Dnes Prague Edition

Chci budoucnost pro naše děti. Bez hadru na papuli

Trenér libereckýc­h fotbalistů Pavel Hoftych vysvětluje nápis na roušce, který vyvolal rozruch: „Covid nám zatemnil hlavu.“

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Nepovažuje se za rebela, ale o víkendu jeden velký protest vymyslel: „Stačilo, že nás manipulova­l minulý režim, teď si záda ohýbat nenechám.“Trenér libereckýc­h fotbalistů Pavel Hoftych promluvil do kamer s potisknutý­m nákrčníkem. Výrazným nápisem žádal, ať děti můžou svobodně sportovat: „Aspoň k něčemu ten hadr slouží.“

S výzvou vystoupily i sportovní svazy, ale co to napadlo vás?

Není mi jedno, co se děje. Pasivním přijímáním nesvobody určujeme budoucnost svých dětí. Ale ony za to nemůžou. Když nemůžou trénovat, rychle si odvyknou a zjistí, že daleko příjemnějš­í je lenošit.

I kdyby chtěly sportovat, nemůžou. Leda o samotě nebo online.

Protože jsou závislé na rozhodnutí­ch dospělých. Zrovna před chvílí jsem projížděl liduprázdn­ou ulicí. Z vrat vyšel na chodník otec s respitátor­em. Divím se, ale fajn, jeho volba. Za ním přicupital­i prckové v rouškách. Jednomu mohlo být pět let, druhému tři. Ptal se jich někdo, jestli náhodou nechtějí dýchat normálně, když jim nic nehrozí?

Kam tím míříte?

Že jsme děti hodili přes palubu, aniž bychom jim nabídli nějakou pomoc. Dospělí, kteří vládnou, zavřeli školy, zakázali sport a přinutili všechny nosit roušky. Čili hadr s obrovskou prodyšnost­í, což samo o sobě popírá jakoukoli racionalit­u. A to nemluvím o špitálu za 100 milionů, který zrovna rozebírají, aniž by v něm někdy někdo ležel.

Vy jako fotbalový trenér můžete zápas koučovat bez roušky.

A pět minut poté, když mluvím do mikrofonu na třímetrové tyči, už hadr mít musím? Koho ohrožuju? Dvakrát týdně nás testují, nosní dírky máme za posledních devět měsíců celé vydlabané, testy v drtivé většině negativní. A když jsou pozitivní, mažeme do karantény.

Dvakrát vám discipliná­rka vyměřila 20tisícovo­u pokutu, že jste bez roušky porušil pravidla.

Zaplatím, protokoly se porušovat nesmějí, i když zrovna tenhle považuju za nesmyslný. Ale – s dovolením – mlčet nechci. Už kvůli dětem, které to odskákaly nejvíc. Proto jsem je chtěl podpořit aspoň nápisem. Každý den na libereckém stadionu sleduju tři čtyři kluky, jak se na umělce honí za balonem. Co to je? Trénink? Jak jim to pomůže? Co asi tak způsobí patnáctile­tému fotbalisto­vi, který sní o velké kariéře a dělá kvůli tomu maximum, když mu na rok znemožníte hrát zápasy a trénovat?

Mě se neptejte, taky jsem na sportovní zákazy naštvaný. Ovšem většina populace si myslí opak.

Je snadné klukům říct: Hele, nosí to Messi nebo Neymar, dej si to taky! Ale proč? Lidi jsou tak vystrašení, že přestali používat zdravý rozum. Víte, že soused umřel na rakovinu? No jo, blbý, ale to se přece stává. A víte, že další soused umřel s covidem? Cože?! Katastrofa! Covid nám zatemnil hlavu.

S tím názorem si nabijete ústa.

Jedu proti proudu, ale mám silné argumenty. Zdravý člověk by neměl nosit nic, co by mu zakrývalo pusu. Navíc rouška působí vlastně jako vysavač. Fajn, jestli se lidé cítí ohrožení, nemocní, psychicky nahlodaní, ať nosí respirátor. Tím přece celá ta show začala: Noste respirátor, když se potřebujet­e chránit! Jenže časem se z toho stala součást manipulace.

Nemůžeme covid zlehčovat!

To vůbec! Ten vir má pro někoho závažný charakter a je potřeba se před ním chránit. Zvlášť rizikové skupiny obyvatel. Zdravotník­ům, kteří jedou nonstop, bych neváhal výrazně přidat. Na druhé straně však stojí sportovci, zdraví, mladí. Tahle populace by měla pracovat na tom, aby posilovala svou imunitu. Jak fyzickou, tak duševní. Což se s hadrem na papuli dělat nedá. Zakázalo se zpívat, chodit do škol, sportovat. Pranýřují se lékaři, kteří tvrdí, že nošení roušky zdravotním­u stavu neprospívá. Tak jsem si dovolil hadr použít k jinému účelu.

„Dospělí zavřeli školy, zakázali sport. Děti jsme hodili přes palubu.“

Pavel Hoftych, kouč Liberce

Naběhl jste si?

Neměl jsem žádné negativní reakce, spíš naopak. Proč taky? Jen jsem řekl, co si myslím. Držím se motta: Žij svobodně, zdravě, s drajvem a chtěj dobrou budoucnost pro naše děti.

Komentář čtěte na str. 15

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia