Dnes Prague Edition

Fotbalová Sparta má nové logo

Další novinka ve fotbalové Spartě: mění se logo

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Vzimě před třemi lety to byla v Anglii aféra jako hrom. Fotbalový Leeds United s velkou slávou odhalil fanouškům nové logo a věřil, že se jim trefil do vkusu.

Jak moc se sekli, zjistili šéfové záhy. Stačilo pár desítek hodin, aby jim na stole přistála petice s padesáti tisíci podpisy a vzkazem: Tenhle znak nikdy nepřijmeme!

Logo s pěstí bušící do srdce a výrazným nápisem fanoušky dráždilo tak moc, že klub nákladnou změnu image stornoval a vrátil se k původní podobě.

Riskuje teď podobně Sparta?

Včera fanoušky celý den připravova­la na večerní překvapení, aby jim v šest hodin slavnostně představil­a novou vizuální identitu včetně pozměněnéh­o loga.

Hromadnou averzi, podobnou té, kterou zažil Leeds, zřejmě nespustí: uprostřed zůstalo velké písmeno S, ve spodní části sparťanská trikolora, zato textová část zmizela, pozadí zčernalo a celkově znak prošel omlazující kúrou.

„Sparta je konzervati­vní klub, nechtěli jsme dělat revoluci,“objasnil tiskový mluvčí Ondřej Kasík. „Rozhodně jsme nechtěli zahodit všechny dosavadní symboly a říct: je tu nová éra, která na nic nenavazuje.“

Přesto Sparta citlivé téma dlouho promýšlela. Pět let se odhodlával­a, rok a půl intenzivně pracovala s experty na finální verzi. I když její podobu neprobíral­a s fanoušky, má slušnou šanci, že u nich čerstvý „facelift“projde. Předchozí, sedmadvace­t let starý znak sice evokuje vzpomínky na úspěšná devadesátá léta, ale už potřeboval osvěžit. Jenže nikdy nevíte. Máloco je totiž ve fotbale citlivější téma: snad jen kdyby se klub rozhodl sloučit s rivalem nebo rovnou změnit jméno.

S novým logem vždy oddíl ztrácí kus sebe. Cosi, co k němu léta nerozlučně patřilo a na co si fanoušci zvykli, náhle zůstane jen historicko­u relikvií. Zápisem v kronice, přečtenou kapitolou, ke které se málokdo bude vracet.

Ať už ke změně loga sáhne kterýkoli klub, musí počítat s tím, že se nezavděčí všem.Pamatujete, jak velké haló spustil před čtyřmi lety Juventus? Ten se s výměnou loga nepáral a na tradice nekoukal. Z původního znaku nezůstalo nic, nahradilo ho písmeno J v uměleckém provedení a fanoušci se bouřili.

Jak to většinou bývá, časem si zvykli. Možná jste si ani nevšimli, ale znak v posledních letech více či méně pozměnila spousta světových velkoklubů. Kromě Atlétika Madrid nebo Paris Saint-Germain třeba i dřív konzervati­vní anglické týmy: Liverpool, Manchester City nebo Everton.

Barcelona na poslední chvíli po stížnostec­h fanoušků couvla, teď se na velkou změnu chystá třeba Inter Milán.

Proč vůbec to všechno? Protože doba si to žádá.

Ne že by loga, která vznikala většinou ještě v minulém století, neměla kouzlo. Dýchá z nich tradice, romantika starých časů, leckdy připomínaj­í erby šlechtický­ch rodů.

Mnohá se rodila v době, kdy počítačová grafika ještě neexistova­la, vidíte na nich, že autoři je malovali vlastnoruč­ně na papír, vtiskli do nich lidskost, někdy včetně nedokonalo­stí.

Snad právě proto symbolizuj­í minulost, zatímco kluby hledí do budoucna a hledají kompromis.

Trendem už dávno nejsou loga obsahující co nejvíc prvků spojených s historií klubu nebo města – hitem je jednoducho­st, čisté tahy, střídmost, ovšem při zachování aspoň části tradičních symbolů.

Což je přesně cesta, kterou se vydala Sparta. Nebo přesněji – teprve vydá. Novou image totiž začne využívat až od příští sezony.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia