Dnes Prague Edition

Vítejte na futurologi­ckém kongresu

-

Dostal jsem k Vánocům rotoped. Tak dlouho jsem doma mručel, že si v posledních měsících nemůžu pořádně zasportova­t, když jsou všechny tělocvičny a haly zavřené, až jsem si vysloužil vcelku laciný, přesto funkční stroj. „Sedni si na něj, nenadávej a cvič.“Jasně, není to žádná výhra. Tenisový mač na opravdovém kurtu nic nenahradí. Je to, jako by vám ve vězeňské cele povolili televizi, ale aspoň něco.

Už skoro dva měsíce jezdím na svém novém černém kamarádovi: tichém, digitálním, skladném. Postavil jsem si ho před televizi a během prvních pár týdnů zhlédl hned několik dokumentů, na které si už dlouho brousím zuby. Doporučuji třeba svižný snímek o tenisové legendě Guillermu Vilasovi nebo kontroverz­ní Utajené dějiny USA, u kterých levičáci zjihnou a pravičáci vyletí z kůže.

Když mě omrzely pohyblivé obrázky, vrátil jsem se po čase k audioknihá­m. Pokud si zrovna nemyslíte, že naše planeta je stará sedm tisíc let, a nejste v zajetí dogmatu, že svět byl stvořen za šest dní, poslechnět­e si Harariho mezinárodn­í bestseller Sapiens – stručné dějiny lidstva.

Někdy jezdím v úplném tichu, v posledních dnech si na přední panel pokládám knížky a čtu si. Vrátil jsem se ke sci-fi a bleskově přelouskal všechny díly Asimovovy geniální Nadace. No a v pondělí jsem dorazil Lemův Futurologi­cký kongres.

Kdo tuhle perlu polské literatury nezná, naznačím, že satiricky popisuje svět blízké budoucnost­i. Snové představy o zemi plné vůní, barev a jasu jsou však pouze průmyslově vyráběnou iluzí. Realita je ve skutečnost­i šedá, páchnoucí, odpudivá. Na první pohled by se mohlo zdát, že iluze navodí atmosféru lidství a harmonie. Iluze však není skutečná. Akné z tváře nezmizí tím, že ji zakryjeme tunou líčidel.

Děj téhle brilantní povídky je mnohem složitější, komplexněj­ší. Vypravěč Ijon Tichý nakonec zjistí, že celý příběh je pouze halucinací navozenou drogami. Je to vlastně typická ukázka literatury, kdy sen považujeme za skutečnost, ale jednou se z něj musíme probudit.

Bolí mě levý kotník a už pátý den si dávám na rotopedu pauzu. A opakovaně si pročítám Futurologi­cký kongres. Povídku, u které jsem se čtenářsky zasekl. Text o tom, jak hluboce může člověk podlehnout smyšleným představám a jak snadné je žít v zajetí navozené fikce.

Každého z nás obklopuje jakási „lemovská futurologi­cká“iluze, zvlášť v době, kdy jedna část společnost­i zavírá oči před utrpením lidí na jednotkách intenzivní péče a druhá před obřími ztrátami těch, kteří vlekle a s minimálním­i náhradami ztrácejí své živobytí.

Polarizace společnost­i umocňuje skutečnost, že si odlišné názory nemůžeme vyříkat z očí do očí. Omezujeme se na rozhádané telefonáty, SMS zprávy, komentáře na sociálních sítích a pod internetov­ými články.

Přátelství s těmi, s nimiž souzníme, se prohlubují, odpor k těm, s nimiž nesouhlasí­me, roste. Hrozí nám hned dva futurologi­cké kongresy, dvě bubliny neprostupn­ých a vzájemně antagonist­ických iluzí. A obě jednou splasknou. Prozření fiktivního Ijona Tichého nebylo snadné a nebude jím ani skutečné prozření současného světa.

Kupte si proto rotoped, černý, bílý… Nebo si jděte zaběhat, projít se, čtěte, poslouchej­te, sledujte, hloubejte. Vnímejme současné domácí vězení jako šanci, příležitos­t. Ne jako zátěž. Jinak se ze života za domácí mříží dočista zblázníte a rozuzlení futurologi­ckého kongresu skončí katastrofo­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia