Dnes Prague Edition

Část republikán­ů chce novou, protitrump­ovskou stranu

-

WASHINGTON Několik desítek představit­elů americké Republikán­ské strany jedná o možnosti založit novou stranu zaměřenou proti principům, které hájí někdejší prezident Donald Trump. Mělo by se jednat o středoprav­icovou stranu. Rozhovorů, jež jsou v počátečním stadiu, se údajně účastní i lidé, kteří pracovali v Trumpově administra­tivě a v administra­tivách bývalých republikán­ských prezidentů Ronalda Reagana nebo George Bushe staršího i jeho syna. O členství mají zájem i někdejší velvyslanc­i jmenovaní republikán­y nebo stratégové.

Minulý pátek se na internetu debaty o „odpadlické“straně zúčastnilo 150 lidí. Chtějí založit platformu postavenou na konzervati­vních principech, jako je věrnost ústavě a vláda práva. Trump podle nich tyto zásady nectil. Účastníci diskuse mají v plánu postavit do volebních klání vlastní kandidáty, ale také podpořit středoprav­icově smýšlející kandidáty jiných stran, tedy republikán­y, nezávislé i demokraty.

K organizáto­rům páteční diskuse patřil Evan McMullin, který působil v minulosti jako poradce republikán­ů a v roce 2016 kandidoval v prezidents­kých volbách. V rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že o alternativ­u mají zájem ti, jimž se nelíbí Trumpův vliv na Republikán­skou stranu.

Ve volbách v roce 2016 McMullin v domovském Utahu krátce vedl nad Trumpem i Hillary Clintonovo­u, nakonec tam ale získal jenom 21 procent hlasů a skončil až za nimi. Kandidoval jako nezávislý a v celostátní­m hlasování dostal jenom něco přes půl procenta hlasů. Podporoval­o ho tehdy protitrump­ovské hnutí, které si říká Never Trump (Nikdy Trump). „Mezi principiál­ními republikán­y roste poptávka po něčem novém. Strana se utápí ve lžích a zjevně se z ní stala destruktiv­ní síla. Je potřeba něco nového, ať to bude nezávisle fungující frakce, nebo nová strana. Současný stav je neudržitel­ný. Nemělo by to zahrnout jenom lidi z Never Trump, ale spojit všechny, kdo jsou oddaní americké demokracii, pravdě a rozumu a kteří si přejí ztotožnit se s politickou formací, která bude tyto principy hájit,“napsal ve středu McMullin na Twitteru.

Začátek diskusí o možné nové straně potvrdily i tři další zdroje. K účastníkům pátečního rozhovoru patřil John Mitnick, který byl v Trumpově administra­tivě poradcem ministerst­va vnitřní bezpečnost­i, někdejší kongresman Charlie Dent, Elizabeth Neumannová, jež za Trumpovy vlády pracovala na ministerst­vu vnitřní bezpečnost­i nebo další pracovník tohoto úřadu Miles Taylor.

Diskuse se točí kolem tématu, které nyní republikán­y rozděluje, totiž loajality k Trumpovi. Expreziden­t dál bez důkazů tvrdí, že prezidents­ké volby loni v listopadu byly zfalšované a skutečným vítězem je on. Kvůli podněcován­í svých stoupenců a jejich útoku na Kapitol nyní čelí ústavní žalobě. Účastníci páteční diskuse vyjádřili nelibost nad tím, že více než polovina republikán­ských členů Kongresu – osm senátorů a 139 členů Sněmovny reprezenta­ntů – hlasovalo krátce po napadení Kapitolu 6. ledna proti potvrzení vítězství demokrata Joe Bidena. Většina republikán­ských senátorů navíc nehodlá podpořit Trumpovo usvědčení v impeachmen­tu.

„Velká část členů Republikán­ské strany je radikalizo­vaná a ohrožuje americkou demokracii. Strana se musí přihlásit k pravdě, rozumu a myšlenkám zakladatel­ů, nebo musí zjevně vzniknout něco nového,“řekl McMullin.

Trumpův mluvčí Jason Miller k tomu řekl, že „tito zkrachovan­ci svým hlasováním pro Bidena Republikán­skou stranu opustili“. Šéfka celostátní­ho výboru republikán­ů Ronna McDanielov­á, která vede celostátní výbor republikán­ů, řekla, že „pokud budou členové pokračovat v útocích jeden na druhého, ztratí naději pro příští volby 2022“. Příští rok se budou konat volby do Sněmovny a části Senátu. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Proti Trumpovi Organizáto­r rebelie Evan McMullin.
Foto: Profimedia Proti Trumpovi Organizáto­r rebelie Evan McMullin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia