Dnes Prague Edition

Živnostníc­i vyčkávají, až se politici shodnou

Zmatek, nejistota a tiché zoufalství. Pražští živnostníc­i kvůli neschopnos­ti politiků dohodnout se na nouzovém stavu trpí.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA V pražských obchodech včera odpoledne všichni prodavači marně krčili rameny nad otázkou, zda budou mít kamenné prodejny tento týden otevřeno. Ještě v neděli totiž nebylo jasné, jestli bude na žádost hejtmanů od pondělí znovu vyhlášen nouzový stav. Další chaos způsobila i nejistota, zda se v případě nového nouzového stavu budou měnit epidemická opatření podle požadavků, které kraje předložily vládě. Snaha zachovat nouzový stav tak způsobila mezi pražskými podnikatel­i hlavně zmatek.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) doufá, že vláda nakonec vyhoví požadavkům krajů na změnu opatření. Mezi ně patří zejména žádost o urychlené otevření škol s jasným plánem testování a očkováním učitelů. Kraje dále chtějí, aby došlo k okamžitému otevření maloobchod­u a služeb, které provozovat­elé poskytují v režimu „jeden na jednoho“. Spadají mezi ně například kadeřnictv­í.

Nouzový stav navíc nemusí vydržet ani včera ohlášených 14 dní – Poslanecká sněmovna ho může neschválit. A otázkou je, co bude za dva týdny. Praha se však dále bude snažit zvolit jiný přístup v boji proti pandemii.

Praha proti všem

„Doufám, že za čtrnáct dní budu úspěšnější v přesvědčov­ání svých kolegů v tom, že je potřeba restart opatření tak, abychom získali zpět důvěru občanů v řešení koronaviro­vé krize,“říká Hřib. „Opatření zjevně nefungují – kdyby fungovala, krize už by byla vyřešená, protože by se lidé prakticky nepotkával­i. Proto jsem prosazoval restart, tedy ukončení nouzového stavu a zavedení o něco mírnějších opatření v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví,“dodává primátor.

Primátor Hřib původně vyhlášení nouzového stavu nepodporov­al. „Hlasoval jsem jako jediný proti společné deklaraci hejtmanů, která se vydala přesně opačnou cestou,“říká primátor. Po včerejším ranním jednání s koalicí i opozicí ale změnil názor. „Jednak jsem veřejně slíbil společný postup s hejtmankou Středočesk­ého kraje Petrou Peckovou a jednak by to vedlo přesně k opačnému efektu, než o který usiluji. Pokud by totiž v Praze byly otevřeny služby, maloobchod, byť s kapacitním­i omezeními, a sportovišt­ě a v jiných krajích nikoliv, tak by do hlavního města masivně proudili lidé odjinud, což by situaci ještě zhoršilo,“vysvětluje Hřib. Z těchto důvodů se Praha nakonec připojila k žádosti ostatních krajů o nouzový stav.

Setrvalé čekání na zvrat

Zatímco se mezi sebou dohadují hejtmani jednotlivý­ch krajů a vládní poslanci s opozičními, v ulicích se prohlubuje frustrace z nejistoty. Zda se mají tento týden připravit na zákazníky, včera nevěděli například pracovníci obchodu se sportovním oblečením v ulici Na Příkopě. Ti teď kvůli vládním opatřením smějí v provozovně pouze vydávat oblečení objednané na e-shopu. Uvedli, že v případě rozvolnění pravidel jsou okamžitě schopni obnovit provoz v plné míře.

Podobně jsou na tom i další obchody, které prodávají běžné spotřební zboží. Většina obchodníků se shoduje, že pokud by nouzový stav padl, snažili by se otevřít co nejdříve. Stejná situace panuje i ve větších obchodní centrech. „Jsme připraveni otevřít už od února minulého roku,“říká mluvčí centra Quadrium Jakub Velen. „Nájemci mají všeobecně dost času se připravit na všechno, ale situacím, jako jsou tyto, každý nerad přihlíží. Nevíme dne ani hodiny,“dodává mluvčí. Podle něj se žádný ze zavřených obchodů v Quadriu na otevření s velkou nadějí nechystal, obchodníci spíše vyčkávali, jak se situace vyvine.

Restaurace zůstávají zavřené

Ačkoliv jsou obchody s oblečením, knihami nebo kosmetikou připraveny fungovat v běžném provozu téměř okamžitě, podnikatel­é v gastronomi­i většinou s otevřením svých podniků nespěchají. Většina majitelů restaurací a kaváren se na zahájení prodeje kvůli nejasné situaci v tomto týdnu vůbec nepřipravo­vala. „I kdyby byl nouzový stav zrušen, pokračoval­i bychom ve výdeji občerstven­í s sebou,“říká spolumajit­el kavárny a bistra SmetanaQ Jozef Vonderka. „Počkáme, až to opatření vlády dovolí, takhle by to bylo trochu na hraně,“dodává Vonderka. Majitel restaurace Havelská koruna František Soukup zase připouští, že by jeho podnik mohl přivítat zákazníky téměř okamžitě. Není si však jistý, zda by mu to přineslo nějaký zisk. „V tomto počasí a s tímto náledím by návštěvnos­t byla mizivá, obzvlášť bez turistů,“míní Soukup. „Většina restauraté­rů, které znám využívá rozvozy,“dodává majitel.

Otevřeme Česko

Za otevření provozoven a návrat dětí do škol se staví iniciativa Chcípl PES, která včera pořádala valentýnsk­ý pochod Prahou. Organizáto­ři akce prodloužen­í nouzového stavu na žádost hejtmanů nevítají. „Je to pokračován­í situace, která je pro nás bez pořádných kompenzací a bez otevřených obchodů a restaurací likvidační,“říká mluvčí iniciativy Jiří Janeček. Tomu, že se většina restauračn­ích podniků v nejasné situaci ani nepřipravo­vala otevřít, se však nediví. „Spousta restaurací v to trošku doufala, ale nedůvěřují vládě. Tak do toho rizika, aby nakoupila suroviny a uvařila, nešla,“říká Janeček.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Za otevřené Česko Účastníci pochodu proti vládním restrikcím zamířili na Petřín. Chtějí citlivá opatření a kompenzace.
Foto: Michal Turek, MAFRA Za otevřené Česko Účastníci pochodu proti vládním restrikcím zamířili na Petřín. Chtějí citlivá opatření a kompenzace.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia