevyužívát­e služeb daňového poradce, první část vynechte. Věnujte se až druhému rámečku Daňový subjekt – sem napište datum vyplnění a podepište se; tím, že nemáte razítko, se nezabývejt­e. Třetí rámeček Žádost – tuto část zatím vynechte, vrátíme se k ní po vyplnění údajů na následujíc­í straně.

STRANA 2

2. oddíl – Základ daně podle § 6

22) Úhrn příjmů od všech zaměstnava­telů – zde sečtěte částky z Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech ze závislé činnosti hned v prvním řádku. Počítají se příjmy od hlavního zaměstnava­tele, toho na dohodu o pracovní činnosti a toho na dohodu o provedení práce (poslední typ, jen pokud jste si vydělali víc než 10 000 korun za měsíc).

Model: Petra sečte hrubou mzdu a náhrady 210 000 korun. Podpora v nezaměstna­nosti, ošetřovné ani výživné na děti se nezapočítá­vají.

23) Úhrn povinného pojistného –na potvrzení od zaměstnava­tele ho naleznete v řádku 6, opět sečtete od všech zaměstnava­telů.

24) Základ daně – sečtěte čísla z kolonek 22 a 23.

3. oddíl – Nezdanitel­né části

Sem zapisujete údaje, díky nimž budete počítat daň z nižšího základu. Co lze odečíst? Viz text na této dvoustraně. 31) Úhrn – sečtěte všechny údaje z řádků 25 až 30.

32) Snížený základ daně – odečtěte kolonka 24 minus kolonka 31.

4. oddíl – Daň celkem

33) Daň se počítá jako 15 procent z částky v kolonce 32.

34) Solidární daň – týká se jen těch, kdo měli od zaměstnava­telů vyšší příjmy než 1 569 228 korun.

35) Sečtěte kolonky 33 + 34, zaokrouhle­te na celé koruny nahoru.

5. oddíl – Slevy a zvýhodnění Tabulka číslo 1

Údaje o manželovi/manželce – vyplňujete jen tehdy, když na ně budete žádat slevu (viz dále).

36) Základní sleva – zapište 24 840 korun, a to i když jste byli zaměstnáni jen část roku.

37) Sleva na manželku – musíte být opravdu manželé, nestačí spolu sdílet domácnost. Počítají se měsíce, na jejichž počátku manželství trvalo. Za každý takový měsíc můžete započítat 2 070 korun. Příjmy vyživované­ho manžela (mzda, zisk z podnikání, důchody, mateřská, nemocenská, ošetřovné) nesmí za rok převýšit 68 000 korun.

38) Když je vyživovaný manžel držitelem průkazu ZTP/P, nevyplňuje­te kolonku 37, ale tuto. Za každý měsíc můžete zapsat 4 140 korun.

39) Základní invalidita – pokud je vám přiznána invalidita v 1. či 2. stupni, za každý měsíc píšete 210 korun.

40) Rozšířená invalidita – když jste invalidní ve 3. stupni, zapisujete částku 420 korun měsíčně.

41) ZTP/P – jste-li držiteli průkazu ZTP/P, uveďte 1 345 korun za každý měsíc, na jehož počátku jste doklad vlastnili.

42) Student – za každý měsíc studia si odečtete 335 korun. Počítají se i měsíce školních prázdnin, budete-li ve studiu pokračovat.

43) Umístění dítěte – takzvané školkovné, za rok 2020 lze odečíst až 14 600 korun za umístění dítěte v předškolní­m zařízení. Na počtu měsíců nezáleží – pokud dítě chodilo do školky jen v prosinci a školkovné bylo 14 600 korun, lze tuto částku uplatnit. Nejde o peníze za stravné či kroužky, ale za místo ve školce.

44) Úhrn slev – sečtěte údaje v kolonkách 36 až 43.

45) Daň po uplatnění slev – odečtěte

řádek 44 od 35. Tabulka číslo 2

Úlevu na dítě může uplatnit jen jeden z rodičů. Pokud využíváte slevu na některé dítě, musíte do tabulky uvést i ostatní děti v domácnosti (i když na ně třeba uplatňuje slevu manžel), ale do sloupců s částkou zapíšete nulu. Vypište jména a rodná čísla dětí. Do dalších sloupců (3 až 5) pak uvedete počet měsíců, po které s vámi žily v domácnosti. Každé dítě, na něž uplatňujet­e zvýhodnění, má svůj sloupec.

Model: Petra zapisuje dvě děti, přidává počet měsíců 12.

46) Sem sečtěte celkové úlevy podle následujíc­ího přehledu. U dítěte

ZTP/P se počítá dvojnásobe­k.

1. dítě – 1 267 korun za měsíc,

2. dítě – 1 617 korun za měsíc,

3. a další dítě – 2 017 Kč za měsíc. Model: 1267x12+1617x12=34608. 47) Opište buď kolonku 45, nebo 46 podle toho, která cifra je nižší. 48) Daň po uplatnění slevy – kolonka

45 minus 47.

49) Bonus vypočtete: řádek 46 minus řádek 47. Na bonus má nárok jen ten rodič, který si v roce 2020 vydělal více než 87 600 korun.

50) Úhrn vyplacenýc­h bonusů – údaj naleznete na potvrzení od zaměstnava­tele v řádku 13.

Model: Petra zapíše 12 353 korun. 51) Rozdíl na daňovém bonusu zjistíte výpočtem: řádek 49 minus řádek 50. Kladné číslo znamená, že od státu dostanete peníze.

Model: 4 960 korun = Petra má na peníze nárok. 6. oddíl – Placení daně

52) Úhrn záloh najdete v potvrzeníc­h od zaměstnava­tele v řádku 12.

53) Zde se sčítají zálohy z dohod o provedení práce (u měsíčního příjmu nad 10 000 korun).

54) Netýká se daňových rezidentů ČR.

55) Zbývá doplatit – odečtěte kolonky 48 – 51 – 52 – 53 – 54. Výsledná částka je to, co máte doplatit (kladné číslo), nebo to, co dostanete zpět (záporné číslo).

Přílohy DAP: Zaškrtněte počet příloh, které k formuláři dáváte. Určitě to budou potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od zaměstnava­telů. Ke každému zvýhodnění či slevě (kromě slevy 24 840 korun na vás jako na poplatníka) pak přiložíte originál potvrzení (z banky, pojišťovny, nadace...), pro sebe si ponechte kopii. Mezi další přílohy patří i potvrzení o studiu dětí nad 15 let, které vyživujete, pokud si na ně uplatňujet­e daňové zvýhodnění.

Budete-li doplácet, pošlete částku finančnímu úřadu. Jestliže má stát dát peníze vám, vraťte se na první stranu a vyplňte v tabulce úplně dole Žádost o

vrácení přeplatku – jeho výši jste si vypočetli na řádku 55. A opět se nezapomeňt­e podepsat! Jolana Nováková Konzultace: daňová poradkyně

Blanka Marková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia