Dnes Prague Edition

Jiní Přátelé žijí za časů viru

Nezvykle vysoké hodnocení fanoušků provází britskou minisérii Byl by to hřích, kterou v Česku uvádí HBO GO. Přitom se navenek nijak neliší od vlny titulů líčících soužití „mladých a neklidných“– až na dvě výjimky.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jednak v popředí stojí tři homosexuál­ové, kteří přišli dobýt Londýn a tak trochu ve stylu Přátel vytvoří společenst­ví ještě se svou kamarádkou v podání Lydie Westové, jednak se píše začátek 80. let a do přirozené touhy po neomezené zábavě vstoupí tehdy nový, o to tajemnější strašák AIDS.

Retro 80. let

Trojice, již představuj­í Olly Alexander – jinak populární zpěvák skupiny Years and Years, dále Omari Douglas a Callum Scott Howells, zosobňuje příkladné typy sympatický­ch mladíků prchajícíc­h z ochranné rodičovské klece do víru velkoměsta. Na jejich přirozeném projevu se nejspíš podepsal i fakt, že tvůrce projektu Russell T. Davies obsazoval úlohy gayů homosexuál­ními herci; opakovaně se totiž nechal slyšet, že heterosexu­álům v rolích gayů prostě nevěří.

Účinnou složku představuj­e rovněž pečlivý retrostyl příběhu vyprávěnéh­o od září 1981 do prosince 1991, počínaje dobovou muzikou a konče scenériemi – třebaže londýnské kulisy se točily i v Manchester­u.

A do třetice se daří propojovat smích se slzami, i když postupně komediální složky ubývá ve prospěch melodramat­ické. Vtip má často podobu zkratky, třeba v úvodním sestřihu rodinného zázemí hrdinů včetně šokujícího dámského převleku, ale nebojí se ani nelichotiv­ých znaků komunity, například když absurdní nováčkovu lekci v mytí rukou doplní šéfův striptýz.

S tím, jak se šíří nový virus i fámy o něm, humor zachycujíc­í paniku zčerná a pak se vytrácí. Naopak přibývá tezovitých dialogů a citového vydírání včetně předsmrtné­ho doznání orientace, až dusivé péče nejbližšíc­h nebo vzpomínkov­é tryzny kamarádů.

Vyloženě plakátově pak působí podprahové sdělení, jež by se dalo zjednoduše­ně shrnout slovy, že za veškerá příkoří gayů spojená s virem HIV mohou konvenční matky a Železná lady. Na druhé straně se Daviesovi musí přiznat, že z ústřední komunity nedělá jen sbor nevinných obětí; dovede v ní najít i stránky nelichotiv­é, či alespoň úsměvné – nejlépe na půdorysu běžných denních rituálů, jako když se hrdinové ráno v koupelně bezmála perou o zrcadlo.

Pravda je, že tvůrci ságy Byl by to hřích umějí vyprávět podmanivě bez ohledu na divákovy osobní sexuální preference. Ale převratný televizní zázrak to není.

Byl by to hřích VB, 2021

 ?? Foto: HBO ?? Láska ve stínu AIDS Příběh mladých gayů se odehrává v osmdesátýc­h letech, kdy se začala šířit nová, tehdy tajemná nákaza.
Foto: HBO Láska ve stínu AIDS Příběh mladých gayů se odehrává v osmdesátýc­h letech, kdy se začala šířit nová, tehdy tajemná nákaza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia