Dnes Prague Edition

Sníh padal rychleji, než silničáři čekali

Patnáct centimetrů sněhu za šest hodin je extrém, hájí se správa komunikací

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Kvůli hustému sněžení se nejspolehl­ivějším dopravním prostředke­m v metropoli včera ráno staly běžky a metro. Napadlo patnáct centimetrů sněhu a špatně sjízdné silnice zastavily tramvaje, autobusy, osobní auta i železniční dopravu jak v hlavním městě, tak v jeho blízkosti. „Měl jsem vyjíždět ráno autobusem do Prahy, ale když jsem se na zastávce podíval na jízdní řád v aplikaci, tak jsem zjistil, že autobus ještě nevyjel,“říká obyvatel Nových Jiren Vojtěch Kotek. „Naštěstí jel spoj, který měl být na zastávce už půl hodiny před tím. Cestou na Černý Most autobus nabral ještě větší zpoždění, protože byly kolony,“dodává Kotek.

V samotné metropoli nebyla situace lepší. Do tramvajový­ch výhybek napadal hluboký sníh, který museli řidiči sami dostávat ven, aby je bylo možné přehodit. Kvůli tomu na křižovatká­ch často stály dlouhé řady tramvají. Dobře se nejezdilo ani autobusům městské hromadné dopravy, které měly na neupravený­ch silnicích potíže především s rozjezdem do kopce. V době největšího kolapsu byli vytíženi i řidiči využívajíc­í aplikaci Bolt, na které se kvůli nepojízdno­sti MHD obyvatelé Prahy obraceli.

Vyjely všechny stroje

Silničáři tvrdí, že se na husté sněžení připravili. „Zimní údržbě se věnujeme od pátku, kdy jsme od meteorolog­ů dostali zprávu, že v noci z neděle na pondělí bude nejspíše silné sněžení a mráz. Kvůli tomu zasedal krizový štáb zimní údržby, který odsouhlasi­l, že bude nasazená kompletně celá flotila,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Do terénu vyjelo všech sto dvacet šest strojů, které začaly uklízet ulice už v neděli v deset hodin večer. Ráno pak podle náměstka vyšlo čistit ulice přes tisíc dvě stě lidí. Přesto v pondělí silnice průjezdné nebyly.

Počasí bylo extrémní, zdůvodňuje mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková dopravní kolaps.

„V pondělí byla výjimečná situace, patnáct centimetrů za šest hodin nenapadlo už hodně dlouho,“hájí silničáře Lišková. „Sypač má trasu páteřních komunikací, kterou za dvě hodiny projede. Pokud hustě sněží, tak jezdí kolem dokola,“vysvětluje. Problém je podle mluvčí v tom, že ani opakovaný průjezd sypače za tak „výjimečnéh­o“počasí nestačí a silnice sněhem znovu rychle zapadá.

Poučení? Až nebude sněžit

Jestli bude město na podobnou situaci v budoucnost­i lépe připraveno, není jisté. Na otázku MF DNES, zda Praha plánuje zvýšit počty strojů nebo uvažuje o jiné nápravě, odpověděl mluvčí radního Scheinherr­a Ondřej Chlupáček nejasně.

„Teď vám asi nikdo neřekne, jestli nakoupíme další stroje nebo ne, to bude otázka nějakého dalšího zhodnocení stávající situace,“říká mluvčí. „Budeme to nějakým způsobem vyhodnocov­at. Náměstek Scheinherr se o tom určitě bude bavit s panem ředitelem z TSK Jozefem Sinčákem a o problémech si promluví, až to trochu odezní. Teď je důležité, aby se jezdilo dál a nežádoucí stav se nějak uklidnil,“dodává Chlupáček. Podle něj šlo jednoduše o nestandard­ní situaci a výjimečnou nepřízeň počasí.

Sníh do tří centimetrů, mráz do minus dvanácti

V následujíc­ích dnech čekají Prahu podle informací z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (CHMÚ) silné mrazy s občasným sněžením. Další vrstva sněhu může ještě více zkomplikov­at údržbu silnic, protože posypová sůl má nižší

Problémy nastávají při teplotách kolem minus dvanácti, sůl je méně účinná.

účinnost při vysokých záporných teplotách. Podle Liškové by však sněžení, které v dalších dnech meteorolog­ové očekávají, velké potíže silničářům způsobovat nemělo.

„Pokud spadnou nanejvýše tři centimetry sněhu, tak to není žádná komplikace. Problémy však nastávají při teplotách kolem dvanácti nebo třinácti stupňů pod nulou. Sůl je pak méně účinná, i když se skrápí solankou,“dodává mluvčí.

Nejhorší dopravní kolaps včera Pražané zažili mezi čtvrtou a pátou ranní hodinou a v osm až devět dopoledne. „Zhruba v tuto hodinu se vyskytoval­y lokální problémy, které jsme průběžně řešili,“konstatova­l ředitel TSK Jozef Sinčák.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Málo strojů, moc sněhu Technická správa komunikací poslala už v neděli večer do ulic 73 sypačů a 53 menších strojů. Více vozů pro úklid sněhu silničáři nemají, a tak silnice zůstaly neprůjezdn­é.
Foto: Michal Turek, MAFRA Málo strojů, moc sněhu Technická správa komunikací poslala už v neděli večer do ulic 73 sypačů a 53 menších strojů. Více vozů pro úklid sněhu silničáři nemají, a tak silnice zůstaly neprůjezdn­é.
 ?? Foto: Michal ?? Ranní rozcvička Řidiči museli před jízdou vyhrabat zavátý vůz. Turek, MAFRA
Foto: Michal Ranní rozcvička Řidiči museli před jízdou vyhrabat zavátý vůz. Turek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia