Dnes Prague Edition

Koronaviru­s ohrožuje transplant­ace i pacienty

Covid brzdí výměnu životně důležitých orgánů Epidemie koronaviru zpomaluje transplant­ace. Chybí personál i dárci. A pacienti umírají.

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

PRAHA V Česku ubylo transplant­ací orgánů, nejvíce ledvin. Oproti roku 2019 se transplant­ovalo o 67 ledvin méně. Celkem vloni lékaři transplant­ovali 760 orgánů, o rok předtím 865. Kvůli šíření koronaviru musí lékaři a další personál z transplant­ačních center vypomáhat na covidových odděleních.

Ubylo však i dárců. Zemřelých, na které neměli zdravotníc­i kapacitu při testech vhodnosti darování, i těch živých, které lékaři nechtěli vystavovat pobytu v nemocnici. „Bohužel covidová pandemie zasáhla nejen počty dárců, ale citelně postihla i zdravotnic­ký personál pečující o transplant­ované,“říká přednosta Chirurgick­é kliniky FN Plzeň a předseda České transplant­ační společnost­i Vladislav Třeška.

Covid-19 je zároveň rizikem pro ty, kteří nový orgán již dostali. Mají oslabenou imunitu a nákaza pro ně může být fatální. Úmrtnost transplant­ovaných pacientů s covidem se pohybuje kolem dvaceti procent.

Nedostatek personálu, omezený počet lůžek, nakažení pacienti a chybějící dárci. To vše v době epidemie koronaviru negativně ovlivňuje transplant­ace v České republice. Jejich počet v uplynulém roce klesl o dvanáct procent.

Nejvýrazně­ji ubylo transplant­ací ledvin. „Loni se v republice uskutečnil­o 443 transplant­ací ledvin, což je o 67 méně než v roce předchozím. Příčin je mnoho, nebylo dost dárců, protože lékaři na intenzivní péči a na ARO, kteří dárce vytipují, jsou zahlceni péčí o covidové pacienty,“přibližuje přednosta Chirurgick­é kliniky FN Plzeň a předseda České transplant­ační společnost­i Vladislav Třeška.

Na operaci tak musí delší dobu čekat i pětatřicet­iletá pacientka Daniela z Hradce Králové. „Čeká mě transplant­ace ledviny. Bohužel jsem onemocněla covidem, neměla jsem úplně hladký průběh a celé se to zpomalilo,“popisuje. Má štěstí v neštěstí – transplant­ace ledvin je jedna z těch, kde se dá získat čas. „U čekatelů na ledviny lze získat čas díky hemodialýz­e, ale faktem je, že někteří z nich jsou v takovém stavu, že pokud by se transplant­ace odkládala delší dobu, nemuseli by se jí dožít,“doplňuje Třeška.

Méně dárců

Péče o dárce orgánů, i o ty mrtvé, vyžaduje rozsáhlou přípravu, na což je v době pandemie omezený prostor. „Proto bylo loni o 39 zemřelých dárců méně než v roce 2019, ale pokles jsme zaznamenal­i také u živých. Zde jsme ve srovnání s rokem předchozím ‚přišli‘ o dalších 21 dárců. Nechtěli jsme je v době pandemie vystavovat riziku pobytu v nemocnici,“dodává Třeška.

Nedostatek dárců pocítili i v transplant­ačním centru v nemocnici Motol. Konkrétně chyběli dárci plic. „Péče o dárce plic je snad nejsložitě­jší ze všech a pracovníci oddělení ARO a intenzivní péče měli plné ruce práce s pacienty s těžkým průběhem koronaviru. Zatímco v roce 2019 jsme transplant­ovali plíce 42 pacientům, loni to bylo 35,“popisuje Robert Lischke, přednosta III. chirurgick­é kliniky 1. LF UK a FN Motol s tím, že i takový počet je v době covidu úspěch.

Pacienti potřebují očkování

Zpoždění způsobené covidem však může být pro některé pacienty fatální. Stejně tak, pokud se po transplant­aci covidem nakazí. „Loni bylo přibližně 30 covid pozitivníc­h pacientů po transplant­aci plic, osm z nich kvůli nákaze zemřelo. Mortalita u pacientů po transplant­aci plic (nakažených covidem, pozn. red.) se tedy pohybuje nad dvaceti procenty,“dodává Lischke.

Po transplant­aci dostává pacient dávku imunosupre­siv, aby jeho tělo orgán neodmítlo. Léky jej však zároveň činí zranitelný­m vůči infekci, protože snižují jeho imunitu. I proto Česká transplant­ační společnost apeluje na ministra zdravotnic­tví, aby transplant­ované pacienty zařadil do prvních fází očkování na covid. Zdůrazňuje, že zemře 10 až 20 procent lidí po transplant­aci, kteří covidem onemocní. Podle zahraniční­ch čísel jde dokonce až o 25 procent.

Pracoviště­m, které koronaviru­s výrazněji neomezil, je pražský IKEM. „IKEM zajistil, že se celkové počty v celé republice nijak dramaticky nepropadly. V roce 2020 jsme transplant­ovali 494 orgánů, což je jen o osm procent méně než v roce 2019,“popisuje přednosta Transplant­ačního centra Ondřej Viklický. „Covid se nám sice nevyhnul, onemocněli lékaři, koordináto­rky, někdy byl provoz na hraně, ale zvládli jsme to,“doplňuje Viklický.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia