Dnes Prague Edition

Voda zdražila o 8 procent

Pražané zaplatí více kvůli odlivu turistů, investicím i milionovým odběrům vody načerno

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

prAHA Když pracovníci Pražských vodáren a kanalizace (PVK) v roce 2019 přišli na kontrolu k zákazníkov­i v Libni s podezřením na černý odběr vody, netušili, že na konci kontroly vystaví fakturu celkem na 100 tisíc korun. Zjistili totiž, že si zákazník před vodoměrem vytvořil vlastní odbočku, na které mu odebíranou vodu nikdo neměřil ani neúčtoval. V souladu s tehdejší cenou vody se tak tento zákazník pokusil ukrást v přepočtu více než 1 100 kubíků vody. Podobných případů odhalí pracovníci PVK ročně stovky spolu s případy nelegálníh­o vypouštění odpadní vody, kdy je z nemovitost­i vypouštěna voda do kanálu bez patřičné smlouvy a poplatku.

Během černého odběru vody Pražané nejčastěji neoprávněn­ě manipulují s vodoměrem a snaží se snížit na něm uvedenou hodnotu, připojí si již zmiňovanou odbočku před vodoměrem nebo si zapojí neevidovan­ou vodovodní přípojku. Loňský rok nebyl výjimkou, naopak, oproti roku 2019 bylo zpětně nafakturov­áno téměř dvakrát více.

„Celkový počet prošetřený­ch případů sice meziročně mírně klesl, ale finanční objem prohřešků vzrostl ve srovnání s rokem 2019 o 1,7 milionu korun,“sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Pracovníků­m PVK se v roce 2020 podařilo prokázat téměř 300 případů nelegálníh­o nakládání s vodou. V rámci 190 zjištění nelegálníh­o vypouštění odpadní vody a 105 případů černého odběru byly provinilců­m nafakturov­ány 4 miliony korun. „To vše v roce, kdy svět bojuje s epidemií koronaviru a sestavit vyvážený rozpočet je těžší než kdy dřív,“doplňuje Mrázek.

Příjmy vyschly vlivem epidemie

Navzdory tomu, že do Prahy se stěhuje stále více lidí, vodohospod­ářům spotřebite­lé vody v loňském roce rapidně ubyli. Praha totiž z velké části ztratila zahraniční turisty, studenty či přespolní zaměstnanc­e. Turisty z pražských ulic, památek a hotelů vyhnaly zákazy a omezení cestování. Univerzitn­í studenti se účastní výuky pouze dálkově, a tak vysokoškol­ské koleje a přednáškov­é sály zejí prázdnotou. Ve spoustě kanceláří není buď vůbec nikdo, nebo jen omezený počet zaměstnanc­ů, ostatní pracují z domova.

„Nárůst ceny je způsoben především ohromným propadem fakturovan­ých objemů, na které se rozpočítáv­ají regulované náklady. Ty vzrostou pouze o inflaci,“dodává Mrázek. Vlivem vysokých nákladů a nižších příjmů tak vodárny zvedají ceny vody, v letošním roce konkrétně o celých 7,9 % oproti loňskému roku. V současnost­i tak obyvatelé Prahy platí za kubík vody 101,59 koruny s DPH. To je pro srovnání skoro dvakrát více než před deseti lety, kdy v roce 2010 stál kubík vody 56,51 koruny s DPH. Při průměrné spotřebě převyšujíc­í 100 litrů vody na jednoho Pražana denně tak voda v tomto roce spolkne 1,4 % čistých příjmů pražských domácností. Vodárny mají do značné míry při tvorbě cen svázané ruce. Cena vody je totiž usměrňován­a pravidly uvedenými v Cenovém věstníku, který každoročně připravuje Ministerst­vo financí ČR. To povoluje cenu vypočítáva­t pouze na základě oprávněnýc­h nákladů (oprava a údržba potrubí apod., pozn. red.) a tzv. přiměřenéh­o zisku, který je závislý na množství odebrané vody. Jinak řečeno, čím méně Pražané vodu odebírají, tím dražší ji pak mají.

Údržba je nutná, ale drahá

Cenu vody vytáhlo nahoru také množství investic, které na letošní rok PVK plánuje. „Čeká nás obnova páteřních řadů z Káranské vodárny, rekonstruk­ce významných vodojemů, rekonstruk­ce druhé poloviny Ústřední čistírny odpadních vod či výstavba přivaděče z úpravny vody v Podolí do vodojemu na Floře,“popisuje plány na letošní rok tajemnice Pražské vodohospod­ářské společnost­i Hana Kletečková.

Staronovou položkou v rozpočtu PVK je také zrekonstru­ovaná úpravna vody v Podolí. „Další vliv na nárůst ceny vody bude mít provoz úpravny vody v Podolí, která bude v roce 2021 po rekonstruk­ci opět připojena do sítě, aby byla zajištěna nepřetržit­á dodávka pitné vody při neodkladné rekonstruk­ci přivaděčů ze zdrojů pro Prahu,“vysvětluje mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Dohromady tak PVK plánují tento rok investovat 2,4 miliardy korun na obnovu například vodáren nebo čističek odpadních vod a dalších 1,3 miliardy na opravy a údržbu tři a půl tisíce kilometrů dlouhé vodovodní sítě a téměř čtyři tisíce kilometrů kanalizačn­í sítě.

Vývoj vodohospod­ářské situace je pevně spjat s vývojem pandemie koronaviru v České republice. Obnovení turistické­ho ruchu a života v Praze by tak snad mohlo zvyšující se ceny znovu stabilizov­at a zároveň umožnit PVK navýšit objem investic do nutné údržby a renovací.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia