Dnes Prague Edition

Příští hranice bitcoinu je 50 tisíc, říká expert

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Nejznámějš­í kryptoměna bitcoin prudce zdražila a na trhu rostou obavy, že „bublina“brzy praskne. Podle ředitele společnost­i Bitstock.com Martina Stránského však propad, k jakému došlo v roce 2018, nehrozí. Cena jednoho bitcoinu tehdy během 12 měsíců klesla z téměř 20 tisíc dolarů na tři tisíce. Tento týden po oznámení automobilk­y Tesla, že do měny investuje 1,5 miliardy dolarů, vystřelila na své historické maximum 48 tisíc dolarů.

Označil byste bitcoin za rizikovou investici?

Co si pod tím představit? Značné výkyvy ceny? Příležitos­t k zisku? V podstatě jakákoli investice je riziková. Teď se řeší úpadek Pietro Filipi,

což mě velmi mrzí, ale myslel si někdo na začátku, že to bude riziková investice? A najednou prostě přišel covid a zavřely se obchody. Jakákoli investice může ztroskotat. Já už od roku 2015 říkám, kdybyste měl milion v době, kdy máte vlastní bydlení, tak z toho milionu můžete mít v portfoliu nějakou virtuální měnu za 50 až 100 tisíc. Ale já jsem bytostně přesvědčen­ý bitcoinist­a.

Takže věříte, že jím bude v budoucnu možné platit stejně dobře jako dnes...

Toto kdybych věděl, tak nechodím do práce a investuji. A nemusím nic dělat. Takto to říct nelze, protože bitcoin má mocné nepřátele. Ne všichni chtějí přijít o ten neuvěřitel­ný monopol, který platební instituce mají. Nevím, jak tento souboj dopadne. Slýchám i hlasy, které bitcoin kladou někam na úroveň drog a nelegální činnosti.

Na trhu však sílí obavy z rostoucí bubliny. Nemůže se cena bitcoinu prudce propadnout?

To je otázka za milion dolarů. Když to vezmeme podle technické analýzy, tak ano, nárůst je strmý a většinou po takovém nárůstu přichází strmý pád. Máme však dost klientů, kteří právě na takový propad čekají. Potenciáln­í propad není tak dramatický jako z 20 tisíc dolarů na tři tisíce (srovnání ceny bitcoinu v prosinci 2017 a prosinci 2018, pozn. red.), bylo by to možná ze 40 tisíc na 30. Ale to nikdo není schopen odhadnout přesně.

Čím se liší vrchol „bitcoinové horečky“na konci roku 2017 od nynější situace?

Radikálně jiný typ klientely. Místo malých investorů jsou to lidé zkušenější, informovan­ější, odvážnější a jednotlivé obchody jsou výrazně vyšší než v roce 2017.

Proč najednou věří něčemu tak abstraktní­mu, jako je bitcoin?

Já také nedávno zpochybňov­al to, co dělám. Říkal jsem si, že za desítky tisíc dolarů prodávám něco, co v podstatě neexistuje. Jestli to není nesmysl. Ale dospěl jsem k závěru, že je to reakce na to, jaký svět je. Nekryté peníze se prostě natisknou a hodnotu mají pouze proto, že si to říkáme...

Ale to platí i o hodnotě bitcoinu.

Ano, je to o důvěře. Zajímavost­í však je, že zatím se do té struktury nedá nijak zasáhnout. Víme, jak se bitcoiny tvoří a kolik jich bude dohromady. Jestli jejich cena stoupne ještě výš, to nevím. Příští hranice, na kterou se všichni těší, je 50 tisíc dolarů. Jestli se to nějakou dobu udrží, pak se můžeme dostat i na 100. Anebo se to neudrží a vrátíme se třeba na 20 tisíc. Nicméně zdůrazňuji, že to jsou pouze spekulace.

 ?? Foto: Petr Mašín ?? Martin Stránský, ředitel společnost­i Bitstock.com
Foto: Petr Mašín Martin Stránský, ředitel společnost­i Bitstock.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia