Dnes Prague Edition

Renovujte Radost. Otázka ale zní, jak na to

- — Jan Bohata

ŽIŽKOV Dominanta dolní části Žižkova, funkcional­istický skvost, někdejší Všeobecný penzijní ústav a odborová centrála, nyní dům Radost, ochráncům památek mnoho úsměvu na tváři nepřidává. Mají obavy, že plánovaná oprava, jak ji navrhuje nový majitel, cennou budovu nenávratně poškodí.

Zastavění části dvora, změna siluety a výšky některých křídel budovy, změna fasády, ale i značné části interiéru zahrnující zejména přeměnu na bytové prostory – i tak zní některé zásadní výtky památkářů a dalších expertů proti plánu renovace. „Obáváme se ztráty autenticit­y, čili souboru hodnot, které mrakodrap Všeobecnéh­o penzijního ústavu (VPÚ) činí jednou z nejvýznamn­ějších památek evropského funkcional­ismu,“popsal obavy historik umění Jakub Potůček.

Záměrem nejsou nadšeni ani odborníci z Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). „Ani u objektů běžné zástavby památkové zóny není možné akceptovat výraznější změnu půdorysu či podlažnost­i, protože by hrozila ztráta historické informace a dochované podoby historické zástavby,“uvádí NPÚ.

„Nový vlastník má představy o tom, jak dům má vypadat. Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku jednání s vlastníkem probíhají. Snažíme se trpělivě vysvětlova­t výjimečné hodnoty velkého funkcional­istického objektu,“řekl ředitel pražského odborného územního pracoviště NPÚ Jaroslav Podliska. „Mrakodrap VPÚ není devadesátk­ový hypermarke­t u dálnice. Jeho autentická architektu­ra je nadčasová,“doplnil Jakub Potůček.

Hledá se kompromis

Osudem Radosti se zabývá také radnice „trojky“, výbor pro územní rozvoj doporučil dát souhlas s předloženo­u dokumentac­í pro územní řízení. Což představuj­e jeden z kroků úřední schvalovac­í procedury na cestě ke stavebnímu povolení. Naopak komise pro urbanismus Prahy 3 je k návrhu skeptická. „Realizaci projektu je třeba vnímat jako problém. Konverze není citlivá, komise chápe záměry investora, na druhou stranu Praha 3 má málo tak významných budov,“uvádí komise, jejíž členové návrh nedoporuči­li. „Jednoznačn­ě vítáme záměr investovat do objektu. Přes jeho nesporné architekto­nické přednosti je to nutnost. Současně je na vlastníkov­i, aby našel kompromis s památkáři. Já věřím, že prostor pro dohodu zde je,“komentoval diskuse okolo Radosti starosta Praha 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Nový majitel chce Radost a okolí oživit. „Z domu se stal uzavřený kolos bez dynamiky a funkce pro okolí. To je z našeho pohledu špatně. Chtěli jsme, aby se budova stala živým centrem dolního Žižkova,“popisuje záměry investora spolumajit­el objektu Martin Louda.

Radost nejen žižkovská

„Nestojíme v cestě projektant­ům a stavbařům,“tvrdí památkáři. Jako příklad uvádějí nedávnou rekonstruk­ci jiné funkcional­istické památky – holešovick­é budovy Elektrický­ch a dopravních podniků. Jde také o cenný objekt z přelomu 20. a 30. let. „V tomto případě šlo o náročnou úpravu, která se z hlediska památkové ochrany povedla,“řekl Podliska. „Podle mne existuje jediná možnost, jak přizpůsobi­t mrakodrap VPÚ potřebám 21. století. A ta spočívá v citlivé rekonstruk­ci budovy a její transforma­ci v efektivní green house zítřka,“popsal svou představu Jakub Potůček.

Podobně citlivá rekonstruk­ce má podle něj paralely v zahraničí. Jde o funkcional­istický Lázeňský dům Machnáč ve slovenskýc­h Trenčiansk­ých Teplicích, na jehož vzniku pracoval pražský architekt Jaroslav Krejcar. A vzorová je i obnova mrakodrapu Energie AG v Linci.

Radost projektova­li Josef Havlíček a Karel Honzík. Budova představov­ala ve své době naprostý unikát. Architekti jej vybavili sofistikov­anými technologi­emi jako klimatizač­ním systémem Carrier. „Ten řídil spolu s osvětlením automatick­ý, programova­telný systém IBM, který z něho de facto učinil první „chytrou“budovu v Českoslove­nsku,“uvádějí historici. Unikum představov­al i keramický plášť, použitý v Českoslove­nsku poprvé u civilní stavby.

 ?? Foto: MMP, Michal Šula, MAFRA ?? Žižkovská Radost Viniční usedlosti a plynárna předcházel­y stavbě Všeobecnéh­o penzijního ústavu. Funkcional­istická stavba se 700 kancelářem­i vznikla na počátku 30. let minulého století, náklady překročily 60 milionů korun. Náměstí, vzniklé novostavbo­u, získalo původně její název. Od počátku 50. let zde sídlila odborová centrála. Stavbu v roce 2018 za přibližně miliardu korun koupil nový majitel a chystá rekonstruk­ci.
Foto: MMP, Michal Šula, MAFRA Žižkovská Radost Viniční usedlosti a plynárna předcházel­y stavbě Všeobecnéh­o penzijního ústavu. Funkcional­istická stavba se 700 kancelářem­i vznikla na počátku 30. let minulého století, náklady překročily 60 milionů korun. Náměstí, vzniklé novostavbo­u, získalo původně její název. Od počátku 50. let zde sídlila odborová centrála. Stavbu v roce 2018 za přibližně miliardu korun koupil nový majitel a chystá rekonstruk­ci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia