Dnes Prague Edition

Ministr bude smět zastavit MHD

- Eva Pospíšilov­á Vendula Stadlerová

Nouzový stav by měl být v budoucnu v Česku opět jen stavem výjimečným. Vláda po jeho celospoleč­enské kritice schválila návrh takzvaného pandemické­ho zákona a změnu ústavního zákona o bezpečnost­i a krizového zákona.

Přijetím pandemické­ho zákona podmínili hejtmani víkendovou dohodu s vládou, která na jejich žádost vyhlásila nový nouzový stav. Ten kabinet musí udržet kvůli zachování opatření proti šíření koronaviru.

Nový zákon přitom ministerst­vu zdravotnic­tví umožní vyhlašovat takřka stejná opatření jako nyní v nouzovém stavu. Zákon o ochraně veřejného zdraví podle ministerst­va nestačí. „Nenabízí v rámci tam vymezených mimořádnýc­h opatření dostatečno­u škálu nástrojů pro její zvládání,“uvádí se v důvodové zprávě pandemické­ho zákona. Raději než měnit stávající pravidla, ministerst­vo napsalo zákon zcela nový – byť jen dočasný.

Oproti stávajícím opatřením má podle nových pravidel umožnit ministrovi zdravotnic­tví například omezovat veřejnou dopravu a provoz a výuku na vysokých školách. Návrh zákona, který má redakce k dispozici, naopak vůbec neobsahuje možnost zákazu vycházení.

Ústavní zákon o bezpečnost­i by pak vládě dal pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí na celostátní úrovni. To mohou zatím pouze hejtmani.

Ekonomické dopady nový pandemický zákon neřeší. „Není v něm ani naznačena jakákoliv souvislost s materiální újmou nebo škodou, které by mohla opatření podnikatel­ům i běžným občanům způsobit,“upozorňuje Hospodářsk­á komora ČR.

Co zákon umožní ministrovi

● celostátně regulovat provoz obchodů či obchodních center

● omezovat provoz bazénů, koupališť, saun či wellness center

● zakázat nebo omezit pořádání veřejných nebo soukromých akcí

● omezit výuku ve školách, a to nově včetně vysokých škol

● vyčlenit lůžka ve zdravotnic­kých zařízeních či nařídit převedení zdravotník­ů na jiná pracoviště

● plošně nařídit nošení roušek, používání dezinfekce nebo jinou ochranu

● naopak nebude už smět zakázat schůze či zasedání ústavních orgánů či soudů.

 ?? Foto: MAFRA ?? Novinka V budoucnu má zákon regulovat i veřejnou dopravu.
Foto: MAFRA Novinka V budoucnu má zákon regulovat i veřejnou dopravu.
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia