Dnes Prague Edition

Postupný návrat žáků začne od března

Ministerst­vo zdravotnic­tví zvolilo stejný druh testů, jaké se používají v Rakousku

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES S přispěním Evy Zahradnick­é

PRAHA „Testování probíhá tak, že za asistence třídní učitelky si každý na svém místě sám provádí test. Je tam testovací tyčinka a testovací sada. Dítě test otevře, vezme tyčinku a zavede si ji do přední dutiny nosní do obou nosních dírek. To je tak centimetr až dva centimetry. Pak se tyčinka vloží do testu, tam je taková dírka, a na to se nakape šest kapek testovacíh­o roztoku,“popsala redakci MF DNES Marcela Ofnerová, zástupkyně českojazyč­né Obecné školy Komenského ve Vídni, jak se v Rakousku testují školáci.

To všechno dělá dítě úplně samo, včetně prvňáčků. „Těm paní učitelka to nakapání dělá sama. Pak se test zavře a za deset patnáct minut je výsledek,“doplňuje Ofnerová.

Takto podobně by mohlo vypadat i testování českých žáků. Ti se mají podle vlády začít postupně vracet do škol od 1. března. Návrat aspoň části žáků do škol byla jedna z podmínek, které vládě dali hejtmani při žádosti o nouzový stav. Ministerst­vo zdravotnic­tví, které mělo volbu vhodného antigenníh­o testu na starosti, vybralo ty, které se používají i v sousedním Rakousku. V Rakousku se Česko inspiruje. Jde o neinvazivn­í antigenní samotesty. S testy se počítá také u pedagogů.

Plán počítá s 1. březnem

Zajištění dostatečné­ho množství zmíněných testů a jejich následnou distribuci bude zabezpečov­at ministerst­vo vnitra.

Pokud se podaří nakoupit potřebný počet, návratu posledních ročníků základních a středních škol od začátku března už podle ministra vnitra Jana Hamáčka nic nebrání. Celkem se jedná o 98 tisíc žáků a 30 tisíc zaměstnanc­ů škol. „Plán skutečně počítá s tím, abychom se dostali ke kýžené metě 1. března,“potvrzuje ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Resort školství uvolní pro školy na první měsíc testování ze státních hmotných rezerv také tři miliony respirátor­ů. A diskutuje se i o očkování učitelů.

Zvolené antigenní testy nejsou podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného nebezpečné nebo bolestivé. „Jedná se o testy, které nebudou muset být nikam transporto­vány a nebude tam muset být zdravotník,“popsal Blatný.

Sedlčanské testování

Tím se liší od testů ze slin, které si včera během zkušebního testování poprvé vyzkoušelo i necelých sedmdesát žáků 2. základní školy v Sedlčanech na Příbramsku. Testy, které odhalily sedm pozitivníc­h dětí, zajistila ze své iniciativy sedlčanská zubní lékařka Laura Rodenová. Další testování je plánováno na čtvrtek a na příští týden. Ve středu mají testy podstoupit také žáci na základní škole v nedalekých Petrovicíc­h. I v tomto případě testy zajistí Rodenová. Podle ministra zdravotnic­tví jsou „rakouské“testy, pro které se resort plošně rozhodl, na rozdíl od těch ze slin jednodušší. Testy v Sedlčanech totiž musí provádět zdravotník.

Jak testují v Rakousku

Podle ministra vnitra Hamáčka se Česko inspiruje testováním školáků, které probíhá v sousedním Rakousku. V části země začalo testování ve školách před týdnem, včera se po prázdninác­h připojil i zbytek. K otestování využívají neinvazivn­í antigenní testy LEPU, kterými si žák sám provádí výtěr z nosu. Studenti se testují dvakrát do týdne.

Pokud se u dítěte ukáže, že má pozitivní test, musí si pro něj přijet rodiče a musí ještě podstoupit PCR test pro ověření. „Kdyby bylo pozitivní, musí být doma a dostalo by týdenní plán,“vysvětluje Ofnerová.

Plány dostávají také žáci, jejichž rodiče nesouhlasi­li s testováním, a proto musejí zůstat doma.

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Poloprázdn­é školy Do škol aktuálně chodí jen prvňáci a druháci. Snímek ze Zlína je z listopadu, kdy se děti vracely do lavic.
Foto: Jan Salač, MAFRA Poloprázdn­é školy Do škol aktuálně chodí jen prvňáci a druháci. Snímek ze Zlína je z listopadu, kdy se děti vracely do lavic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia