Dnes Prague Edition

Přísná uzávěra se spoustou výjimek

Ani policie neví, jak lidé prokážou, že do uzavřených okresů cestují právem

- Václav Janouš Dominika Hromková

Na čtyřiačtyř­iceti místech na Chebsku a Sokolovsku stojí od dnešní půlnoci policisté. Kontrolují každého, kdo do okresů přijíždí či chce odtud odjet. Vláda schválila úplnou uzávěru těchto dvou okresů a k tomu ještě Trutnovska v Královéhra­deckém kraji, kde policisté kontrolují na šestatřice­ti místech. Ven a dovnitř se dostanete jedině, když jedete za prací, k lékaři, do kostela či například na úřad. Policie také kontroluje, zda všichni dodržují nošení roušek či respirátor­ů. Důvod je jednoduchý: nemocnice v těchto okresech jsou přetížené a pro lidi, kteří onemocní koronavire­m a potřebují lékařskou pomoc, chybějí lůžka.

„Mělo to přijít už o čtrnáct dnů dříve, situace je tu kritická. Je to jediné rozhodnutí, které teď může komunitní šíření zastavit. Bohužel, jak už omezení trvají přes rok, lidé jsou unavení, naštvaní a očekávám, že se bude stávat, že lidé nebudou ochotni toto dodržovat. Je třeba ale jasně říct, že jsme na konci cesty, jiná možnost není a vzít rozum do hrsti,“říká místostaro­sta Chebu Jiří Černý.

Sokolovská radnice včera ráno, kdy vláda oznámila uzavření okresů na tiskové konferenci, okamžitě začala úředníkům vystavovat potvrzení, kde pracují a odkud cestují, kdyby je policie kontrolova­la.

„Nemáme dostatek informací, jak vše bude fungovat, nevíme ani, jak dlouho uzávěra potrvá, a nevíme, čeho se držet. Improvizuj­eme, tiskneme potvrzení. Bohužel, situace je vážně kritická, každý v našem městě už zná někoho, kdo zemřel s covidem,“říká starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Čtyřiačtyř­icet checkpoint­ů v Karlovarsk­ém kraji a šestatřice­t v Královéhra­deckém bude fungovat nonstop a střídat se na nich bude tři sta policistů v prvním kraji a dvě stě osmdesát v druhém. „Sto šedesát z našeho kraje a 140 budou posily, které přijedou. Nyní řešíme, jak lidé budou prokazovat důvod, proč potřebují vycestovat z okresu nebo přicestova­t. V případě pracovních cest postačí třeba pracovní smlouva nebo potvrzení od zaměstnava­tele, při ostatních výjimkách, jako je cesta k lékaři, to samozřejmě bude komplikova­né a poměrně neprokazat­elné,“říká hejtman Karlovarsk­ého kraje Petr Kulhánek.

Ani samotná policie nedokáže konkrétně vyjmenovat, jak mají lidé prokázat, že z okresu potřebují vycestovat či do něj nutně přijet. Výjimek ze zákazu je celkem jedenáct.

Vymyslím stovky nebo tisíce důvodů a bude jen na policistov­i, jak to posoudí.

Martin Vondrášek první náměstek policejníh­o prezidenta

„Vymyslím stovky nebo tisíce důvodů a bude jen na policistov­i, jak to posoudí. Povinnost prokázat důvod využití výjimky je na občanovi. Posuzovat to budeme vždy situaci od situace,“řekl první náměstek policejníh­o prezidenta Martin Vondrášek.

Policisté budou kontrolova­t automobily namátkově. Kontrolní stanoviště budou na nejvýznamn­ějších silnicích, a to i mezi okresy Cheb a Sokolov, které spolu sousedí. Ten, kdo vládní opatření poruší, může od policie dostat na místě pokutu až deset tisíc korun.

Personál nejpostiže­nějších nemocnic uzavření okresů vítá. Jednoduše proto, že v něm vidí cestu, jak přetíženým oddělením ulevit.

„Omezení pohybu osob je pro mě krok správným směrem, ale raději bych zavřel hranice než okresy Česka. Tohle opatření spíše směřuje k tomu, abychom my nenakazili ostatní kolem. To, že od nás někdo vyjíždí ven, pro nás stejně nic neznamená, nám to nijak nepomůže,“míní ředitel chebské nemocnice Martin Krušina.

Nemocnice v Chebu patří v republice momentálně k těm nejvytížen­ějším. Ke včerejšímu dni tam měli volné jedno covidové lůžko na jednotce intenzivní péče a třináct běžných covidových lůžek.

Zdravotníc­i zároveň upozorňují na neukázněno­st lidí. „Vůbec si neumím představit, jak to bude fungovat. Už tu máme konkrétní opatření a stejně v supermarke­tu polovina lidí chodí s rouškou pod nosem. Chtělo by to změnu chování obyvatel, striktnějš­í vymáhání pravidel a rychlejší očkování,“myslí si mluvčí krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Nářek a obavy lidí

A čím menší vesnice, tím větší odpor lidí vůči vládnímu rozhodnutí uzavřít okresy. „Přišlo to pozdě, většina našich občanů je promořená, včetně mě. Ohlasy na uzavření Chebska od místních moc pozitivní nejsou,“komentuje to starosta malé obce Lipová se 750 obyvateli Vladimír Duda. Jasné není ani to, jak dlouho budou lidé v okresech uzavřeni. Vláda schválila omezení pohybu prozatím do konce nouzového stavu. Sněmovna včera do večera jednala o jeho prodloužen­í. Prozatím byl schválen do noci z neděle na pondělí. A nejasné je také, jak prokážou lidé, kteří v regionu bydlí a nemají tam trvalé bydliště, že se skutečně vrací domů.

„Lidé jsou už z omezení unavení, nervózní a hledají cesty, jak je nedodržova­t. Obávám se, že toto bude přesně ten případ,“řekl starosta Trutnova Ivan Adamec.

Problémů se obává také devětadvac­etiletá Martina Maliňaková, která žije v Lipové na Chebsku. Původem však pochází z Karlovarsk­a, kde má celou rodinu.

,,Nejsem si jistá, zda budu moci navštívit své rodiče. Dost možná už se z té izolace brzy zblázním. Když opatření vyhlásili, rozbrečela jsem se. A nebyla jsem sama,“vysvětluje žena na rodičovské dovolené. ,,To, co by pomohlo, je cílená pomoc – vakcíny, lékaři, průjezd sanitek. Kdo nemusí, stejně už na Chebsko nejezdí. Co by tu dělal?“dodala Maliňaková. Uzavření okresů se obává také karlovarsk­á rodačka Eliška Malíková.

Se svým bývalým manželem má totiž ve střídavé péči dceru. Zatímco ona nyní trvale žije v Chebu, bývalý partner v Karlových Varech. Prarodiče má navíc v okresu Sokolov. ,,Předpoklád­ám, že péče o děti snad bude mít nějakou výjimku. Jinak si to neumím představit. Školka je nyní uzavřená kvůli karanténám. Já musím pracovat a nevím, co bych dělala, kdybych nemohla odvést dceru k babičce s dědou. A jen doufám, že ji budu moci odvést i k jejímu tatínkovi do Varů a že on mi ji bude moci zase vrátit. A jak to bude vypadat, když mi dítě povezou domů prarodiče? Tohle určitě bude řešit víc lidí, ne jen já. Také jsme tento víkend měli jet na chalupu mimo region. Vypadá to, že tento výlet budu muset oželet. A to jsme celá rodina už covid prodělali,“uvedla pro MF DNES Malíková.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by minimální doba, po kterou by nová opatření měla platit, měla být nejméně tři týdny, aby zafungoval­a.

Lidé skupují respirátor­y

Na Trutnovsku vypukla těsně po oznámení opatření respirátor­ová nákupní horečka. Lidé se vyrazili předzásobi­t do lékáren a obchodů, které tento sortiment prodávají. Ze státních rezerv by do Královéhra­deckého kraje mělo dorazit půl milionu jednorázov­ých roušek.

V obchodě U Maminek ve Dvoře Králové nad Labem, který prodává dámské oblečení, byl od devíti hodin ráno zájem o jediný druh zboží – respirátor­y. „Lidé chodí, volají, píší objednávky do e-shopu. Od rána neřeším nic jiného,“říká majitelka prodejny Jana Valášková. Jen dopoledne se ozvaly desítky lidí, ústenky skupují ve velkém. Podobné je to v dalších městech.

Když opatření vyhlásili, rozbrečela jsem se. A nebyla jsem sama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia