Dnes Prague Edition

Staří Slované psali runami. Jako staří Germáni

Objev vědců mění pohled na život našich předků před příchodem Cyrila a Metoděje.

- — Markéta Lankašová

Zhruba 1 400 let ležela ukrytá v kořenech stromů dobytčí kost. Teď odhalila tajemství, které mění pohled na život našich předků před příchodem Cyrila a Metoděje. Archeologo­vé z brněnské Masarykovy univerzity rozklíčova­li, že jsou na kosti zapsané starogermá­nské runy.

To ukazuje, že nejstarším písmem Slovanů na Velké Moravě nebyla hlaholice, kterou tam zavedli svatí Cyril a Metoděj. Naopak je to indicie, že tamní obyvatelé byli v kontaktu s Germány, kteří runami psali, či se to od nich rovnou naučili.

„Máme důkaz, že Slované přišli do kontaktu s písmem už před příchodem věrozvěstů ze Soluně. Po tomto důkazu se pátralo více než sto padesát let. Zmínky o souboru znaků, které Slované používali, jsou už u jednoho z Metodějový­ch žáků, ale jeho slova nikdy nikdo neopřel o fyzický nález takových znaků. Až my,“řekl archeolog Jiří Macháček z Filozofick­é fakulty Masarykovy univerzity, který tým v lokalitě Lány u Břeclavi vedl.

Část runové abecedy na kosti je nejstarším dokladem písma u Slovanů. Pro brněnské vědce je to nebývalý úspěch nejenom v rámci výzkumů v České republice, ale v celé Evropě.

BŘECLAV Nebyli to Cyril s Metodějem, kteří lidem z Velké Moravy jako první v 9. století našeho letopočtu ukázali kouzlo písma. Staří Slované ho, byť v jiné podobě, znali už 250 let před tím, než je navštívili věrozvěsto­vé ze Soluně. S objevem, který právě takové tvrzení dokládá, přišli vědci z brněnské Masarykovy univerzity a včera ho představil­i.

V lokalitě Lány u Břeclavi našli zvířecí kost a na ní vyryté starogermá­nské runy. „Je na ní zobrazenýc­h šest znaků z posledních osmi starogermá­nské abecedy. Té se říká starší futhark a tvořilo ji dohromady čtyřiadvac­et run. Používalo ho germánsky mluvící obyvatelst­vo střední Evropy od 2. do 7. století našeho letopočtu,“vysvětluje archeolog Jiří Macháček z Filozofick­é fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Právě on výzkumné práce u Pohanska a Lán vede.

Dobytčí žebro, na kterém se runy dochovaly, leželo ukryté v zemi mezi kořeny vzrostlých stromů společně s keramikou. U ní již vědci bezpečně vědí, že Slovanům patřila. V lokalitě se její fragmenty nacházejí už sedmdesát let.

Objev proslavil studentku

Jenže runy prozatím nikdo nikdy neobjevil. „A možná bychom to nebyli ani my, nebýt skvělého oka naší studentky Aleny Slámové,“upozorňuje Macháček. Ta si při mytí nálezů, které je běžnou součástí archeologi­cké praxe, právě nezvyklých rýh na kosti všimla. „Bylo to neskutečné štěstí a náhoda. Ty rýhy jsou tenoučké, skoro nepostřehn­utelné. Občas se něco takového na kosti objeví, ale většinou jsou to pozůstatky po porcování masa. Tohle ale vypadalo jinak. Upozornila jsem na to kolegy. Že by to mohly být runy, mě – a zpočátku ani ostatní – nenapadlo, přestože je dobře známe,“líčí Slámová.

Hledání starého písma

O runách, navíc staršího futharku, si až doposud vědci mysleli, že je neznal nikdo jiný než starogermá­nské kmeny. A mělo se za to, že starogermá­nské etnikum se Slovany, potažmo Velkomorav­any, téměř nepřišlo do styku. V dochovanýc­h písemných pramenech se jeden z Metodějový­ch žáků Chrabr zmiňuje, že Slované už před příchodem jeho učitele používali nějaký soubor „črt a zářezů“. Ověřit, o jaké písmo mohlo jít, se však až doposud nepodařilo.

„Teď pro to máme důkaz, na který se 150 let čekalo. Celé generace badatelů se snaží dokázat, že staří Slované znali nějaké písmo ještě před hlaholicí, kterou vymysleli Konstantin a Metoděj. Vznikala různá falza, která to měla dokázat. Ale odborná veřejnost přijala až náš nález,“raduje se Macháček.

Část runové abecedy je tak vůbec nejstarším dokladem písma, které se u Slovanů našlo. Pro brněnské vědce je to nebývalý úspěch nejenom v rámci výzkumů v České republice, ale v celé Evropě.

„Runy mohli používat třeba k věštění nebo k počítání a zapisování majetku. Zřejmě se nepoužíval­y k náboženský­m rituálům,“nastiňuje archeolog Macháček. Podle něj vyzvednutí kosti s nápisem bortí dosud uznávanou teorii, že Slované a germánské kmeny mezi sebou neměli žádný kontakt, a to jak obchodní, tak ani všeobecně kulturní.

Význam věrozvěstů neupadá

„Teď se nám otevírají dveře k dalšímu poznání. Můžeme se ptát, jak moc mezi sebou komunikova­li, jestli si vyměňovali znalosti, zda příslušníc­i Germánů žili se Slovany na moravském území a jestli Slované pobývali třeba v končinách dnešního Německa a odtud si znalosti přiváželi,“vyjmenováv­á Macháček.

Přestože nápis na kosti objevila studentka Slámová už v roce 2017, řádné potvrzení nálezu trvalo až do tohoto týdne. Badatelé nejdřív museli co nejpřesněj­i určit stáří a příslušnos­t run. Spolupraco­vali při tom s kolegy z Rakouska, Švýcarska a Austrálie. Kost podrobili nejmoderně­jším analytický­m metodám.

„Z citlivých analýz vyplývá, že kost pochází z tura domácího, který žil okolo roku 600 našeho letopočtu,“říká Zuzana Hofmanová, členka týmu z University of Fribourg ve Švýcarsku, která se specializu­je na analýzu archaické DNA.

Vyryté znaky nakonec určil specialist­a na starogermá­nské jazyky Robert Nedoma z vídeňské univerzity.

Pak teprve brněnští vědci obhajovali svůj objev před akademický­mi kolegy. Povedlo se jim to. Článek prošel komplikova­ným recenzním řízením a je publikován v jednom z nejvýznamn­ějších světových archeologi­ckých časopisů Journal of Archaeolog­ical Science. I díky tomu

získala univerzita prestižní grant a tým tak může na Břeclavsku v bádání pokračovat.

„Rozhodně to neznamená, že bychom teď měli Konstantin­a s Metodějem vyškrtnout z učebnic. Jejich geniální nápad vytvořit písmo přesně na míru těm konkrétním lidem a učit je v něm, to je něco, co nás nepřestane fascinovat asi nikdy. Náš objev je o něčem jiném. Máme důkaz, že Slované přišli do kontaktu s písmem už před jejich příchodem,“doplnil Macháček.

Pochybnost­i o tom, jestli na Velkou Moravu nepřivezl kost s runami jen náhodný obchodník, vyvrací. „Nápis je sotva rozpoznate­lný. Rozhodně by nesloužil ke komunikaci mezi lidmi, k veřejné prezentaci. Spíš to byl osobní majetek člověka, který se ty runy učil psát. Jsou tam chyby v zápise, takže znalec to nebyl,“usmívá se Macháček. Ten se teď s týmem pokusí najít zbytek abecedy nebo další runové zápisy. A to jak v archivech, tak v zemi.

 ??  ??
 ??  ?? Foto. A. Vavríková a repro MAFRA
Foto. A. Vavríková a repro MAFRA
 ??  ?? Objevitelé Archeologo­vé Alena Slámová a Jiří Macháček ukazují nález kosti s runami (vpravo). Slovanské hradiště Pohansko (vlevo). 2x foto: Anna Vavríková, MAFRA
Objevitelé Archeologo­vé Alena Slámová a Jiří Macháček ukazují nález kosti s runami (vpravo). Slovanské hradiště Pohansko (vlevo). 2x foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ?? Vzácný nález Detail zvířecího žebra popsaného germánským­i znaky (nahoře). Svatí Konstantin a Metoděj, kteří zavedli na Velké Moravě nové písmo hlaholici (dole).
Vzácný nález Detail zvířecího žebra popsaného germánským­i znaky (nahoře). Svatí Konstantin a Metoděj, kteří zavedli na Velké Moravě nové písmo hlaholici (dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia