Dnes Prague Edition

Nákazu v domově seniorů šetří policie

Události spojené s nákazou seniorů v domově Elišky Purkyňové prošetřuje policie. Vyšetřovat­elé zjistí, zda v zařízení opravdu došlo k pochybení.

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

DEJVICE Případem nakažených seniorů v domově Elišky Purkyňové v Dejvicích se začala zabývat policie. Vyšetřovat­elé nyní prověří, zda v zařízení v Thákurově ulici, kde se začátku listopadu minulého roku masově šířil koronaviru­s, došlo k pochybení ze strany vedení domova, ošetřovací lékařky, popřípadě dalších zapojených osob.

„Obdrželi jsme informaci, kde jsou formulovan­á podezření na jisté protiprávn­í jednání,“říká mluvčí policie Jan Daněk. „Kriminalis­té skutečnost­i prověří a budou zjišťovat celkovou situaci,“dodává mluvčí. Policie nyní bude zjišťovat, zda se šíření viru v domově, kde testy šest dní po prvním pozitivním případu odhalily dalších sto jedna nových případů nákazy, nedalo předejít.

Kdo pochybil?

Událostmi v domově důchodců se včera zabýval i magistrátn­í Výbor pro sociální politiku. K jednání výboru byla přizvaná i ředitelka Domova pro seniory Elišky Purkyňové Eva Kalhousová, ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová, ředitel pražské záchranné služby (ZZSHMP) Petr Kolouch i lékař, který byl členem Létajícího krizového týmu, co po objevení nákazy v domově zasahoval. „O našem domově seniorů jsme neměli žádné přímé informace, pouze z médií,“říká předsedkyn­ě výboru Eva Horáková (Piráti). „Chtěli jsme to řešit i z toho důvodu, zda jsme pochybili jako majitel příspěvkov­é organizace, pod kterou domov spadá,“dodává Horáková.

Vzhledem k probíhajíc­ímu vyšetřován­í se šéf pražských záchranářů Kolouch a ředitelka hygieny Jágrová nakonec na jednání odmítli k událostem v domově vyjadřovat. I z toho důvodu výbor nakonec k událostem v domově Elišky Purkyňové nezaujal žádné stanovisko a rozhodl se počkat na výsledky šetření policie.

Ředitelka domova Kalhousová pochybení odmítá a nařčení nechápe. „Nařízení vlády respektuje­me. Každým dnem chodila jiná nařízení, ale my jsme se jich drželi,“řekla výboru Kalhousová. „Rok tu zápasíme s něčím, s čím jsme se ještě nesetkali. a den co den řešíme, jak tu situaci udělat tak, abychom se postarali o naše klienty a zaměstnanc­e,“vysvětlova­la složitou situaci v domově ředitelka. Podle ní je práce v domovech pro seniory kvůli pandemii velmi složitá a náročná, o své klienty však pečují a dělají pro ně maximum.

Speciální létající krizové týmy požádal domov o pomoc krátce potom, co výsledky testů odhalily nákazu u velké části obyvatel a zaměstnanc­ů. Kalhousová se také vyjádřila, že pozitivní pacienti byli ihned izolováni a byla jim poskytnuta potřebná lékařská péče. Tu obstarával­a i lékařka Daniela Zdobinská, která měla do domova v Thákurově ulici chodit jednou týdně. Podle dostupných informací se ale již dříve údajně stávalo, že lékařka zavolala a ptala se, zda je její přítomnost nutná. Při posledním hovoru, který byl krátce před potvrzením nákazy, Zdobinské personál domova řekl, že její návštěva nezbytná není.

Opozice domov podporuje

Z kontroly provedené hygienicko­u stanicí v druhém objektu domova Elišky Purkyňové v ulici Cvičebná také vyplývá, že nebyly přísně oddělení pozitivní pacienti od těch zdravých. Nebylo tak dodrženo vládní nařízení z března minulého roku. Podle Kalhousové a některých členů výboru ale toto nařízení nebylo možné v praxi dodržovat. Při navazující kontrole hygiena zjistila, že pro pozitivní pacienty domov již vyhradil oddělení a vyčlenil personál.

Na stranu vedení domova pro seniory se postavila členka magistrátn­ího výboru Alexandra Udženija (ODS), podle které zaměstnanc­i domova žádné velké chyby neudělali. „Podle informací, co máme z domova Elišky Purkyňové i od dalších subjektů, vyplývá, že k žádnému vážnému pochybení nedošlo,“říká Udženija.

Skutečnost, že se za poměrně krátkou dobu od prvního potvrzenéh­o případu v objektu nakazilo tolik pacientů, přikládá nevypočita­telnému přenosu a chování viru. Podle ní se události ve Výboru pro sociální politiku projednáva­ly hlavně proto, že jsou předsedkyn­ě výboru Horáková a radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě) vůči pobytovým zařízením pro seniory předpojaté. To však Horáková odmítá. „Pobytové služby potřebujem­e. Je to jedna z forem odlehčovac­ích služeb,“vysvětluje předsedkyn­ě. „O domově seniorů jsme neměli žádné přímé informace, a proto jsem si od výboru vyžádala, abychom se tím začali zabývat a situaci řešit,“dodává Horáková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia