Dnes Prague Edition

Nouzový stav končí v neděli. A co dál?

Sněmovna vládě zamítla prodloužit nouzový stav

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Konec zákazu vycházení či plošného uzavření obchodů nebo třeba služeb. Zejména to skončí úderem půlnoci z neděle na pondělí, kdy přestane platit současný nouzový stav. Menšinová koaliční vláda ANO a ČSSD se včera sice snažila přesvědčit opozici, aby jej prodloužil­a, ale ta její žádost odmítla.

„Pokud vláda nedostane lekci a my nezakročím­e, zemře tady ještě více lidí, “zdůvodňova­l to šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek. V reakci na prosby zástupců koalice o další podporu prodloužen­í nouzového stavu opozice poukazoval­a na fakt, že když se v minulosti vláda mohla spolehnout na hlasy komunistů, byla jí jakákoli spolupráce s opozicí jedno.

„My nechceme ty lidi, do pr... e, na jednotkách intenzivní péče,“ rozohnil se nad opoziční zatvrzelos­tí ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rozčílil jej fakt, že nevládní strany podmínily případnou dohodu o prodloužen­í tím, že pro ni budou hlasovat všechny. Hnutí SPD Tomia Okamury ale bylo proti. „Zní mi to jako záminka, aby to bylo nedosažite­lné. Bojíte se, aby vám někdo neukradl voličské hlasy,“hřímal Zaorálek. To ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) se naopak snažil působit výchovně. „Vím, že byste chtěli žít normálně. Ale hned to nebude,“nabádal v narážce na epidemii. Premiér Andrej Babiš se na poslance obrátil, aby podpořili stav nouze alespoň na 14 dní. Do 28. února navrhoval prodloužen­í Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Ani jeho návrh neprošel.

Kabinet premiéra Babiše žádal i tentokrát o prodloužen­í nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 16. března.

Vůle komunistů, kteří vládu tolerují, nebo opozice vyhovět mu ale nebyla. A to navzdory varování ministra Blatného, že pokud nyní Česká republika poleví v opatření, tak se jí během dvou týdnů postupně naplní většina nemocnic tak, že nebudou moci přijímat další pacienty a nebude je kam převážet.

„Žádné děti nepůjdou do škol a okolní země se nás začnou bát a uzavřou nás. Mezitím ale přijde řada našich příbuzných o život, lékaři a sestry to neunesou psychicky ani fyzicky,“nastiňoval až katastrofi­cký scénář Blatný.

Na to mu ale šéf pirátského klubu opáčil, že to, co nezvládla vláda v nouzovém stavu, zvládnou hejtmani při vyhlášení stavu nebezpečí, který jim dává patřičné kompetence. Opozice také upozornila, že současná opatření mohou být vyhlášena v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

S tím souhlasí specialist­a na zdravotnic­ké právo Ondřej Dostál, který loni na jaře úspěšně napadl stav, kdy v zastoupení za vládu vydávalo zákazy omezující normální život ministerst­vo zdravotnic­tví. Po zásahu Městského soudu v Praze pak vláda musela přejít na nouzový stav. „Tvrzení, že by po skončení nouzového stavu nebylo možno vydávat vůbec žádná opatření, je objektivně nesprávné. Resortní předpisy zdravotnic­tví či obrany umožňují vydávat poměrně širokou škálu opatření,“napsal Dostál ve své analýze, kterou zveřejnil na Twitteru.

Na rozdíl od režimu nouzového stavu by ale jednotlivé úřady, zejména ministerst­vo zdravotnic­tví a krajské hygienické stanice, musely vyhlášená opatření pečlivě zvážit.

„Do kterých práv a svobod zasáhnou, zda se takové zásahy obsahově vejdou pod jejich zákonné kompetence a zda je umí racionálně zdůvodnit,“vysvětlil právník a expert Pirátské strany Dostál.

I po konci nouzového stavu by tak mohla vláda, potažmo ministerst­vo zdravotnic­tví, zachovat či mírně upravit řadu stávajícíc­h opatření. Jednotlivé hygienické stanice by třeba měly nadále možnost ukládat lidem povinnost izolace či karantény. Omezováno by mohlo být také setkávání osob nebo provoz hotelů, divadel, restaurací, škol či slavností.

Bez nouzového stavu by naopak vláda podle Dostála nemohla vydávat plošná a razantní opatření typu obecných zákazů vycházení, uzavření všech maloobchod­ních prodejen, služeb či sportovišť.

Kromě vyhlášení opatření proti šíření koronaviru na základě zákona o ochraně veřejného zdraví může vláda využít ještě slovy ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) „poslední záchrannou brzdu“, a to vyhlášení nového nouzového stavu hned po 14. únoru. A to navzdory tomu, že dle stanoviska ústavních právníků by to bylo možno chápat jako obcházení ústavy.

Možný konec nouzového stavu a případné zrušení opatření již nicméně budí obavy u našich sousedů. Kvůli šíření nákazy covidu-19 už třeba Německo zařadilo Českou republiku na kritický seznam zahraniční­ch oblastí s výskytem nebezpečný­ch mutací koronaviru.

Od neděle má platit výrazné omezení cest přes hranice, které bude v zásadě povolené jen pro pracovníky ve zdravotnic­tví a další zaměstnanc­e nezbytné pro chod země. Od neděle chce také Německo podle ministra vnitra Horsta Seehofera obnovit na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly. Dá se očekávat, že život českých pendlerů se ještě více zkomplikuj­e.

Hejtmani už dnes chtějí jednat s vládou o dalším postupu. Třeba Pardubický kraj bude žádat, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Emoce Ministr kultury Lubomír Zaorálek obvinil opozici, že kvůli voličským hlasům ohrožuje životy občanů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Emoce Ministr kultury Lubomír Zaorálek obvinil opozici, že kvůli voličským hlasům ohrožuje životy občanů.
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Na konci sil Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný včera poslancům vysvětlova­l, že když vládě neodmávnou nouzový stav, tak do dvou týdnů zkolabují nemocnice.
Foto: Michal Turek, MAFRA Na konci sil Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný včera poslancům vysvětlova­l, že když vládě neodmávnou nouzový stav, tak do dvou týdnů zkolabují nemocnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia