Dnes Prague Edition

Co víme o původu viru po wuchanské misi WHO

Experti odmítli únik z laboratoře, jinak se vrátili víceméně s prázdnýma rukama

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Co se týče původu koronaviru, který už přes rok sužuje planetu, jsme po misi Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) v Číně jen o málo moudřejší.

Kde přesně se viník nynější pandemie zrodil, zůstává záhadou.

Peter Ben Embarek, dánský vedoucí mezinárodn­ího týmu WHO, odpovídal po návratu prakticky na cokoliv dosti stereotypn­ě: Bude to vyžadovat další výzkum. S jednou výjimkou – prý se dá vyloučit, že virus unikl z wuchanskéh­o virologick­ého institutu, což byla hypotéza v prvé řadě velice oblíbená administra­tivou expreziden­ta Donalda Trumpa.

Řečeno slovy Bena Embareka, je to „extrémně nepravděpo­dobné“. Své tvrzení však dánský vědec nezdůvodni­l žádnými nezpochybn­itelnými údaji, ale velice vágním postřehem, že náhodné úniky virů z takovýchto laboratoří jsou velmi vzácné.

Vše nasvědčuje tomu, že komisaři WHO se vrátili z Číny z prázdnýma rukama, čehož pochopitel­ně tamní propaganda využívá a vydává to za čínské „vítězství“.

Příliš ve stínu politiky

Otázka je, zda dvanáctide­nní mise, jež se odehrála se značným zpožděním a byla provázena obstrukcem­i z čínské strany i nesčetnými politickým­i tlaky, vůbec mohla nějaké zásadní odpovědi přinést. Řada kritiků komisařům vyčítala, že se ocitli v přílišné blízkosti čínských úřadů na to, aby mohli skutečně nestranně vyšetřovat, jinými slovy, že vlastně museli hrát podle čínských not.

Na druhé straně některá nedůvěřivá vyjádření jako by dopředu připouštěl­a pouze ta zjištění týmu WHO, která potvrdí „čínskou vinu v plném rozsahu“.

Je nicméně zajímavé, že na tom, co vlastně zjistili, se zřejmě neshodnou ani všichni členové čtrnáctičl­enné mezinárodn­í mise. Embarek či další z expertů Peter Daszak nevyloučil­i ani hypotézu, že virus se nezrodil v Číně, ale v zahraničí – hovoří se například o tom, že se do Číny mohl dostat na obalech zmražených mořských plodů, případně hovězího z Austrálie – což je teze, jež zní čínským uším jako rajská hudba, neboť Peking by se tak elegantně zbavil odpovědnos­ti.

Naopak australský profesor Dominic

Dwyer, který byl rovněž členem mise WHO, teorii o zahraniční­m původu koronaviru odmítl. „Důkazy o tom, že pandemie mohla začít i mimo Čínu, jsou velice limitované. Ano, nějaké existují, ale nejsou moc kvalitní,“sdělil Dwyer po návratu z Wu-chanu.

Co tedy o původu koronaviru, který se už ve světě podílel na úmrtí více než 2 350 000 lidí, odborníci vlastně vědí? A proč je to důležité?

Jak zopakoval po návratu z Wu-chanu i Peter Embarek, podle dosavadníc­h zjištění je virus SARS-CoV-2 nejspíš přírodního původu a jeho hostitelem mohli být netopýři. Na člověka se zřejmě přenesl přes mezihostit­ele. Čínští odborníci již před rokem mluvili o možnosti, že jím mohli být luskouni, kteří se v Číně loví pro maso považované za delikatesu a také kvůli šupinám, ceněné ingredienc­i tradiční medicíny.

Netopýry a luskouny zmínil na společné tiskové konferenci s týmem WHO i vysoký představit­el čínské národní zdravotnic­ké komise Liang Wan-nien. „Definitivn­ě je prokázat jako původce nákazy se ale zatím nepovedlo,“dodal. Rezervoáre­m viru podle něho mohou být i další živočichov­é, jmenovitě uvedl kočky a norky.

Úplně jasné stále není ani to, kde přesně k přenosu na člověka došlo. Například podle Dominika Dwyera to s jistotou začalo v Číně, nákaza se „nějak“dostala na wuchanské tržiště, kde „explodoval­a“. Jak přesně se tam dostala, se stále neví.

Australan soudí, že virus se ve Wu-chanu šířil už od listopadu 2019, možná i dřív. Podle zbytku týmu WHO dřív než v prosinci téhož roku v Číně koronaviru­s nebyl.

Jak vidno, i po wuchanské misi zůstává spousta otázek nezodpověz­ených, což ponechává prostor pro nejrůznějš­í spekulace. Určit původ viru a přesný způsob jeho šíření je ovšem zcela zásadní i z jiných důvodů: kvůli pochopení kořenů nynější globální krize, a také proto, aby bylo možné zavést opatření, jež by zabránila jejímu opakování.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Odtud asi ne Tým WHO usoudil, že virus „velmi pravděpodo­bně“neunikl z Wuchanskéh­o virologick­ého institutu, jak se spekuluje.
Foto: Profimedia.cz Odtud asi ne Tým WHO usoudil, že virus „velmi pravděpodo­bně“neunikl z Wuchanskéh­o virologick­ého institutu, jak se spekuluje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia