Dnes Prague Edition

První scéna sází na kameru

Originální produkcí na pomezí divadla a filmu se rozhodla Činohra Národního divadla vyrovnat s dlouhotrva­jícím uzavřením scén.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Cyklem s všeříkajíc­ím názvem Divadlo mimo divadlo začíná Činohra pražského Národního divadla svým divákům postupně ukazovat výsledky své aktuální činnosti. Jako první se na webu první scény zdarma objevil filmový záznam derniéry Za krásu. Tedy bezmála dva roky starého počinu, ve kterém zdejší umělecký šéf Daniel Špinar vzdal hold dílu svého předchůdce Karla H. Hilara.

Víc než záznam

„Nejde v pravém smyslu o záznam inscenace, ale o svébytný tvar,“upozorňuje dramaturgy­ně činohry Marta Ljubková. „Víme, že divadlo se špatně zaznamenáv­á, a tak jsme se rozhodli nepouštět se do nemožného. V případě inscenace Za krásu šlo o radikální snímání bez diváků se zcela jinou prací s detailem či úhlem pohledu,“vysvětluje. Nejde tedy o pouhou úpravu inscenace, ale novou režijní adaptaci, která zaujme i toho, kdo již původní představen­í s Martinou Preissovou viděl.

„Podobně výrazný je i převod divadelníh­o tvaru Duchové jsou taky jenom lidi, který pomocí 360stupňov­é kamery vytváří Kamila Polívková se svým týmem,“láká Ljubková na další dílo, které v rámci série Divadlo mimo divadlo uvedou dokonce v premiéře. „Nejblíže klasickému záznamu bude Kouzelná země, zčásti s diváky. Ale i zde režisér Jan Mikulášek usiloval o to, aby určité scény měly jinou než divadelní podobu,“dodává.

Masová vražda

Jako první se však z chystaných počinů dočká 18. února premiéry nezvyklá novinka Jiřího Havelky Očitý svědek. „Projekt, který se těžko popisuje. Řekněme, že to je film, jehož výsledný střih vznikl z mnoha hodin materiálu. A i ty zveřejníme, protože jsou součástí mozaiky, o niž nám jde. Navíc nabídneme hromadu archivních materiálů. Diváci se tak vlastně stanou archeology masové vraždy,“naznačuje Ljubková k projektu, který inspiroval­a poválečná událost známá jako Masakr na Švédských šancích.

Na svém YouTube kanále pak včera Národní divadlo spustilo cyklus videí o vzniku svých inscenací Za scénou. Zatím jsou zde k vidění Maryša a Manon Lescaut.

 ?? Foto: Petr Neubert ?? Pocta Hilarovi Speciální filmovou adaptaci představen­í Za krásu, která je zároveň jeho derniérou, nabízí Činohra ND na webu zdarma.
Foto: Petr Neubert Pocta Hilarovi Speciální filmovou adaptaci představen­í Za krásu, která je zároveň jeho derniérou, nabízí Činohra ND na webu zdarma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia