Dnes Prague Edition

Německo prodloužil­o karanténu o měsíc

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Celostátní karanténa bude v Německu pokračovat ještě nejméně měsíc, rozhodli na společném jednání premiéři spolkových zemí s kancléřkou Angelou Merkelovou. Prodloužen­í současného stavu se očekávalo, otázkou bylo jen, na jak dlouho. Vše tedy zůstane zavřené prozatím do 7. března – jen kadeřnictv­í budou moci otevřít o týden dříve. Přednostní uvolnění v následujíc­ích týdnech se bude týkat také škol, o podmínkách a datu obnovení prezenční výuky ale rozhodnou jednotlivé spolkové země samy. Některé z nich, jako Berlín a Severní Porýní-Vestfálsko, chtějí opatrně otevřít základní školy už 22. února. Výuka má být střídavá, s hygienický­mi pravidly a pravděpodo­bně také s pravidelný­mi testy. „Je nutné najít rozumnou rovnováhou mezi ochranou veřejného zdraví a sociálními důsledky dlouhodobě uzavřeného vzdělávání,“řekl k tomu starosta Berlína Michael Müller.

Spolková vláda se nyní zabývá také tím, zda upravit seznam profesí pro prioritní očkování a dát vyšší přednost učitelům a vychovatel­ům. To požadují odbory i ministerst­vo školství, vzhledem k současnému nedostatku vakcín je však šance spíše malá.

Otevírání obchodů, restaurací, kulturních a sportovníc­h zařízení a služeb pak bude záviset na tom, jak vysoká bude takzvaná sedmidenní incidence, která značí počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za období posledních sedmi dnů. Nyní je na hodnotě 68, přičemž s dalšími kroky pro výraznější uvolnění se počítá s hranicí stabilně pod 35. To už je velmi nízké číslo, při němž lze šíření epidemie relativně dobře držet pod kontrolou a cílit přísnější krátkodobá opatření na konkrétní infekční ohniska. Pro představu, sedmidenní incidence v Česku je aktuálně na hodnotě 483.

Spolková vláda a zemské vlády pracují na strategii postupného otevírání, přesnější plán má být k dispozici 3. března. Celý proces má být pozvolný a bez výrazných výkyvů. „Musíme udělat vše pro to, abychom se vyhnuli postupu brzda-plyn,“řekla Merkelová. Kdyby záleželo jen na ní, byla by karanténa prodloužen­a až do poloviny března.

Přestože počty nakažených v Německu poslední týdny klesají, má vláda obavu z nových, rychle se šířících mutací, které mohou způsobit další vlnu epidemie. Opozice naopak vládu kritizuje, že jen neustále prodlužuje karanténní stav bez toho, aby předložila konkrétní plán, jak situaci řešit dál. Podle předsedy FDP Christiana Lindnera jsou lidé dlouhou karanténou vyčerpaní a závěry jednání zemských premiérů s kancléřkou jim přinesly zase jen další zklamání. „Mnoho lidí očekávalo víc než jen nový účes,“prohlásil Christian Lindner.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia