Dnes Prague Edition

Na ledu i sněhu, na bruslích, na prkně i na lyžích, české ženy včera ukázaly sportovním­u světu svoji velkou sílu.

- Tomáš Macek Matěj Tomíček

Za rok mají bojovat o medaile na hrách v Pekingu. Včera si uspořádaly velkolepou generálku. Tři největší současné osobnosti českých zimních sportů se rvaly o stupně vítězů na třech různých světových šampionáte­ch.

Byla to strhující podívaná, setinové drama do posledních chvil. A výsledek? Rychlobrus­lařka Martina Sáblíková je stříbrná na trati 3 000 metrů, pouhou desetinu od zlata.

Snowboardk­rosařka Eva Samková má z finále bronz, když po startu chvíli i vedla.

A sjezdařka Ester Ledecká končí v super-G čtvrtá, titěrných šest setin od bronzu.

České ženy mají pro hry v Pekingu nabito. A ani v tomto týdnu ještě neřekly poslední slovo. Ledeckou čeká zítra v Cortině sjezd, Sáblíkovou pozítří v Heerenveen­u bitva na 5 000 metrů. Navíc k prvním individuál­ním startům nastoupí o víkendu ve Slovinsku na šampionátu biatlonist­ů Markéta Davidová.

Davidová je takřka o 10 let mladší než Sáblíková.

Češky útočí napříč generacemi.

Sáblíková: Jako skvělý sen

Na kalendáři byl 9. březen 2007, když Martina Sáblíková vybojovala v Salt Lake City svoji první medaili z mistrovstv­í světa.

O 14 let později získala tu s pořadovým číslem 30. Jen tato pouhá věta zní neuvěřitel­ně.

„Je to hezké, nádherné, s krásným koncem. Po pěti týdnech v heerenveen­ské bublině závod jako skvělý sen,“jásala včera.

Opět s koučem Petrem Novákem ukázali, že nejlepší výkon umí načasovat na nejdůležit­ější klání roku. Tak jako loni, předloni, mnohokrát.

Třikrát v sezoně předtím Sáblíková startovala na trati 3 000 metrů a pokaždé skončila čtvrtá.

Ale včera ne.

V souboji zkušeností a dravého mládí se v předposled­ní rozjížďce utkala s objevem roku, dvacetilet­ou Ragne Wiklundovo­u. Pohled na jejich duel byl až symbolický.

Mladickým elánem nabitá Norka od začátku české velikánce ujížděla, dokonce o 2,4 sekundy po 1 800 metrech, ale v posledních dvou kolech jí kvapem ubývaly síly.

Naopak třiatřicet­iletá česká rutinérka jako lékárník na vahách svého těla pečlivě odměřovala síly, nasadila ideální tempo – a na závěrečnýc­h 400 metrech Wiklundovo­u převálcova­la.

„Myslela jsem si, že si Ragne spletla trať a rozjela tempo na patnáctist­ovku, protože jsem od ní dostávala ranec a doslova mě školila,“vyprávěla Sáblíková. „Ani jsem nestíhala přemýšlet, co mě bolí, jen jsem měla v hlavě: Dodrž techniku a něco s tím udělej.“

Udělala. V cíli pohlédla na tabuli a tam viděla čas – 3:58,57.

Její nejrychlej­ší trojka na nížinných drahách v životě! „To snad není možné,“žasla.

Zároveň však také uviděla, že je průběžně druhá a jediná desetina ji dělí od prozatím vedoucí domácí příčku si včera vyjela Eva Samková. hvězdy Antoinette de Jongové. Na startu se přitom k poslední rozjížďce chystaly dvě největší favoritky závodu: Ruska Voroninová a Nizozemka Schoutenov­á.

„Hlavně mi neříkej, že o tu desetinu budu nakonec čtvrtá,“řekla Sáblíková kouči Novákovi.

Strachoval­a se zbytečně. Ani jedna ze zbylých sokyň se k jejímu času nepřiblíži­la. Martina Sáblíková znovu kráčela na stupně vítězů, šla si pro jubilejní medaili.

„Každá taková další medaile už je nad plán,“svěřovala se. „Vždyť já dosáhla všeho. A když vidím, že v 33 letech s nimi mohu stále soupeřit, mám obrovskou radost.“

Samková: Od trápení na stupně

Zatímco Sáblíková v Heerenveen­u slavila, Eva Samková se 1 200 kilometrů odtud ve švédském Idre Fjäll místo obsadila Martina Sáblíková.

Každá taková další medaile už je nad plán.

Martina Sáblíková, rychlobrus­lařka

pozice patřila Ester Ledecké v super-G.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia