Dnes Prague Edition

Lavina zabila v Obřím dole skialpinis­tu

- — Robert Oppelt

PEC POD SNĚŽKOU Při pádu laviny v Krkonoších jeden člověk zemřel a jeden je vážně zraněný. Lavina spadla blízko Slezského domu u Sněžky do Obřího dolu.

Dva skialpinis­té ve věku 45 a 17 let se pravděpodo­bně vydali do míst, kam je vstup zakázán. Včera po poledni strhli lavinu, která sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole a jednoho z nich pohřbila.

Starší skialpinis­ta nebyl masou sněhu zcela zasypán a podařilo se mu kontaktova­t linku 155.

„Operátoři pak ihned kontaktova­li nás a my jsme do velmi obtížného terénu ihned vyslali naše záchranáře z Pece pod Sněžkou. Vzhledem k situaci jsme pak do akce vyslali i další kolegy z jiných krkonošský­ch stanic,“uvedl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Podle Jirsy byl muž po události zmatený, a proto byly zpočátku informace od něj nejasné. Jakmile se záchranáři dostali na místo, zjistili, že starší z obou skialpinis­tů se dokázal částečně z laviny vyprostit.

„Mezitím jsme získali informaci, že s ním byl další skialpinis­ta, a naši členové začali bez zaváhání hledat pomocí lavinových vyhledávač­ů. Zdravotnic­ká záchranná služba také na místo vyslala dva vrtulníky leteckých záchranářů. Jeden z nich transporto­val prvního muže,“popsal Jirsa.

Po přibližně pěti minutách pátrání nalezli pod sněhem záchranáři i mladšího skialpinis­tu. „Vrtulník mezitím vysadil lékaře a ten ihned začal s pokusem obnovit mladšímu muži životní funkce. Bohužel po nějaké době byl nucen konstatova­t smrt,“doplnil Jirsa. Skialpinis­té podle záchranářů strhli lavinu dlouhou až 500 metrů, která byla 60 metrů široká a až 1,5 metru vysoká.

Platí 2. lavinový stupeň

V Krkonoších nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodn­í stupnice. Na hřebenech je 80 až 130 centimetrů sněhu. Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v nynější zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, odkdy platil první stupeň.

Do včerejška poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacet­iletý skialpinis­ta.

Letos už ale lavina zabíjela i v Jeseníkách. Skialpinis­ta zahynul nedaleko Petrových kamenů. I tam je vstup zakázán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia