Dnes Prague Edition

Praha nechce budovu u InterConti­nentalu

Radní včera rozhodli o tom, že Praha podá námitku v územním řízení pro výstavbu nové prosklené budovy na náměstí Miloše Formana.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Hotel InterConti­nental i okolí plánuje jeho vlastník, společnost R2G, kompletně zrekonstru­ovat. Pražská vládní koalice revitaliza­ci podporuje s tím, že projekt zlepší celé území i jeho prostupnos­t pro pěší. S jedinou výjimkou. Tou je plánovaná prosklená stavba na náměstí Miloše Formana vedle hotelu InterConti­nental. Vedení města včera vyslovilo nesouhlas s plánem investora na piazzetě stavět. Radní zároveň pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR), aby proti budově podal v již zahájeném územním řízení námitku. „Rozhodli jsme, že Praha s částí toho projektu nesouhlasí. Celková proměna hotelu a jeho okolí je pozitivní. Zastavuje však část náměstí, které jsme voličům slíbili jako nezastavěn­é. Město podá tedy připomínku coby majitel okolních pozemků i coby aktér, který se vyjadřuje k územnímu řízení. Jedna námitka bude, že si myslíme, že to náměstí nemá být zastavěno, a druhá, že je to v rozporu s územním plánem. Pak to vyhodnotí stavební úřad a v případě, že nedá městu za pravdu, odvolá se Praha k vyšší instanci,“shrnuje další postup předseda koaliční Prahy sobě Jan Čižinský, který plán zástavby na náměstí dlouhodobě odmítá.

Různý výklad pravidel

Se stavbou prosklené budovy nesouhlasí především Praha sobě, kritičtí jsou k ní také Piráti. „Problém je i v tom, že řádně nedoběhl proces participac­e s občany,“uvedl k rozhodnutí rady primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Podle platného územního plánu to teď stavebním blokem není, je tam otázka interpreta­ce pravidel územního plánu v této lokalitě,“dodal primátor. Plánovanou

budovu kritizuje například místní spolek Občané Prahy 1, Klub Za starou Prahu nebo spolek Arnika. Pozitivně se k němu naopak vyjadřoval například Institut plánování a rozvoje.

Benevolent­nější přístup k výstavbě vedle InterConti­nentalu má klub Spojených sil pro Prahu, ačkoliv třeba předseda klubu Jiří Pospíšil (TOP 09) se ještě před komunálním­i volbami v roce 2018 vyjadřoval také proti zástavbě náměstí. Praha sobě a Piráti však na jednání rady Spojené síly přehlasova­li.

Trafika ano, obchodní dům ne

„Jedná se o dva pohledy na území. Jeden vnímá zásah výstavbou hotelu a demolici zbytku zachovanéh­o bloku jako hotovou a stabilizov­anou situaci, kdy odstraněný blok tvoří náměstí. Druhý pohled se ptá, jestli není možné po diskusi a případné soutěži situaci rehabilito­vat ve směru původního stavu. Tento přístup je podle mne odborně i politicky správný. Je ale zřejmé, že v našem prostředí je náročnější. Stále si myslím, že se v budoucnu toto téma vrátí a není jiný formát než diskuse a následná soutěž,“uvedl

náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Toho rada včerejším rozhodnutí­m pověřila, aby s investorem jednal o možnostech, jak celý projekt přeměny okolí InterConti­nentalu provést bez navržené novostavby. S tím, že by se jednou mohla zástavba na piazzetu vedle hotelu vrátit, ale nesouhlasí Čižinský. „Je to zkrátka náměstí a na náměstí může stát možná nějaká trafika, ale ne malý obchodní dům. Kdybychom takhle přistupova­li i k dalším náměstím, třeba k náměstí Jana Palacha, pod kterým jsou také garáže, tak by řada pražských náměstí byla zastavěná velkými objekty,“říká.

Jde o politický aktivismus, tvrdí investoři

K rozhodnutí města už se vyjádřili i majitelé hotelu a investoři celého projektu. „Jsme otevřeni dialogu, ale zásadně nesouhlasí­me s výsledkem jednání, kterým politici aktivistic­ky zasahují do našeho vlastnické­ho práva,“reagoval na rozhodnutí mluvčí společnost­i R2G Jan Kučmáš. Investor také vedení města vytkl, že svým včerejším rozhodnutí­m radní obešli hlasování zastupitel­stva z ledna, kdy přes zastupitel­e nesouhlas se stavbou neprošel. „Jan Čižinský obešel usnesení zastupitel­stva, které jeho návrh obdobného usnesení na svém zasedání 21. 1. zamítlo. Jedná se o zásah do soukromého vlastnictv­í, kdy politik ve střetu zájmů využívá svůj politický vliv a vytváří tlak na orgány samosprávy, aby zpětně napadly už řádně vydaná a právně závazná souhlasná stanoviska odborných orgánů státní správy a IPR s cílem dosáhnout jejich změny,“uvedl za společnost R2G Jakub Dyba s tím, že Čižinský je ve střetu zájmů, protože u piazzety bydlí jeho matka a vyrůstal tam. Podle Čižinského však argument s hlasováním na zastupitel­stvu neplatí, protože při něm byla zcela jiná situace. „Investor tehdy říkal, že se bude o projektu ještě jednat, a spousta zastupitel­ů, například Piráti, se hlasování zdrželi, protože měli za to, že by mělo zastupitel­stvo rozhodnout až po dalších jednáních. Nakonec se ale ukázalo, že investor už veškeré kroky podnikl, a my jsme tak byli v časovém tlaku. Jelikož byl záměr zveřejněn na úřední desce, byl včera poslední možný termín pro město se k tomu vyjádřit,“vysvětluje Čižinský.

 ??  ?? InterConti­nental Jeho „přístavbu“by na náměstí rádi vybudovali noví majitelé hotelu. Vizualizac­e: TaK Architects
InterConti­nental Jeho „přístavbu“by na náměstí rádi vybudovali noví majitelé hotelu. Vizualizac­e: TaK Architects
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia